Signal satsar på kryptovaluta – säkerhetsexperter kluvna

2021-04-08 08:02  

Meddelandetjänsten som är känd för att prioritera säkerhet och integritet inför nu stöd för kryptovalutaplattformen Mobilecoin med tillhörande valuta mob. Signals vägval får både ris och ros av säkerhetsexperterna. 

I början av året ökade intresset för Signal rejält efter ett Twitterinlägg från Elon Musk. Ny Tekniks Peter Ottsjö förklarade i en artikel fördelar och nackdelar med tjänsten. 

Nu inför Signal stöd för Mobilecoin – en plattform som används för kryptovalutan mob.

För närvarande finns stödet för att skicka och ta emot mob bara i en betaversion och enbart för användare i Storbritannien, men planen är att rulla ut stödet på bred front senare under våren.  

Kryptobetalning – en onödig funktion?

På diskussionsforum om Signal är tonläget högt och kritiker menar att detta ökar sårbarheten för Signal, samtidigt som kryptobetalningar är en onödig funktion för en meddelandeapp. 

– Ur ett svenskt perspektiv med vana av exempelvis  Swish så känns det onaturligt att integrera betalningslösningar i en meddelandeapp. Men ur ett globalt perspektiv är det däremot helt naturligt: i Kina betalar man med Wechat och i Indien växer Whatsapps betalningslösning i popularitet, så det är snarast vår västerländska syn som sätter mentala krokben för vad en meddelandeapp borde innehålla, säger Karl Emil Nikka, it-säkerhetsutbildare på Nikka Systems. 

Läs mer: Vad är Signal och ska jag sluta använda Whatsapp nu?

Han har sedan 2017 varit en stor förespråkare av att använda Signal, vars protokoll i dag används i kommunikationslösningar som Google RCS med E2E, Skypes privata konversationer, Facebook Messengers privata konversationer och Whatsapp. 

– Normalt sett blir jag alltid positivt överraskad när Signal lägger till nya funktioner, för det gör produkten bättre och bättre. Men när jag såg den här nyheten blev jag inte positivt överraskad, och det finns flera anledningar till det, säger Karl Emil Nikka. 

Gör tjänsten mer utsatt

Genom att ge Signal stöd för överföringar av kryptovaluta blir tjänsten mer utsatt och risken ökar för att olika länder hindrar användningen av appen.

– Redan idag blockeras Signal av myndigheter runt om i världen och om den även används för att överföra pengar så kommer kanske ännu fler myndigheter försöka blockera dess användning. Signal kommer visserligen inte att användas för att växla in och ut pengar ur mob, men appen hamnar ändå i skottgluggen, säger Karl Emil Nikka. 

Läs mer: Med ios 14.5 ökar Apple integriteten: ”Kan ge mindre annonsintäkter”

Han drar paralleller till hur andra meddelandetjänster har försökt att införa stöd för kryptovalutor. Telegram införde plattformen Ton och valutan Gram, men tvingades på hösten 2019 sluta med det efter påstötning från amerikanska US Securities and Exchange Commission. 

– Det finns en liknande risk för Signal, vilket känns lite onödigt. Samtidigt kan man fundera på om kryptovaluta verkligen borde vara i fokus för Signal; oavsett hur många utvecklare ett projekt har så är det samma resurser som alla slåss om, och då är frågan om utvecklarna borde lägga sin arbetstid på lösningar för kryptovalutabetalningar eller på att göra meddelandeöverföringarna ännu bättre, säger han. 

Mobilecoin optimerad för snabba betalningar

Karl Emil Nikka är också tveksam till valet av just  Mobilecoin och mob, även om det finns en naturlig förklaring. Signals medgrundare Matthew Rosenfeld – känd som Moxie Marlinspike – är involverad i utvecklingen av Mobilecoin. Mobilecoin är också optimerad för snabba betalningar, till skillnad från exempelvis bitcoin där det kan ta upp till flera minuter innan en betalning hinner att verifieras av blockkedjan.

Läs mer: Nvidia satsar på grafikkort för kryptovaluta

Om Signals stöd för Mobilecoin blir en succé eller inte återstår att se, men eftersom själva Signal-protokollet är byggt med öppen källkod så är det inget som hindrar entusiaster att skapa en egen variant av meddelandetjänsten – utan stöd för kryptovaluta. 

– Om Signal missköter sig eller gör något som får folk att tappa förtroendet för appen så är det öppet för vem som helst att skapa ett ”Signal 2” eller vad man nu vill kalla det. Protokollet är öppet för alla, säger Karl Emil Nikka. 

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt