Så mycket minskar utsläppen när restavfall ersätter cementen

2019-04-11 12:00  

Restprodukter från SSAB:s stålverk ska ersätta cement vid betongtillverkning. Satsningen väntas minska koldioxidutsläppen med 50 000 ton per år.

En restprodukt från SSAB:s stålverk i Oxelösund är masugnsslagg. Nu ska en ny fabrik byggas intill stålverket för att ta tillvara materialet.

Granulerad masugnsslagg ska torkas och malas och sedan levereras till Peabs betongfabriker, där materialet ersätter delar av den cement som används vid betongproduktion.

Bakom satsningen står Peabs dotterbolag Swecem, som satsar 100 miljoner kronor i den nya anläggningen

35 procents inblandning av slagg i betongen

Inblandningsprocenten kommer att variera beroende på vilken typ av projekt betongen ska användas till. När det gäller betong talar man om 18 olika exponeringsklasser, som graderar hur stora påfrestningar omgivningen utsätter den färdiga betongkonstruktionen för.

– I dagsläget tillåter svensk standard en slagginblandning på upp till 35 procent av klinkerandelen i alla exponeringsklasser utom en. Dock kan man rent tekniskt ersätta väsentligt större andel, och i många centraleuropeiska länder är inblandningsprocenten av slagg väsentligt mycket högre än vad som för närvarande tillåts i Sverige, säger Swecems vd Ludwig Zetterström.

Läs mer: Deras gröna satsning för klimatvärsting är långt borta

Enligt branschorganisationen Svensk Betongs statistik genereras i genomsnitt drygt 700 kilo koldioxidutsläpp per ton cement som tillverkas. Genom att använda restprodukter från stålverket beräknas den nya fabriken minska samhällets koldioxidbelastning med 50 000 ton årligen.

– Det motsvarar ungefär en halv miljon bilresor mellan Göteborg och Stockholm, enkel väg, säger Håkan Wifvesson som är biträdande affärsområdeschef på Peab.

Dessutom ska den nya fabriken använda bioolja och vattenkraftsgenererad el vid torkning och malning av slaggen.

– Klimatfrågan är ju en av vår tids största utmaningar, och fokus på miljön ligger högt på vår agenda. Den här satsningen ligger i linje med hela Peabkoncernens mål att vara koldioxidneutral 2045, säger Håkan Wifvesson.

Beprövad teknik – utmaningen är tillgång till råvara

Att ersätta cement med masugnsslagg har tidigare förekommit i Sverige i bland andra SSAB:s och Cementas regi.

– Det är en beprövad teknik. Den enda egentliga utmaningen är den långsiktiga tillgången på råvaran. Även stålindustrin jobbar ju för att minska sina koldioxidutsläpp, säger Ludwig Zetterström.

SSAB planerar att avveckla sina masugnar i Oxelösund senast 2027, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om.

– Men då kommer vi att köpa råvara från andra stålverk där omställningen går långsammare. Vi tror på den här tekniken för att minska betongens klimatavtryck, säger Ludwig Zetterström.

Markarbetena för den nya fabriken ska påbörjas under maj månad. Maskininstallationerna ska inledas i oktober, och driftsstarten är planerad till 2020.

Swecem arbetar med betongbindemedel

Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med cirka 15 000 anställda och en omsättning runt 52 miljarder kronor.

Koncernen har kontor i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret är beläget i Förslöv i Skåne.

Swecem bildades 2013 som ett dotterbolag till Swerock, som ingår i Peabkoncernen. Bolaget importerar, producerar och handlar med bindemedel till betong, asfalt och jordstabilisering.

Tommy Harnesk

Mer om: Cement Betong

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt