Nya planer för koldioxidsugen: ”Tiden är på väg att rinna ut”

2019-09-30 06:00  

Kanadensiska Carbon Engineering har höjt målet för sin första kommersiella koldioxidsug till en miljon ton per år. Samtidigt finns planer på att bygga en anläggning i Norden.

Kanadensiska Carbon Engineering grundades 2009 för att försöka kommersialisera Direct Air Capture, DAC, och blev tidigt uppbackade av bland andra Microsoft-grundaren Bill Gates. Men det är först nyligen som bolaget har uppfattat att det finns ett verkligt och växande intresse för tekniken.

– Tidigare fanns inga marknadsmekanismer och man såg inte ett tillräckligt stort behov av DAC. Tack vare bland annat Sverige och Greta Thunberg som har fått upp klimatfrågan på agendan har det allmänna medvetandet om tekniken ökat betydligt. Det tycks äntligen finnas ett momentum, säger affärsutvecklaren Doug Rae till Ny Teknik under ett Sverigebesök.

Carbon Engineering har nyligen meddelat att de utökar kapaciteten i sin första storskaliga anläggning, som ska byggas i amerikanska Permian Basin, i delstaten Texas.

Läs mer: Koldioxidsugen – ”en äkta klimatåtgärd”

Tidigare planerade bolaget för en halv miljon ton infångad koldioxid per år. Nu tar de sikte på en miljon ton infångad koldioxid per år.

– Tekniken har redan från början utvecklats med målet att kunna fånga in miljontals ton koldioxid. För att vi ska kunna vara säkra på att vi kan skala upp är alla delar utformade efter sådant som redan finns och används i industriell skala. Vi fångar koldioxid från atmosfären med vad vi kallar för luftkontakter. De liknar industriella kyltorn, med den skillnaden att vi inte använder något vatten, säger Doug Rae.

Svenskar planerar för DAC

Bolagets första kommersiella anläggning beräknas stå klar 2022 eller 2023. Det är ungefär samtidigt som en grupp svenska entreprenörer hoppas påbörja bygget av en DAC-anläggning någonstans i Norden, baserat på det kanadensiska bolagets teknik.

– Det här är den bästa teknik som vi kunde hitta i världen när det gäller påverkan på hållbarhetsområdet. Men det behövs mängder av grön el för att driva en anläggning. Kopierar vi Northvolts koncept är tekniken praktiskt taget redo, säger Peter Magnusson, en av grundarna av Nordic DAC Group till Ny Teknik.

Gruppen menar att Norden just nu fokuserar mycket på CCS-tekniken, som innebär att koldioxid avskiljs från stora punktutsläpp för att därefter lagras. Men det räcker inte.

– Mängden koldioxid i atmosfären ökar och de vill jobba med att minska det utsläppet, men vi vill titta på den andra änden. Att ta bort koldioxid som redan finns i atmosfären, säger Peter Magnusson.

Medgrundaren Mikael Bergvall tillägger:

– DAC tävlar inte med andra tekniker, utan är ett sätt att försöka hantera att tiden är på väg att rinna ut, säger han och hänvisar till Parismålen.

Gruppen har påbörjat ett arbete för att undersöka var i Norden en DAC-anläggning kan placeras. Det är inte säkert att Sverige ligger bäst till. De vill också ta reda på vad som affärsmässigt är det bästa sättet att ta hand om den infångade koldioxiden. Ska den grävas ned i underjordiska lager eller användas till att göra material eller bränsle?

Chalmersforskaren Filip Johnsson har i en tidigare intervju med Ny Teknik kallat Direct Air Capture, DAC, för en nödvändig teknik på sikt om vi ska lyckas åstadkomma negativa utsläpp av koldioxid. Men ett det finns ett stort hinder: att fånga in koldioxid direkt från atmosfären är i dagsläget förenat med höga kostnader.

Energikrävande teknik

Priset för DAC är inte så högt som många kanske tror, menar dock Doug Rae. Tidigare pratade man om 800 amerikanska dollar per ton, närmare 8 000 svenska kronor i dagens penningvärde. Carbon Engineering räknar med att kostnaden kommer att ligga på mindre än 200 amerikanska dollar per ton när den första anläggningen står klar, och att priset efter några generationer av anläggningar kommer att sjunka till 100 dollar per ton.

En annan oro är att det krävs betydligt mer energi för att fånga in koldioxid från vår omgivande luft i stället för från en punktkälla. En studie av Carbon Engineering-grundaren David Keith som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Joule förra året har utgått från ett scenario där målet är att fånga in just 1 miljon ton koldioxid per år med hjälp av DAC. Beräkningarna visar att det skulle krävas 8,81 GJ naturgas per ton infångad koldioxid alternativt 5,25 GJ naturgas kombinerat med 366 kWh el per ton infångad koldioxid om koldioxiden ska levereras med ett tryck på 15 MPa.

En studie i Nature Communcations har också visat att DAC skulle behöva så mycket som en fjärdedel av världens energitillgångar 2100 om vi ska använda tekniken för att klara klimatmålen.

– Men DAC är ingen helhetslösning och vi föreslår inte att man ska se på den som en sådan. De enda platserna där det är lämpligt att placera DAC-anläggningar är där det finns ett överskott av förnybar el, säger Doug Rae.

Doug Rae ser att många är oroliga för att DAC ska uppfattas som en öppning för att kunna fortsätta släppa ut stora mängder koldioxid. Det är fel, menar han. Det finns redan för mycket koldioxid i atmosfären och FN:s klimatpanel IPCC är tydliga med att negativa utsläpp behövs. Han gör en jämförelse med ett badkar, där vi både behöver minska flödet från kranen, men också göra något åt det använda vattnet som badkaret släpper ut.

– Den här tekniken behövs utöver allt annat som vi måste göra för att hantera klimatförändringarna. Kranen kommer att fortsätta droppa oavsett vad vi gör och vi har fortfarande för mycket koldioxid i atmosfären, säger han.

Carbon Engineering

Carbon Engineering grundades 2009 av David Keith, professor i tillämpad fysik, med syftet att kommersialisera Direct Air Capture, DAC. Tekniken innebär att koldioxid fångas in direkt från atmosfären.

Pilotanläggningen i Squamish har varit i gång sedan 2015. Sedan 2017 har bolaget också använt infångad koldioxid för att tillverka bränslen.

Företagets första kommersiella anläggning ska byggas i Texas, USA och väntas vara i gång senast 2023. Den ska då kunna fånga in en miljon ton koldioxid från atmosfären varje år.

Bland investerarna i bolaget finns Bill Gates, Chevron Technology Venture och BHP.

Källa: Carbon Engineering

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt