Reflektiva skärmar skiljer sig rejält från de vanligare skärmar som används i datorer och mobiltelefoner. Medan de senare skapar sitt eget ljus i olika färger ger reflektiva skärmar upphov till bilder genom att styra hur ljuset från omgivningen reflekteras. De behöver alltså ingen egen belysning.
En anledning till att reflektiva skärmar inte har slagit igenom helt är att det har varit svårt att skapa färger på dem. Fram tills nu. Forskare vid Linköpings universitet har nämligen utvecklat en metod för att enkelt skapa färger även på reflektiva skärmar.
Magnus Jonsson, biträdande professor på institutionen för teknik och naturvetenskap på universitetet, menar att upptäckten kan vara ett steg på vägen mot en bredare användning av reflektiva skärmar. Fenomenet som använts kallas för optisk interferens.
– Det gör att vi kan få fram färgbilder på ett ganska enkelt sätt, och kontrollera var olika färger visas, säger Magnus Jonsson, och utvecklar hur det hela fungerar.
– Fenomenet liknar hur en såpbubbla kan visa olika färger. Ljuset som kommer in reflekteras och interfererar med sig självt, vilket gör att vissa färger absorberas medan andra stärks.
UV-ljus styr vilka färger som syns
Skärmarna består av ledande polymerer, som tidigare använts till svartvita reflektiva skärmar. Det forskarna gjort är att visa hur en spegel av metall under polymeren kan skapa färg. Metallerna som använts är både tunna guldfilmer och en kombination av kromium, guld och aluminium.
– Tjockleken i polymeren avgör vilken färg som reflekteras. Det är väldigt exakta tjocklekar som krävs, på nanoskalan. Men det kan kontrolleras med en smidig metod, säger Magnus Jonsson
Den går ut på att polymeren belyses med UV-ljus innan det appliceras på spegeln.
– Ju längre tid vi belyser med uv-ljus desto tjockare blir polymerfilmen och på så sätt kan vi styra vilka färger som ska framträda på olika ställen, säger Shangzhi Chen, doktor vid Linköpings universitet och huvudförfattare till studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Advanced Materials.
Svårt att få tillräckligt klara färger
Den reflektiva skärmtekniken har flera fördelar jämfört med den som i dag finns i surfplattor, mobiltelefoner och datorer.
– Det kräver mycket mindre energi, eftersom skärmen inte skickar ut något ljus behöver energin bara användas till att hålla kvar eller ändra en bild. Det blir också behagligare att titta på och mycket bättre att använda utomhus, till skillnad från dagens skärmar. Det blir lite som att titta på ett elektroniskt papper, säger Magnus Jonsson.
Men begränsningarna finns givetvis också. Tekniken är långt ifrån redo att appliceras i stor skala. Forskarna tror att den närmaste tillämpningen ligger i mindre elektroniska etiketter och enklare skärmar.
– Utmaningarna är bland annat att få tillräckligt klara färger, och visa hur man kan få färgerna att byta plats. Det finns några steg kvar, säger Magnus Jonsson.
Kommer vi på sikt ha reflektiva skärmar på våra datorer?
– Ja det tror jag, fördelarna är så stora. Men det kräver mer arbete och mer forskning.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.