Solpaneler smälter snön innan den blir för tung

2020-03-31 06:00  

Ett norskt företag låter solpaneler smälta snö. På så sätt undviks risken för takras och ingen behöver gå upp på taket för att skotta.

Den norska uppfinningen kallas Weight Watcher och har utvecklats av företaget Innos. Systemet har funnits på den norska marknaden sedan 2017 och ska nu börja säljas på den svenska marknaden.

Weight Watcher består av sensorer, så kallade lastceller, som mäter last och temperatur på taket. Informationen rapporteras till en central kontrollenhet, som är förprogrammerad med information om takets dimensionering.

Om det faller mycket tung snö på taket, så att lasten riskerar att bli för stor, skickar systemet ett larm till dator eller mobilapp. Då kan systemet automatiskt bryta kopplingen från solcellerna till det omgivande elnätet och i stället koppla på ström åt andra hållet, så att solcellspanelerna värms upp. Då smälter snön och vattnet rinner av taket.

”De flesta driftchefer låter inte styrsystemet gå automatiskt”

Elektriciteten som går till att värma panelerna tas via ett DC-nätaggregat.

– Det är viktigt att vi kör ut en viss ström som gör modulen lagom varm under exakt rätt tid så att minsta möjliga energi används, säger Tommy Strömberg, grundare och vd på Innos.

Systemet ska kunna smälta två kilo snö per kvadratmeter och timme.

Även om smältfunktionen kan slås på automatiskt har Innos sett att det i regel görs manuellt i praktiken.

– De flesta driftchefer låter inte styrsystemet gå automatiskt. De ser på väderprognosen vilken typ av väder som ska komma framgent och tittar på lastsensorerna och sitt tak och bedömer om de ska starta eller inte, säger Tommy Strömberg.

Swede Energy: Nu kan fler tak få solpaneler

Hittills finns systemet installerat på en handfull industritak i Norge, som totalt omfattar cirka 30 000 kvadratmeter. Det handlar om shoppingcenter, lager och kontor.

På livsmedelskedjan Askos kontor i Oslo sitter solceller på ett 8 500 kvadratmeter stort tak. Sex av Innos sensorer finns installerade för att hålla koll på snölasten.

Läs mer: Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

I Sverige är det företaget Swede Energy som kommer att sälja Innos system. Swede Energy ser framför allt en möjlighet att tak som bedöms som för svaga för att klara både snölast och solceller nu ändå kan förses med solpaneler.

– Weight Watcher innebär att tak som vi tidigare skulle ha avrått kunder från att installera solpaneler på nu kan användas för att utvinna solenergi. Dessutom ser vi en möjlighet för våra kunder att spara stora summor på snöröjning, säger Swede Energys vd Rickard Lantz i ett uttalande.

”Man hade en plan att taken skulle skottas”

Systemet kan också bidra till att solcellerna kan producera el under en längre period varje år. Snö som täcker panelerna och hindrar elproduktion kan helt enkelt smältas bort.

– När man har snö på panelerna får man ingen solel, men nu kan de användas under längre tid. Man kan smälta snön och få energi tidigt på våren, säger Tommy Strömberg.

Weight Watcher har utvecklats framför allt för stora industritak. Tommy Strömberg menar att många stora industritak med några år på nacken egentligen är för svaga.

– Man hade en plan att taken skulle skottas. Men i dag får man inte skicka upp folk hur som helst på taken och den snö som skottas ned på marken betraktas som avfall och måste tas om hand, säger han.

Läs mer: Här är Teslas nya soltak – ”taken väcks till liv”

I Sverige finns betydligt fler solcellspaneler än i Norge, och i Sverige ökar marknaden också snabbare än i grannlandet. Tommy Strömberg har därför goda förhoppningar.

Men Sveriges skatteregler kanske försämrar läget för Innos. Enligt regelverket betalar ägare av solcellsinstallationer över 255 kW energiskatt för den egenproducerade solelen som används i den egna fastigheten medan ägare av mindre solcellsanläggningar inte behöver göra det.

– Om man har ett stort tak och lägger 255 kW solpaneler på det, då måste man ändå upp och skotta den ytan där man inte har paneler i stället för att smälta snön. I Norge skulle man ha lagt paneler på hela ytan. Men det pågår diskussioner om att 255 kW-regeln kan försvinna i Sverige på sikt, säger Tommy Strömberg.

Här kan du se Innos film om systemet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Takras Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt