Premium

Superdator designade molekyl som lagrar solenergi

Vid Linköpings universitet har forskare använt datorsimuleringar för att designa en molekyl som kan absorbera och lagra energi från solljus. Den kunde sedan syntetiseras i laboratoriet.

Publicerad

Forskarnas nya molekyl kan ha två olika former – dels en grundform som kan ta upp energi från solljus. Men när den gör det så ändrar molekylen struktur till en form som är mycket mer energirik men ändå stabil. Därmed kan den effektivt lagra energin från solljus.

– Grejen med molekylen är att den absorberar solljus i sina kemiska bindningar, och den energin kan man sedan utvinna som värme. I framtiden skulle man kunna tänka sig att molekylen används för att värma upp byggnader på natten när solen inte skiner. Man skulle kunna föreställa sig att man har molekylen i lösningsform i en liten tank på taket som absorberar solljus. Sedan kan man frigöra energin i en katalytisk reaktor, säger Bo Durbeej, professor i beräkningsfysik vid institutionen för fysik, kemi och biologi på Linköpings universitet, till Ny Teknik.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här