Takplåtar nytt spår för solcellsföretaget Midsummer

2018-11-23 06:00  

I snart 15 år har Järfällaföretaget Midsummer producerat maskiner för solcellsproduktion. Nu ger sig bolaget in i en ny nisch: att tillverka takplåtar med inbyggda solceller.

Midsummer har satsat på tunnfilmssolceller och en produktionsmetod inspirerad av cd- och dvd-industrin.

Redan från början var tanken att de lätta och böjliga tunnfilmssolcellerna som maskinerna tillverkar skulle integreras i byggnadsmaterial. Nu har den första produkten lanserats på marknaden: takplåten Clix by Midsummer, som ger el när solen skiner.

Själva plåten tillverkas än så länge av företaget Clix i Eksjö. I Järfälla förses den med solceller som tejpas fast på plåtens ovansida.

Midsummer: ”Man får en solcellsanläggning på köpet med takplåten”

Produkten är avsedd för alla typer av tak där takplåt ska användas. Företaget har fått många förfrågningar från privatpersoner.

– Intresset har varit otroligt stort, säger företagets vd Sven Lindström.

Enligt Midsummer ska takplåten vara enkel att montera. Förutom elektrikern som måste anlitas för att dra ledningar till växelriktaren ska husägaren kunna sköta arbetet själv.

– Sedan får man en solcellsanläggning på köpet, säger Sven Lindström.

Läs mer: De bygger in solceller i husens tak och väggar

Produkten presenterades för marknaden i våras, i samband med att Midsummer börsnoterades. Hur många takplåtar som har sålts sedan dess avslöjar inte bolaget.

Men det rör sig bara om någon procent av den totala omsättningen. Bolagets stora affär är fortfarande de stora solcellsmaskinerna.

Den typ av tunnfilmssolceller som Midsummers maskiner tillverkar kallas CIGS på grund av det ljusabsorberande lagret som består av koppar, indium, gallium och selen. Företagets stora uppfinning är maskinen Duo, som fördelar CIGS-lagret jämnt på substratet, en böjlig skiva av tunt rostfritt stål.

Midsummer levererar maskiner till Kina

Maskinerna byggs helt manuellt, men när de väl är klara sköter de produktionen automatiskt. När Ny Teknik besöker fabriken i Järfälla är en färdigställd maskin, som snart ska skickas till Kina, i full gång.

Robotarmen lyfter in de blanka stålskivorna som utgör substratet. När de kommer ut igen, 20 sekunder senare, har de försetts med CIGS-lagret och är helt svarta.

Metoden kallas för sputtring och är vanlig när ett material ska beläggas med en tunn film. Grundarna av Midsummer tog med sig kunskapen från sina tidigare arbeten inom dvd- och cd-tillverkning.

Läs mer: Guide: Solcellernas tre generationer

Här går sputtringsmetoden till så att en materialklump av koppar, indium, gallium och selen bombarderas med energirika partiklar, varpå små partiklar slås loss och lägger sig på stålsubstratet.

– Vår innovation är sputterkatoden där magnetfälten roterar, så att materialet bildar en extremt jämn beläggning på solcellen, säger Sven Lindström.

En fördel med metoden är att maskinerna kan hållas hyfsat kom-pakta, jämfört med om filmen läggs på med hjälp av förångning. Duomaskinen får plats i en container trots att den levereras i ett stycke.

Under de senaste åren har solcellerna som maskinerna producerar fått allt högre verkningsgrad.

– De har ökat med en procent per år de senaste fem åren. Nu lovar vi 15 procents verkningsgrad, men de ligger på närmare 16 procent i massproduktion i Kina, säger Sven Lindström.

Stålsubraten är spårbara – ger bra data för förbättringar

Utvecklingen har varit möjlig tack vare spårbarheten i tillverkningsprocessen. Varje stålsubstrat förses med en unik kod med hjälp av laser. Dels en QR-kod som maskinerna läser av, dels en sifferkod som är lättare för människor att läsa.

När substratet sedan går in i produktionslinan loggas temperatur, tryck och sputterenergi, och i slutskedet mäts effekten hos varje enskild cell. Det ger ett bra underlag för att dra slutsatser om vilka produktionsvillkor som behöver förändras för att varje solcell ska bli så bra som möjligt.

Det är här i Järfälla, med hjälp av Duo-maskinerna, som solcellerna till de nya integrerade takplåtarna ska produceras. För att kunna göra kvalitetstester på de färdiga solcellsmodulerna har Midsummer behövt skaffa en betydligt större utrustning.

Medan den förra modultestaren var någon meter lång ståtar den nya med cirka fem meter. Annars får de färdiga solcellsmodulerna, som blir drygt fyra meter långa, helt enkelt inte plats.

I snart 15 år har Järfällaföretaget Midsummer producerat maskiner för solcellsproduktion. Nu ger sig bolaget in i en ny nisch: att tillverka takplåtar med inbyggda solceller.

 

 

Midsummer – en svensk solcellspionjär

Grundades: 2004.

Antal anställda: cirka 90 personer.

Omsättning: 115 miljoner kronor 2017.

Börsnoterades: På First North den 21 juni 2018.

Ägare: Liang Gao, Philip Gao, Infologix, Jan Lombach, Sven Lindström, Alf Linder, Eric Jaremalm och Göran Lombäck, med flera.

33-listebolag: Midsummer har varit med på Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över de mest lovande unga teknikbolagen tre gånger: 2008, 2009 och 2010.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt