Så mycket solceller behövs för att täcka världens elbehov

2021-10-18 06:00  

Globalt hittade forskarna tak som kan husera 200 000 kvadratkilometer solpaneler, och enligt studien skulle de täcka jordens elbehov. Samtidigt har tre procent av svenskarna solceller på sin fastighet.

I jakten på områden som lämpar sig för solpaneler tog University College Cork på Irland och Columbia University i New York på sig uppgiften att kartlägga en landyta på 130 miljoner kvadratmeter runt om i världen. Det rapporterar Interesting Engineering.

I undersökningen hittade de fastigheter med en passande takyta på sammantaget 200 000 kvadratkilometer. För att beräkna vilka variationer i elproduktionen som man kunde förvänta sig från de olika taken använde forskarna en algoritm för maskininlärning. Slutsatsen blev att de tillsammans skulle generera 27 PWh, petawattimmar, per år.

Läs mer: Sveriges största solcellsfasad kan ge 250 MWh el per år

1 petawatt motsvarar en miljard megawatt, vilket innebär att den hypotetiska elproduktionen från forskarnas hustak skulle överstiga det globala elbehovet 2018.

Enligt deras studie som har publicerats i tidskriften Nature Communications finns de bästa förutsättningarna i Asien, Nordamerika och Europa.

För att verkligen kunna installera solceller på hela den ytan krävs dock en enorm uppskalning i tillverkningen av solceller – i dag tillverkas långt ifrån det antal som skulle behövas.

Mål i Sverige: Solceller hos 10 procent av hushållen

I dag har tre procent av svenskarna solceller på sin fastighet. Anna Werner är vd för Svensk Solenergi, som representerar och bevakar branschens intressen. Hon konstaterar att det finns en enorm potential även på svenska tak.

– Det handlar bara om att man måste våga satsa på den nya tekniken. Det här är ju ett nytt kraftslag, så det finns ännu inte så många som talar för vår sak. Vi slåss  mot etablerade branscher med tio gånger fler anställda men vi jobbar hårt, och vårt mål är att nå 10 procent. Det har varit vår vision väldigt länge, och prognosen är att det målet kommer att vara uppnått om fem år, säger Anna Werner till Ny Teknik.

I dag står solenergi bara för 1 procent av elproduktionen, med 66 000 nätanslutna installationer – men enligt Werner talar mycket för att solel fortsatt kommer att öka exponentiellt.

– Vi har en tillväxt på ungefär 60 procent per år just nu, och fördelarna med kraftslaget har blivit än mer tydliga. Produktionstekniken har blivit mer effektiv och modulerna har kommit upp i stor skala, vilket har pressat priserna, säger hon.

Läs mer: Kan solcellsparker ge skjuts åt odling?

Enligt Svensk Solenergi handlar utvecklingen snarare om elpriset, som just nu är väldigt högt. Werner berättar att hennes bransch också är väldigt beroende av att det kommer fram bra lagringsmöjligheter, och batteriutvecklingen är en viktig del i detta.

Tror på 10 000 installationer vid årsskiftet

Förändringar av investeringsstödet för privatpersoner och företag innebar en tillfällig dipp, men under de första tre kvartalen i år var antalet föranmälningar till elnätsföretagen inför installation 25 000 stycken – en ökning med 43 procent från förra året.

– Vi räknar med 34 000 nya installationer i år, och då har vi 100 000 installationer vid årsskiftet, säger Werner.

Många av Sveriges lantbruk har solceller, och det är de stora taken kan göra en stor skillnad. Men ett avgörande hinder för de övriga bolag som har stora takytor är att anläggningar över 500 kW måste betala energiskatt på el för alla kWh som förbrukas.

Med momsen landar det på 44,5 öre per kWh. Tidigare låg gränsen vid anläggningar från 255 kW, men Svensk Solenergi tycker att skatten ska försvinna helt.

– Det finns fortfarande ett problem med att man måste betala skatt på den el man använder själv, vilket är absurt. Det är som att du odlar morötter och för varje morot du äter upp så ska du betala skatt. De har inte tagit bort skatten och det är synd, för när den försvinner så kommer vi att få fler stora anläggningar, på lagerlokaler, serverhallar, och alla elslukande verksamheter med stora tak, säger Anna Werner.

John Edgren

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt