Solfångarföretaget: ”Vi är inget garageföretag längre”

2019-06-26 06:00  

Absolicons solfångare har en verkningsgrad på 76,6 procent. Produktionslinan tillverkar en solfångare var sjätte minut – se filmen om hur det går till.

Absolicon har sålt en robotiserad produktionslina för sin egenutvecklade solfångare till det sydafrikanska hållbarhetsföretaget Greenline Africa. Linan tillverkar en solfångare på sex minuter.

Produktionslinjen är av samma modell som bolaget tidigare levererat till en kund i Kina, med två sexaxliga ABB-robotar som har kapacitet att tillverka 50 megawatt solfångare (100 000 kvadratmeter) per år.

– Vi har arbetat länge med att utveckla den här produktionslinan, och att vi nu sålt vår andra lina visar att vi inte är något litet garageföretag längre. Nu tar vi in drygt nio miljoner i en nyemission för att kunna anställa fler säljare, för det här är en stor marknadssatsning med sikte på fler länder, säger Absolicons vd och grundare Joakim Byström.

Har gått från manuell till automatiserad tillverkning

Produktionen sker i flexibla monteringsvagnar. Första steget är att de bakspant och gavlar som håller formen läggs ned i vagnen. Sedan belägger den första roboten spanten med lim, och reflektorplåten lyfts i. Mottagarröret monteras i mitten av solfångaren.

– Den stora utmaningen med att gå från manuell till automatiserad tillverkning var att ge solfångartrågen exakt rätt form, så att instrålningen träffar röret på rätt sätt. Det har vi löst genom att bland annat bygga en egen inmätningsstation, som mäter varje solfångare och kontrollerar att robotarna fått till tråget ordentligt, säger Joakim Byström.

Läs mer: Världens högsta ”soltorn” lagrar värme i smält salt

Därefter limmar den andra roboten på täckglaset och försluter solfångaren. Den färdiga solfångaren rullas in i en ugn där limmet härdas. Robotlinan drivs med ett styrsystem från Siemens, och cykeltiden är sex minuter.

Solfångaren producerar värme och ånga till industrier och fjärrvärmenät, och kan generera solhetta och solånga upp till 160 grader. Värmen kan även användas för att producera solkyla.

Verkningsgrad för solfångaren: 76,6 procent

Verkningsgraden är 76,6 procent för direkt solinstrålning. Absolicon uppger att detta är den högsta optiska verkningsgrad som uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt, litet paraboliskt tråg, och de är världens enda tillverkare av paraboliska solfångare som fått kvalitetsmärkningen Solar Keymark (som egentligen utformad för plana solfångare).

Joakim Byström betonar solfångarens potential att ersätta fossila bränslen i industrin.

– Många tror ju att industrin går på smutsig el, men det är värmeförbrukningen som är det olösta koldioxidproblemet i tillverkningsindustrin. Nyligen besökte vi en textilfabrik i Indien som bland annat levererar till H&M – de eldar 100 000 ton kol varje år för att producera hett vatten och värme för att bereda, färga och tvätta tyget. Det går åt två kilo kol för att tillverka ett par jeans. Solfångaren är både miljövänligare och billigare, säger Joakim Byström.

Absolicons leverans till Sydafrika

Absolicon levererar en robotiserad produktionslina, med kapacitet att tillverka 50 megawatt solfångare per år, till sydafrikanska Greenline Africa.

Det totala försäljningsvärdet uppskattas till drygt 42 miljoner kronor, och därtill kommer Absolicons licensintäkt om 4 procent.

Vid full produktion tillverkas solfångare för 200 miljoner kronor per år, vilket då skulle ge 8 miljoner kronor om året i licensintäkt.

De första försäljningarna av pilotinstallationer i Sydafrika förväntas ske under andra halvan av detta år. Produktionsstart beräknas till andra halvåret 2020.

Tommy Harnesk

Mer om: Solfångare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt