Nu är världens största koldioxidsug igång

2021-09-14 06:00  

Nyligen invigdes den hittills största DAC-anläggning för koldioxidinfångning direkt från luften. Tekniken kan bli en viktig klimatåtgärd – men är i dag förenad med höga kostnader.

Utanför Reykjavik på Island har schweiziska Climeworks byggt upp vad som enligt bolaget är världens största koldioxidsug. Anläggningen, som döpts till Orca, ska skilja ut koldioxid från luften – vilket i teorin gör det möjligt att på Island fånga in utsläpp från andra delar av världen.

Hur funkar tekniken som Climeworks använder på Island?  

Tekniken kallas för DAC, direct air capture, och innebär att koldioxid fångas in direkt från den omgivande luften. Luften sugs in i maskinerna med hjälp av fläktar. Inuti sugarna finns filter tillverkade av porösa granulat med aminer, en kemisk förening som binder koldioxiden. 

Genom att öka temperaturen till 80–100 grader Celsius frigörs koldioxiden från filtret i koncentrerad form. Därefter kyls koldioxiden ner till 45 grader för att bli till en koncentrerad koldioxidgas. Gasen kan antingen säljas vidare eller pumpas ner i marken och så småningom mineraliseras, vilket ska göras på Island.

Läs mer: Koldioxidsugen på Island blir störst i världen

Det sker i samarbete med företaget Carbfix, som lösa upp den ingfångade gasen i vatten, för att sedan injicera den i marken. På mindre än två år ska koldioxiden då ha omvandlats till sten. Läs mer om det i Ny Tekniks artikel här.

Vilken effekt kan Climeworks anläggning få?  

Enligt bolagets egna beräkningar kommer Orca-anläggningen ta bort 4 000 ton koldioxid från atmosfären varje år. En fördel med DAC-tekniken är att anläggningarna inte behöver placeras direkt vid utsläppskällan.

Nackdelen är att koncentrationen av koldioxid då är lägre i den omgivande luften. Det gör att metoden kräver mycket energi. Det är därför Climeworks har byggt den här anläggningen på Island.

Landet har god tillgång på geotermisk energi, och Orca-anläggningen är byggd intill ett av världens största geotermiska kraftverk, Hellisheiði, som omvandlar vatten och ånga från den vulkaniska jordskorpan till värme och elektricitet. Här har bolaget också haft en pilotanläggning igång sedan 2017.  

Vilken betydelse kan DAC få på sikt?  

Tekniken har stor potential och kan bli en nödvändig klimatåtgärd i framtiden för att kunna åstadkomma negativa utsläpp, säger forskare som Ny Teknik tidigare har intervjuat, läs exempelvis denna artikel och denna

Det stora hindret för ett brett genomslag är inte tekniken i sig utan att DAC är dyrt att använda i dag på grund av mängden energi som krävs för att driva anläggningarna. Men det förväntas ske en viss teknikutveckling inom området.

Läs mer: ”Billig teknik” gör infångad koldioxid till sten – på två år 

Climeworks, som redan har 14 DAC-anläggningar igång, säger att det i dag kostar dem ungefär 600 dollar att fånga in ett ton koldioxid, motsvarande 6 000 svenska kronor. Inom tre–fyra år hoppas bolaget kunna minska kostnaden till 200 och 300 dollar per ton. På sikt vill Climeworks få ner den siffran till 100 dollar per ton infångad koldioxid.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt