”Snillet” som tröttnade på att skriva ut rapporter

2022-11-10 06:00  

Problemet var för många utskrivna rapporter. Lösningen var att bygga ett system som kan behandla, visualisera och analysera data direkt på skärmen. En tanke som blev en revolution för beslutsfattande runt om i världen. Nu har Staffan Gestrelius tilldelats Polhemspriset.

Allt startade 1993. Då var Bill Clinton president i USA, Carl Bildt svensk statsminister, radiokanalen P4 startar, ett Jas-plan störtar vid en flyguppvisning i Stockholm, Saab presenterar modellen 900 som ska rädda verksamheten, IFK Göteborg vinner Allsvenskan, 8 procent av svenskarna har skaffat en mobiltelefon och Windows 3.11 det hetaste som fanns inom techområdet.

Professor Staffan Gestrelius har tröttnat på att samla in data och skriva ut oändliga mängder med rapporter på Astra. Han har en idé om att man borde kunna samla in data från olika källor och läsa rapporter och göra analyser direkt på skärmen. 

Parhästen Björn Berg tycker att det här låter briljant och är den som snabbt ser en internationell potential. Tillsammans startar de företag Qlicktech. 

Från start är deras idéer för avancerade för tidens datorkapacitet men teknikutvecklingen med snabbare processorer, ständig ökning av datorernas minneskapacitet, utvecklingen av internet, molntjänster och mobilitet spelar företagets utveckling i händerna.

Ny Tekniks nya podcast ”Svenska snillen” har träffat Staffan Gestrelius. I det första avsnittet berättar han historien om hur Qlik blev ett av världens främsta mjukvarföretag inom sin genre – business intelligence och smart dataanalys. Vi får även höra orsakerna bakom hans avhopp tidigt 2000-tal, hur han ser på sina efterträdare som lyckats ta företaget till en stark internationell position. Varför han behöll sina aktier i Qlik samtidigt som han startade upp sitt nästa företag Capish med en idé att utveckla ännu mer avancerad dataanalys. 

– Jag tvivlade aldrig på produktens styrka och kvalitet. Men det innebär ju inte per automatik att den kommer att lyckas på marknaden. Många bra produkter som inte har lyckats på marknaden, säger Staffan Gestrelius i podden ”Svenska Snillen”.

Sveriges Ingenjörer delar varje år ut Polhemspriset till en person eller personer som är hjärnan bakom en teknisk innovation på hög nivå eller en genialisk lösning på ett tekniskt problem. Årets pristagare är Staffan Gestrelius just för att han är snillet bakom idén och som la grunden för det som skulle bli ett av Sverige största och mest framgångsrika mjukvaruföretag.

– Helt fantastiskt och helt oväntat. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är oerhört glad och stolt så klart, säger Staffan Gestrelius.

Fick idén på 80-talet

Själva idén till Qliktechs mjukvara dök upp i Staffan Gestrelius huvud när han var IT-direktör på Astra under andra halvan av 80-talet.

– Jag hade just infört relationsdatabaser. Så vi började mata in saker i databaserna där vi utvecklade våra system. Problemet var att när man väl fått in det så låg det där det skulle men det vore bra om man kunde få ut något på något bra sätt. Och på den tiden så tog man ut rapporter från databaser och det var i princip tabeller som man sedan skrev ut på papper och la ut i folks postfack varje vecka, berättar Staffan Gestrelius och fortsätter:

– Det där var ju tråkigt. Det fanns ju så många olika frågor man kunde ställa mot databasen och varje gång man skulle ha någon ny fråga så var man tvungen att skriva en ny rapport. Så jag hade en idé om att man borde kunna göra något mer begåvat. Att man skulle kunna titta på en färdig graf, kunna klicka och se saker själv direkt på skärmen.

Sagt och gjort. Tillsammans med Björn Berg startar Staffan Gestrelius Qliktech 1993. En tid då Windows 3.11 just lanserats.

– Vi hade ju både tur och otur, Det var väl kanske ekonomiskt inte de bästa tiderna. Men i och med att vi hade Astra som kund och jag hade också jobbat på Astra och fått med mig ett avtal att jag fick betalt som konsult så hade vi det ekonomiskt hyfsat i början. Det som var bra var att det var ju dåliga tider för akademiker så vi kunde ju anställa enormt duktiga människor, vilket ju är svårt. Idag är det jättesvårt att få tag på folk, det var det ju inte då, säger Staffan Gestrelius.

– Det finns ju två människor jag måste nämna. Här är Håkan Wolgers som var Visual programmer och Henry Cronström som gjorde stora insatser mycket tidigt och också skrev manualer och fattade vad vi skulle göra.

Vad skulle du säga att du bidrog med i den här lilla gruppen som var med från början?

– Jag bidrog väl med problemet som jag identifierat och en tanke om hur man skulle kunna lösa det. Så det var specifikationen egentligen. Sen satt jag ju inte och hackade koden egentligen, det hade jag kanske kunnat göra. Man får ju dela upp folk, är ju bra på olika saker. Och vi fick in en jätteduktig programmerare och vi fick in andra duktiga människor.

Staffan Gestrelius intervjuas i första avsnittet av podden ”Svenska Snillen”. Foto: Julia Lindemalm

Qliktechs andra medgrundaren, Björn Berg, gick bort i början på 2000-talet.

Vilken betydelse hade Björn Berg? I vilken roll och vilken betydelse hade han för hela innovationen?

– Han var en katalysator egentligen till att hela grejen skulle komma i gång. Han var lite vildare än vad jag var och såg till att vi på sikt kom igång på amerikanska marknaden. Sedan hade han också jättebra idéer vad gäller användargränssnittet, hur man skulle göra saker så det blev så enkelt och så förståeligt som möjligt.

En av få som begriper storheten med Qliktech är Göran Olsson på Industrifonden. Han ser till att ni får låna 10 miljoner kronor 1997 som sedan omvandlas till aktier. Det här blir sedan en av Industrifondens främsta investeringar i historien.

– Han slängde ut mig första gången jag var uppe där. Och sa att det var ingenting för Industrifonden. Sedan så åkte vi till Tyskland och ställde ut på en mässa där och då var han där och kom förbi. Då förstod han att det här kanske är någonting. Det tog minst två år innan han var med i vagnen, säger Staffan Gestrelius.

Vill du veta mer om historien bakom Qliktech, varför Staffan Gestrelius hoppade av som vd och varför han behöll sina aktier när andra sålde sina aktier? Svaren och mycket mera får du i poddens ”Svenska snillen” där Staffan Gestrelius berättar sin historia som studerande, forskare och entreprenör.

Per Malm Danielson

Mer om: Polhemspriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt