Northvolt: Lätt att rekrytera med arvet från Elon Musk

2018-05-23 09:58  

En av de svåraste utmaningarna för teknikbolag är att attrahera rätt typ av talang. Men det har inte varit några problem för det unga svenska batteriföretaget Northvolt.

Det berättade hållbarhetschef Emma Nehrenheim under Nordic Clean Energy Week i Malmö under tisdagen.

Tricket är, enligt henne, att skapa ett företag som på alla nivåer är attraktivt att jobba i, eftersom talang lockar talang.

– Men för oss har det också handlat om vårt uppdrag. Jag tror att det kan vara ett arv från Elon Musk och Tesla. Om du kommunicerar ditt hållbarhetsuppdrag riktigt bra kommer de flesta av talangerna till dig, säger hon.

Läs mer: Studie: Här är landet som leder batteri-rejset

Det gäller särskilt yngre generationer, som nyligen har avslutat sina högskolestudier.

– De är väldigt fokuserade på hållbarhet. Om de kan välja mellan ett stort och tryggt företag där de kan ha en 35 år lång karriär och att faktiskt göra skillnad och vara en del av något större väljer de det senare, säger hon.

Northvolt satsar på att bli Europas största batteritillverkare. Enligt marknadsföringen ska företagets litiumjonbatterier också bli världens grönaste.

Läs mer: Hon utvecklar framtidens batterier – som ska revolutionera industrin

I dagsläget har företaget drygt 100 anställda. Det har vuxit snabbt sedan Ny Teknik berättade första gången om planerna 2016.

Emma Nehrenheim anser att Northvolt har lyckats rekrytera den typ av talang som företaget har sökt. En nyckel menar hon är att hållbarhetsambitionerna är på riktigt. De är inte bara en kommunikationsprodukt.

– I Northvolt är vi väldigt konkreta med vilka krav vi ställer på oss själva. Om man pratar om cirkulär ekonomi och att vi vill återvinna alla avfallsströmmar så är det huvuduppdraget. Sedan går det kanske inte med alla, eftersom vissa är giftiga. Men huvuduppdraget är alltid med väldigt hög ambition. Det gör att vi får väldigt stort förtroende från den generation som kommer ut på arbetsmarknaden i dag, säger Emma Nehrenheim.

Nyligen togs första spadtaget för Northvolts enhet för utveckling och demonstration i Västerås.

Northvolts planer

Northvolt Labs, demolina och utvecklingsanläggning i Västerås. Kostnad: 1 miljard. Klar: Under 2019. Anställda: 300-400.

Northvolt Ett, batterifabrik i Skellefteå, byggs i fyra etapper. Påbörjas senare under 2018.

Etapp ett av Northvolt Ett ska producera en total batterikapacitet om 8 GWh per år. Klar: I slutet av 2020. Kostnad: 15 miljarder kronor.

Northvolt Ett ska vara helt färdigbyggd 2023. Då ska den producera en total batterikapacitet om 32 GWh per år. Anställda: 2 000-2 500.

Totalkostnad (Northvolt Labs och Northvolt Ett): 41 miljarder kronor.

Linda Nohrstedt

Mer om: Northvolt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt