Svenska techundret Neo4j tar hjälp av Google i kampen mot Amazon

2019-04-09 18:00  
Emil Eifrém, vd på Neo4j, sprider grafdatabasens evangelium. ”För att kunna felsöka ett telenät behöver du en modell över hela nätverket, en perfekt uppgift för en grafdatabas. Samma sak gäller all annan it-infrastruktur”, säger han. Foto: Press

Neo4j får draghjälp av Google i kampen mot Amazon och Microsoft. Nu blir Malmöbolagets teknik för grafdatabaser tillgänglig som tjänst via sökjättens molnplattform.

Neo4j är det svenska doldisbolaget som har byggt en världsprodukt som används av 300 betalande kunder, däribland Airbus, Ebay och Walmart. Företaget grundades 2007 i Sverige, och har numera sitt huvudkontor i Silicon Valley. Innovationen som tog bolaget över Atlanten är en ny typ av open source-baserad databas, en så kallad grafdatabas, som lämpar sig särskilt bra för stora ostrukturerade datamängder som finns på nätet.

Databastekniken gav dessutom Neo4j, som från början hette Neo Technology, en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan under åren 2012-2014.

Läs mer: Svensk databasteknik nystade upp Panama-härvan

Det som har gjort att storbolag världen över  har fått upp ögonen för Neo4j är att grafdatabaser är betydligt snabbare än traditionella SQL-databaser på att analysera och sammanlänka stora mängder datakällor för att hitta relevant fakta. Till exempel använder Walmart tekniken för att driva den rekommendationsmotor som tipsar nätshoppare om andra varor som de kan vara intresserade av.

Var först med tekniken – nu hakar teknikjättarna på

Nu inleder Neo4j ett samarbete med Google Cloud, som är sökjättens svar på Amazon Web Services och Microsoft Azure. Det betyder att utvecklare som använder Google Cloud nu kan få tillgång till Malmöbolagets hyllade grafdatabasteknik som en tjänst i molnplattformen.

Partnerskapet med Google Cloud är strategiskt viktigt för Neo4j. Bolaget var först i världen med grafdatabaser – och skapade i och med detta en helt ny produktkategori, enligt vd:n Emil Eifrém.

Läs mer: ”Vi behöver folk, gärna från Sony”

I en intervju med Ny Teknik 2013 uppgav Emil Eifrém att Neo4j hade 90 procent av marknaden för grafdatabaser. Men på sistone har bolaget fått möta allt tuffare konkurrens när teknikjättar som AWS, Microsoft, Oracle och SAP också har fått upp ögonen för tekniken, och lanserat liknande databastjänster.

– Vi kan inte tänka oss en bättre partner än Google Cloud för att kunna erbjuda vår grafdatabas som en tjänst. Google Cloud har visat stor respekt för Neo4j:s rötter inom open source-communityn, säger Emil Eifrém till Ny Teknik över telefon från USA.

Han ringer upp från San Fransciso där sökjätten just nu håller molnkonferensen Google Cloud Next 2019.

- Det var jäkligt coolt att vara på plats och höra när nyheten presenterades. Google är tydliga med att de vill att open source-communityn ska finnas kvar. Den approachen skiljer dem från Amazon, som har en historia av att ta kod från open source-projekt och sedan göra betaltjänster av det. En direkt konsekvens av detta är det inte produceras lika mycket open source-kod. Google Cloud har valt en annan väg. De vill få till partnerskap med bolag som använder open source. Det gör att små bolag också kan få en del av kakan när väl tjänsten sedan börjar säljas. Det finns en helt annan hållbarhet i ett sådant upplägg.

"Google-uppköp av Neo4j inte aktuellt"

"Molnskiftet", det vill säga användarnas övergång till molnbaserad mjukvara, är en trend som Neo4j tar på största allvar, enligt Emil Eifrém. Inom en inte för avlägsen framtiden kommer majoriten av pengarna som läggs på databaser att spenderas via molnjättarnas plattformar, siar han.

-Jag tror på Googles strategi där de bland annat försöker vara den mest partnervänliga molnplattformen. För slutkunderna är det ändå väldigt häftigt att de får världens bästa grafdatabas som en integrerad i Google Cloud. Det gör det enkelt för utvecklare att ta tillvara på den potential som finns i komplex, länkad data. Sedan ska man komma ihåg att Neo4j är molnagnostiskt. Det gör att data som skapas i Google Cloud också kan migreras till AWS och Microsoft Azure, om man skulle vilja det.

Ska det här samarbetet ses som ett första steg mot ett uppköp?

- Haha. Nej, så är det inte. Vi vet alla hur sådant här brukar gå till, om man vill sälja sitt bolag är det ett smart drag att inleda ett partnerskap. Men det är verkligen inte anledningen till att vi börjar jobba med Google Cloud. Vi skulle aldrig ha inlett ett samarbete om det bara var en del av en förvärvsprocess. Jag är övertygad om att det här kommer att göra Neo4j till ett starkare och bättre bolag, säger Emil Eifrém.

Google Cloud: ”En no-brainer för oss att välja Neo4j”

Klivet in i Googles Clouds molnplattform innebär att Neo4j:s databasteknik bland annat får stöd för totalsträckskryptering (end-to-end encryption) och elastisk databehandling, som gör det möjligt att snabbt öka eller minska beräkningsresurserna som används efter rådande behov.

Grafdatabas-tjänsten körs dessutom via Googles Kubernetes, vilket är ett system för att använda program i så kallade containrar. Med en container kan man testa/köra program utan att påverka it-miljön i övrigt.

Läs mer: Ai ska locka bolagen till Googles tjänster

– Vi ser att sammankopplade data kan användas för att skapa stora affärsvärden för företag inom åtskilliga industrier. Därför var det en no-brainer – alltså ett lätt beslut – för oss att välja Neo4j som samarbetspartner, kommenterar Kevin Ichhpurani, chef för Googles Clouds företagsdivision, och ansvarig för plattformens globala partner-ekosystem samt affärsutveckling.

Letar efter utvecklare i Öresundsregionen

I slutet av 2018 tog Neo4j in 730 miljoner kronor i en finansieringsrunda som leddes investmentbanken Morgan Stanley och riskkapitalbolaget One Peak Partners. I dagsläget har Neo4j kring 260 anställda i Silicon Valley och Malmö. Det nya kapitalet ska användas till att vidareutveckla tekniken, och bland annat anställa fler utvecklare – gärna i Malmö.

– En stor del av pengarna kommer förmodligen hamna i Malmö. Om det dök upp 50 utvecklare utanför min dörr i morgon skulle jag anställa allihop, sa Emil Eifrém till Di Digital i november.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt