Risk att stödpengar redan är tingade

2018-11-21 06:00  
Intresset för att installera egna solceller är stort, liksom intresset för att ansöka om att få bidrag på upp till 30 procent av investeringen.Foto: Ola Jennersten / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

Intresset för att få statligt stöd till solceller har ökat explosionsartat. Ansökningar om cirka en miljard kronor väntar på handläggning. Därför kan 2019 års stödpengar redan vara intecknade.

I Skåne har antalet ansökningar om investeringsstöd för solceller nästan tredubblats mellan 2017 och 2018. Väntetiden mellan ansökan och besked om stöd är ungefär ett halvår.

– Den stora anledningen till de köer som finns är att det inte har funnits tillräckligt med pengar. Varje gång staten har tilldelat mer pengar till stödet har ansökningarna ökat ännu mer, säger Mattias Jeschko-Edberg, handläggare på länsstyrelsen.

Läs mer: Efter solceller – Ikea kan börja sälja elbilsladdare

Även på riksnivå har antalet ansökningar om solcellsstöd nära nog tredubblats, från 5 578 till 14 879. Staten avsätter en begränsad budget för solcellsstöd per år. Det innebär att inga nya stödpengar betalas ut när årets pott är slut.

2009, när stödet introducerades, tog pengarna slut rekordsnabbt. Redan på tredje dagen var potten tömd. Då innehöll den dock bara 50 miljoner kronor, jämfört med nuvarande cirka 900 miljoner kronor per år.

2018 års pott är ännu inte helt slut. Men Energimyndigheten bedömer att ansökningar som har lämnats till länsstyrelserna efter sommaren kommer att behandlas inom nästa års budget.

Ansökningar för en miljard

Totalt ligger ansökningar om stöd på runt en miljard kronor och väntar på handläggning. Om alla dessa ansökningar beviljas är potten som har planerats för 2019, 915 miljoner kronor, redan intecknad.

– Vi vet inte än om alla de ansökningarna kommer att bli beviljade. Det händer att ansökningar dras tillbaka för att investeringen inte genomförs, eller avslås för att någon söker stöd som inte faller under förordningen, till exempel genom att anläggningen inte är nätansluten, säger Sara Grettve, analytiker på Energimyndigheten.

Hon tycker ändå att privatpersoner som vill skaffa solceller ska ansöka om stödet. Ansökningarna behandlas i turordning och den som inte hinner komma med i 2019 års pott står kvar i kön till 2020.

Läs mer: Så minskar likström energiförlusten från solcellsel

Oklar framtid för solcellstöd

Men det är oklart vad som kommer att hända med stödet 2020. Dagens stöd gäller till och med 2020 men kan ändras av nya politiska beslut. Och både branschorganisationen Svensk Solenergi och Energimyndigheten har flaggat för att solcellsstödet bör fasas ut.

Det oklara parlamentariska läget späder ytterligare på osäkerheten. I det förslag till ö vergångsbudget som presenterades i förra veckan finns en sänkning av solcellsstödet med redan för 2020.

– Men den nya regeringen kommer ju att kunna lägga en helt annan budget för 2020, säger Sara Grettve.

Över 2 miljarder kronor sedan 2009

Statligt solcellsstöd har funnits sedan 2009 men sett olika ut genom årens lopp. I dagsläget finns möjlighet att få bidrag för 30 procent av investeringskostnaden.

Det är länsstyrelserna som tar emot ansökningarna. Först lämnar länsstyrelsen ett besked om stödet beviljas eller inte, därefter måste den sökande begära en utbetalning av pengarna.

Fram till sista oktober 2018 hade 1,037 miljarder kronor beviljats i solcellsstöd. Vid samma tid hade 446 miljoner kronor också betalats ut.

Under hela 2017 beviljades 387 miljoner kronor i solcellsstöd och 236 miljoner betalades ut.

2018 års siffror för beviljat respektive utbetalt belopp är de högsta sedan solcellsstödet infördes 2009, trots att november och december ännu saknas i 2018 års statistik.

Totalt har 2,1 miljarder kronor beviljats i solcellsstöd sedan det infördes 2009. 1,2 miljarder har betalats ut under samma tidsperiod.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt