Sju tunga företag testar virtuella fabriker

2018-11-09 10:22  
"Hos oss ska företagen kunna testa allt från minsta sensor till hela fabriker", säger Anna Syberfeldt, projektledare för VF-KDO. Foto: Högskolan i Skövde

Volvo, Scania och ABB återfinns bland storbolagen som undersöker nya industrilösningar virtuellt i Skövde. Hela produktionskedjor ska kunna optimeras för effektivare tillverkning.

Tillsammans med sju stora svenska företag har Högskolan i Skövde invigt ett åttaårigt projekt, kallat VF-KDO, där målet är att leverera innovationer till nästa generations tillverkningsprocess. Arbetet kommer i huvudsak fokusera på att testa industrilösningar i virtuell miljö, där industriföretag kan bedriva utveckling utan att behöva investera i ofärdiga lösningar.

Projektets synergi med partnerföretagens digitaliseringsstrategier förväntas stärka den svenska tillverkningsindustrins konkurrenskraft.

– Hos oss ska företagen kunna testa allt från minsta sensor till hela fabriker, säger Anna Syberfeldt, som är professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för VF-KDO.

De olika industrilösningar man kommer att testa ryms inom forskningsområdena kunskapsdriven optimering, interaktiva och visuella analyser, flödesmodellering och omkonfigurering på flera nivåer, virtuell robotcellsinställning, digital modellering av människor, virtuella processpunkter samt data, modeller och kunskapslänkad infrastruktur.

– Vad som är unikt med våra virtuella tester är också att hela produktionskedjan kan optimeras, i stället för att på traditionellt sätt optimera varje del för sig, säger Anna Syberfeldt.

"Behövs olika moduler"

Helhetsgreppet medför tydliga fördelar men också större utmaningar för verksamheten, enligt Anna Syberfeldt.

– Det behövs olika moduler och simuleringar för de olika delarna. Och de ska ju fungera inte bara rent tekniskt, utan även konceptuellt. Så det är väldigt krävande, säger hon.

De medverkande företagen är Volvo Car Operation, Volvo Group Trucks Operations, Scania CV, IKEA Industry, FlexLink, Arla Foods Götene samt ABB. Det handlar alltså om vitt skilda industrigrenar, som utifrån sina egna förutsättningar jobbar med digitalisering för en effektivare produktion.

– Vi har medvetet valt att ha partnerföretag med sinsemellan väldigt olika verksamheter, för att de lösningar vi tar fram ska bli brett tillämpliga och kunna komma till nytta för många. Men även det ökar utmaningarna för oss: det medför ju ett extra krav på att de lösningar vi tar fram verkligen är generellt tillämpbara, säger Anna Syberfeldt.

För att så många som möjligt ska kunna ta del av utvecklingen, tar man hjälp av Assar Industrial Innovation Arena, en mötesplats för tillverkningsindustri och teknikföretag i Gothia Science Park i Skövde. De demonstratorer som utvecklas att kommer att placeras på Assar för maximal synlighet.

Fakta VF-KDO

Forskningsprofilen heter Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering (VF-KDO), och ska pågå i åtta år. Arbetet finansieras av KK-stiftelsen och de beviljade anslagen uppgår till närmare 100 miljoner kronor.

Högskolans forskare ska samarbeta med Volvo Car Corporation (VCC), Volvo Group Trucks Operations (VGTO), Scania CV, IKEA Industry, Flexlink, Arla Foods Götene och ABB inom sju olika forskningsområden:

  • OPT-KNOW (kunskapsdriven optimering)
  • INTERACT (interaktiva och visuella analyser)
  • LINK (data, modeller och kunskapslänkad infrastruktur)
  • FLOW (flödesmodellering och omkonfigurering på flera nivåer)
  • ROBOT (virtuell robotcellsinställning)
  • HUMAN (digital modellering av människor)
  • PROCESS (virtuella processpunkter).

Tommy Harnesk

Mer om: Industri VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt