Så använder Kina 5g för att spåra coronaviruset

2020-04-08 06:00  

Värmekameror med 5g-teknik kan följa många personer i rörelse i realtid. Metoden har använts för att hålla koll på folks temperaturer på offentliga platser i Kina.

Fram till i år hade experter, analytiker och beslutsfattare debatterat och diskuterat. Vilka skulle egentligen bli de första stora tillämpningarna för 5g-tekniken?

Ingen av dem hade gissat på en termometer.

– Historiskt sett är det oförutsedda händelser som sätter fart på innovation. Det är det som sker nu också, säger Kenneth Fredriksen, chef för Huawei i Norden och Baltikum.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

Det rör sig förstås inte om en faktisk termometer, utan om en värmekamera. Och det rör sig inte om en enda värmekamera, utan många. Tillsammans med teknikbolag som Huawei har kinesiska operatörer under coronautbrottet installerat 5g-uppkopplade värmekameror på många offentliga platser i Kina.

Värmekamerorna består av en infraröd kamera, en enhet för att mäta kroppstemperatur och en 5g-modul. Enligt en rapport från konsultbolaget Deloitte, gjord på uppdrag av Huawei, kan systemet följa många personer i rörelse i realtid. Systemet kan också, uppger Huawei, dela den information som samlas in med hälsomyndigheter via molnet utan fördröjning.

Information om förbipasserandes temperaturer visas på en laptop. Bilden är tagen i februari på en tågstation i den kinesiska staden Nanning. Foto: Xinhua

Utan 5g hade den här typen av övervakning varit svårt att genomföra, enligt Kenneth Fredriksen.

– Det hänger såklart på vilket scenario det rör sig om. I Kina finns det väldigt många människor på samma plats. Ju större befolkningstäthet, desto mer tryck på infrastrukturen. I ett område med få människor hade det här kanske gått att lösa med 4g eller annan teknik. Men 5g har kapaciteten och den låga fördröjning som krävs för att spåra en massa människor på samma ställe.

För Kina har det sedan många år varit en nationell angelägenhet att vara tidigt ute med 5g. Medan Sverige – några begränsade utrullningar undantagna – väntar på de första 5g-näten så har Kina 5g-täckning i fler än 50 städer. Över 160 000 5g-basstationer är redan installerade och om 5 år förväntas landet ha 800 miljoner 5g-uppkopplingar.

Läs mer: Huaweis 5g-chef: ”Vi har aldrig påträffats med någon bakdörr”

Men även om Kina lagt grunden för 5g-eran redan före pandemin krävdes snabb utbyggnad på lokala platser för att möta det plötsligt uppkomna behovet.

– Basinfrastrukturen var på plats i många städer, men man har varit runt och förstärkt på många ställen, både vad gäller täckning och kapacitet, säger Kenneth Fredriksen.

Enligt Huawei ska ambulanser med 5g-uppkoppling ha använts vid utryckningar när virusutbrottet var som mest intensivt i Kina. Utrustade med 4k-kameror överförde de högupplöst material från ambulanser till mottagande sjukhus. Ambulanspersonal ska av läkare på distans ha fått hjälp med att ställa diagnos.

– Det visar hur viktigt det är att vara i framkant och använda ny teknik så tidigt som möjligt. Man måste inte vänta på att tillämpningarna ska dyka upp eller att affärsmodellen ska vara klar, säger Kenneth Fredriksen.

Så använder Kina ny teknik för att bekämpa coronaviruset

Rengöringsrobotar

Uppkopplade robotar kan smittas av en massa virus, men är immuna mot sars-cov-2. Startupföretaget Cloudminds skickade robottrupper till sjukhus i Wuhan för att desinfektera, leverera läkemedel och ta tempen på patienter. Robotarna kommunicerade med Cloudminds moln, via 4g- och 5g-nät i regi av operatören China Mobile.

Autonoma leveransfordon

Karantän och social distans tycks ha skyndat på användningen av självkörande fordon i Kina. Ett antal bolag har börjat köra ut mat och andra förnödenheter via små leveransfordon.

1c8762e1-2e7d-44f2-bc7c-3b1d8f0b5537 

Ai-diagnos

Huawei säger sig ha utvecklat ”en metod för screening där artificiell intelligens hjälper till att ställa diagnos för coronasmitta med hjälp av datortomografi vilket använts i stor skala i Kina”.

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt