Nu börjar jättebytet av elmätare

2020-06-09 06:00  

Ett omfattande arbete väntar när drygt fem miljoner svenska elmätare ska bytas ut. Elnätägaren Ellevio inleder jobbet i Stockholmsförorten Älvsjö.

Det går undan när Henning Sundström och Mikael Swalén från One Nordic jobbar med elmätarna i källarlokalen på Johan Skyttes väg i Älvsjö. Några dokumenterande bilder med mobiltelefonen och några varv med skruvdragaren så sitter den nya lådan på plats.

– Den här mätaren är från 2007, den tar vi bort nu, säger Mikael Swalén och plockar undan den gamla enheten.

De nya elmätarna har flera finesser jämfört med de gamla. I stället för att bara rapportera mätvärden en gång per månad ska de nya klara mätning var 15:e minut. Men i första skedet är minimikravet rapportering en gång per timme.

Nya mätarna är mer energisnåla

De har också en så kallad kundport, en RJ12-kontakt, där kunden kan ansluta en sladd för att tanka över mätvärden till sin dator.

– Där kan man få ut information varje sekund om spänning och ström och hur mycket som dras för varje fas, berättar Henrik Hagberg, projektledare på Ellevio.

Henning Sundström (till vänster) och Mikael Swalén från One Nordic sätter upp nya elmätare i källaren på bostadshuset i Älvsjö. Foto: Linda Nohrstedt

Gabriella Adolfsson, mätarexpert på Ellevio, framhåller att de nya elmätarna är betydligt mer energisnåla än de gamla. Både mätning och kommunikation drar mindre.

– Mätarna kommunicerar med narrowband IoT via Telias 4g-nät, det är en energisnål teknik, och den är också framtidssäkrad för 5g, säger hon.

5,4 miljoner mätare ska bytas ut

Bakgrunden till det omfattande elmätarbytet är nya funktionskrav som regeringen klubbade 2018. Avsikten är att mätarna ska göra det enklare för privatpersoner att minska sin energianvändning och börja producera sin egen el.

Alla elmätare i lågspänningsnätet ska vara utbytta till den 1 januari 2025. Antalet uppskattas till 5,4 miljoner.

Ny elmätare väntar på att monteras. Foto: Linda Nohrstedt

Många elnätföretag har redan påbörjat arbetet.

– Men vi är först ut av de stora bolagen, säger Henrik Hagberg på Ellevio.

Intresse från laddboxtillverkare

Totalt sett är det en miljon elmätare som Ellevio ska ersätta hos sina kunder. För att utveckla välfungerande processer görs arbetet med de första 4 000 mätarna i Älvsjö i form av ett pilotprojekt. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr invigde nyligen projektet.

Johan Lindehag, vd på Ellevio, och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Foto: Linda Nohrstedt

Ellevio planerar senare i höst att lansera en app som visualiserar värden från elmätaren i kundens telefon eller dator. Forskare från KTH som har knutits till pilotprojektet ska få ta del av mätdata från Älvsjö för att studera hur olika typer av gränssnitt kan påverka människors energianvändning.

Henrik Hagberg berättar att kundporten i de nya elmätarna har väckt laddboxtillverkarnas intresse.

– Genom att koppla ihop laddboxen och elmätaren kan laddningen av elbilen styras efter hur mycket övrig utrustning använder i hushållet, säger han.

”Elmätaren ska sitta i 15 år”

Men de nya elmätarna kommer inte att kunna utföra någon aktiv styrning av energianvändningen i hemmet. En sådan funktion måste i sådana fall tillföras i form av externa produkter.

– Vad vi än hade stoppat in i elmätaren i dag hade det varit gammalt om tre år. Elmätaren ska sitta i 15 år och utvecklingen inom det smarta hemmet går så fort, säger Henrik Hagberg.

Bytet ska göras utan extra kostnad för elkunderna.

Kraven på de nya elmätarna

  • Elmätaren ska för varje fas kunna mäta spänning, ström, aktiv energi samt aktiv och reaktiv effekt för uttag och inmatning av el.
  • Elmätaren ska utrustas med ett kundgränssnitt som stöds av en öppen standard som möjliggör för kunden att ta del av mätuppgifterna minst var tionde sekund om kunden har begärt att kundgränssnittet ska vara aktiverat.
  • Elmätaren ska möjliggöra avläsning av mätdata och uppgifter om elavbrott på distans.
  • Elmätaren ska kunna registrera mängden överförd energi per timme och kunna ställas om till att registrera per 15 minuter.
  • Elmätaren ska kunna registrera uppgifter om tidpunkt för början och slut på elavbrott längre än tre minuter.
  • Det ska vara möjligt för elnätföretag att uppgradera och ändra inställningar i elmätaren på distans.
  • Det ska vara möjligt för elnätföretaget att via elmätaren spänningssätta och frånkoppla elanläggningar på distans.

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt