Sveriges snabbaste superdator klarar 300 petaflops

2020-10-07 13:18  

Nationellt superdatorcentrum har fått 300 miljoner kronor att investera i nya superdatorer. Den första etappen ska klara 300 biljarder ai-beräkningar i sekunden.

Linköpings universitet utökar sin superdatorpark med ett nytt system byggt för ai-beräkningar. Datorn kallas Berzelius, efter vetenskapsmannen Jacob Berzelius, och blir Sveriges snabbaste med god marginal.

– Det bedrivs en hel del av ai-forskning i Sverige, men då använder man oftast en eller ett par maskiner i ett labb. Det här är en helt annan skala och kommer att möjliggöra betydligt fler och större projekt, säger Niclas Andersson som är teknisk chef på Nationell superdatorcentrum, NSC.

Forskare och företag från hela Sverige får använda sig av anläggningen, och tänkbara tillämpningar är alltifrån medicinteknik till självkörande fordon.

– Ai-forskning sker allt mer inom alla områden, det kommer att leta sig in i all forskning förr eller senare, säger Niclas Andersson. Där man tidigare suttit och letat mönster med människokraft är ai helt utomordentligt bra på att komma till snabba slutsatser redan i dag.

Läs mer: Nvidia köper chipbolaget Arm för 350 miljarder kronor

300 biljarder ai-beräkningar i sekunden

I dag finns sex andra superdatorer på NSC, som är en del av Linköpings universitet. De har en sammanlagd beräkningskapacitet på sex petaflops, sex biljarder flyttalsoperationer med dubbelprecision.

Berzelius blir för egen maskin lika kraftfull som de andra sex superdatorerna tillsammans. Närmast i Sverige kommer Tetralith på 3 petaflops och KTH:s superdator Beskow på 1,8 petaflops. Hade Berzelius varit i drift i dag hade systemet förmodligen hamnat runt plats 50 på listan Top500 som sammanställer världens kraftfullaste superdatorer.

Men det visar inte hela bilden. Berzelius är ett system skräddarsytt för att utföra de beräkningar som krävs för maskininlärning och träning av artificiella neuronnät. I dessa applikationer kan prestandan öka med flera magnituder och beräkningskapaciteten kan i stället sägas få en teoretisk topprestanda på 300 petaflops (halvprecisions flyttal).

Läs mer: Superdator designade molekyl som lagrar solenergi

Finns pengar till ytterligare utbyggnad

Anläggningen bygger på Nvidias modulära system DGX Superpod, ett slags nyckelfärdig superdator som går att få i olika konfigurationer. Installationen i Linköping består av 60 servrar med åtta grafikprocessorer vardera och har en samlad lagring på 1,5 petabyte. Datorn är sammanlänkad med höghastighetsanslutningar från Mellanox, ett bolag som Nvidia förvärvade tidigare i år.

Superdatorn levereras av Atos och installationen sker i början av nästa år. Själva monteringen av hårdvaran ska bara ta en vecka, och förhoppningen är att alla kringsystem ska vara installerade och testade så att den kan tas i bruk i februari.

Datorn har finansierats med ett anslag på 300 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Projektet löper över sex år och ungefär hälften av pengarna går åt till att bygga superdatorn, resten är reserverade för att om några år kunna bygga ut anläggningen ytterligare.

– Vi använder hälften av pengarna nu, så om ett par–tre år kommer vi att investera igen i något slags utbyggnad, det är inte säkert att det blir samma typ av system, säger Niclas Andersson.

Sveriges snabbaste superdatorer:

Sverige har i dag två system på listan Top500 som sammanställer världens snabbaste superdatorer. Listan uppdateras två gånger per år och hade Berzelius varit i drift i dag hade den förmodligen legat någonstans kring plats 50.

1. BerzeLiUs (NSC), 2021. Cirka 6 petaflops.

2. Tetralith (NSC), 2018. 3 petaflops.

3. Beskow (KTH), 2014. 1,8 petaflops.

Källa: Top500.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt