”Pixel 3 var det minst intressanta med Googles konferens”

2018-10-09 21:46  

ANALYS. Alla telefoner ser likadana ut nuförtiden. Däremot bör du hålla ett öga på Googles smarta högtalare och lustiga augmented reality-figurer, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Tidigare i år deklarerade Amy Webb, grundare av Future Today Institute, början på slutet för den era som definierats av smarta telefoner. Jag kom att tänka på Webb när jag såg Google visa upp ny hårdvara under en konferens i New York på tisdagkvällen.

Om man ska gå efter vad mina kolleger på andra mediebolag tycker var nya telefonerna Pixel 3 och Pixel 3 XL huvudnumren på konferensen. Själv såg jag två modeller som såg ut som alla andra mobiltelefoner på marknaden.

Det är förstås svårt att designa en telefon som skiljer sig från mängden i dag, och de försök som görs innebär gissningsvis ett risktagande sådana som Samsung, Huawei, Apple och Google inte riktigt har råd med i den skoningslösa konkurrens som råder.

Men att designen på en smart telefon mer eller mindre standardiserats är inte skälet till att Amy Webb tror att de är på väg bort. Det är bara det att den smarta telefonen kommer att ersättas med något mer bekvämt. ”Under nästa årtionde kommer vi att påbörja övergången till en ny era...med uppkopplade enheter fästa på våra kroppar och enheter vi kommer att styra med våra röster och gester". Webb talar om hörlurar med biometriska sensorer och smarta glasögon som "för alltid kommer att förändra hur vi upplever den fysiska världen”.

Med det där i bakhuvudet var Pixel-telefonerna det minst intressanta med Googles konferens. Däremot lystrade jag när sökjätten berättade att den virtuella assistenten, Google Assistant, sägs kunna svara på samtal från telefonförsäljare. Assistenten ber den som ringer att uppge sitt namn och sitt ärende, varpå den transskriberar den informationen till telefonens ägare, som då kan välja att svara eller avsluta samtalet.

Man kan kalla det publikfrieri eller gimmick, men mycket tyder på att artificiell intelligens snart kommer att sköta många av de sysslor vi människor i dag måste, men inte vill, lägga tid på. På tal om det så berättade Google att deras så omtalade Duplex-ai, som med sin läskigt människoliknande röst kan ringa frisersalonger och restauranger och boka tider utan vår inblandning, gör debut i vissa amerikanska städer redan i november.

Duplex kommer att vara en tjänst förbehållen den med en Pixel-telefon, men det är inte en teknik som behöver en telefon för att fungera. Det råkar bara vara i det sammanhanget Duplex passar bäst just här och nu.

Googles ovan nämnda sätt att begagna sig av artificiell intelligens skulle man kunna se som svaga signaler på att ett skifte är i antågande, något Amy Webb skrivit om i sin bok ”The Signals are Talking”, i vilken Webb redogör för den metodik hon tar till för att förstå vart vi är på väg. I dag tar den artificiella intelligensen hand om en telefonförsäljare och det är väl lite roligt, men imorgon är den vår sekreterare, rådgivare och kanske till och med den som fattar besluten åt oss.

En annan signal, som visserligen inte kan kallas svag längre, är smarta högtalare. Google i Sverige föregick konferensen i New York med beskedet att Google Home och Google Home Mini, med en svensktalande Google Assistant, kommer till vårt avlånga land om ett par veckor. Marknaden för smarta högtalare växer så snabbt och så kraftigt att man redan talar om ”voice first” som ett komplement till ”digital first” och ”ai first”.

Så i dag kan vi svenskar snart be Google-assistenten tända våra Ikea-lampor. Men imorgon kan röstteknik förändra ett helt medielandskap. Ny Tekniks chefredaktör, Per Danielson, berättade på redaktionens morgonmöte att mediebolag redan börjar klura på hur man sökmotoroptimerar den dag folk inte skriver ner sina sökningar, utan i stället uttalar dem.

Och Google, som inte alls hann med i svängarna när Amazon lanserade sin smarta högtalare, Echo, är numera en betydande konkurrent till Amazon på området. Därför var det inte överraskande att de nu lanserade Google Home Hub, som är en smart högtalare med skärm. Som namnet antyder vill Google att den ska bli navet för alla uppkopplade prylar i det smarta hemmet.

Det fanns fler signaler under konferensen i New York. Nej, inte surfplattan Pixel Slate med löstagbart tangentbord. Och nej, inte den nya Chromecast som presenterades i samband med eventet. Det är bara gårdagens teknik i nya skal. Utan det jag tänker på är de där fåniga augmented reality-figurerna man kan fotografera sig tillsammans med.

Ar, förstärkt verklighet, kommer alltid att vara en teknik med begränsade möjligheter på telefoner. Men när den väl slår sig fri kommer den, som Amy Webb noterade, ”för alltid att förändra hur vi upplever den fysiska världen”.

Häromdagen var jag hos svenska Resolution Games och spelade Angry Birds i ar. Då bar jag det mytomspunna headsetet Magic Leap. Säga vad man vill om Magic Leap och huruvida det infriat allt det de lovat, men det är rätt svårt att föreställa sig att glasögon med augmented reality-funktioner inte tillhör framtiden.

Glasögonen väntar bara på att bli tillräckligt små och billiga. Så om vi i dag leker med lustiga ar-figurer i våra telefoner, så kommer vi imorgon att befinna i oss en verklig värld vi dekorerat med digital information. Våra barn lär inte ens vara intresserade av att göra skillnad på det fysiska och det virtuella.

Google kommer med största sannolikhet vara en av konstruktörerna av den framtiden. Men företaget kommer i sinom tid inte längre att lansera nya telefoner.

Peter Ottsjö

Mer om: Google Pixel 3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt