Nio poddar som gör dig smartare

2018-11-15 06:00  
Foto: Pexels/Pixabay

Bara på Itunes finns över en halv miljon aktiva poddar. Hur hittar man rätt? Ny Teknik tipsar om de bästa poddarna om vetenskap, teknik, rymden – och om hur allt funkar.

När Apple sommaren 2005 lanserade podcasts i mediespelaren Itunes skröt bolagets dåvarande vd Steve Jobs om att de hade över 3 000 poddar. En annan nymodighet var att kommande avsnitt kunde levereras automatiskt till användarna ”över internet till deras dator och Ipod”. Ja, det har var innan det fanns någon Iphone.

Mycket har förstås hänt sedan dess. Smarta telefoner och podcasts, en blandning av broadcast och Ipod, har blivit en naturlig del av mångas liv. I dag lyssnar ungefär 1,5 miljoner svenskar på en podd åtminstone en gång i veckan. Men det är inte alltid så lätt att veta vilka program som är värda ett försök. Här är våra starkaste kort:

Radiolab – för dig som lätt tappar fokus

Det här är inget för dig som gillar när det är avskalat. Amerikanska Radiolab strösslas ständigt med pling-plongande ljudeffekter och musiksnuttar. Men det är ett effektivt sätt att få de mest lättdistraherade lyssnarna att behålla fokus.

Radiolab är mästare på att göra vetenskap intressant för en bred publik, vare sig det handlar om att förklara vad sjutton den där gensaxen Crispr-Cas9 är för något, att prata om rymden - med någon som befinner sig ute i rymden, eller diskutera de moraliska aspekterna kring självkörande bilar.

Det populärvetenskapliga programmet har sänts i radioform sedan 2002. Programledarna Jad Ambumrad och Robert Krulwichs verkar precis lika nyfikna och engagerade i dag som då, oavsett vad de pratar om. Och de vågar erkänna när de inte fattar vad en expert säger eller menar, vilket ger oss alla en bättre chans att bli lite klokare. Radiolab ger dig inte nödvändigtvis koll på allra senaste nytt, men tar upp mycket av det du kan tänkas behöva veta om samhällsomvälvande forskning och tekniker.

Provlyssna på till exempel:

Space - Radiolab tittar på hur vår relation till rymden har förändrats över tid.

Colors - Hur uppfattar vi färger?

Crispr - Vad är "gensaxen" Crispr för något egentligen och hur funkar den? Det försöker programledarna förklara i detta avsnitt, och frågar sig också om vi borde vara oroliga för vad tekniken kan leda till.

Språk: Engelska

Tid: Från 9 minuter till strax över en timme

Länk till podden.

60-Second Science – för dig som verkligen inte har tid

Du kanske känner att du inte har en timme att viga åt en podd, inte en halvtimme eller ens en kvart. Då är det här podden för dig. Den amerikanska populärvetenskapliga tidskriften Scientific American gör 60-Second Science. Det är en sanning med modifikation att ett avsnitt bara är en minut långt, men det är åtminstone sällan det överstiger fyra. Det räcker för att ge dig inblick i ett specifikt ämne, som hur framtidens läkemedel kan bli mer individanpassade, varför trevliga personer har tommare plånböcker eller vad som händer när bläckfiskar får centralstimulerande narkotikapreparat.

Språk: Engelska

Tid: Max fyra minuter

Länk till podden.

This Week in Tech – för dig som vill ha de senaste tekniknyheterna

Konceptet för den här amerikanska podden är att bjuda in en panel till ett rundabordssamtal kring den senaste veckans största tekniknyheter, ge recensioner och användbara tips. Vill du höra mer om vad Apples egentligen släppte vid sin senaste produktlansering, hur Iran lyckades avslöja ett dussintal CIA-agenter, eller historiens största mjukvaruköp är det här podden för dig.

Språk: Engelska

Tid: 1,5-2 timmar

Länk till podden.

Stuff You Should Know – för dig som vill förstå hur allt funkar

Hur kan vi förklara att vi verkar vara det enda intelligenta livet i universum, hur funkar en bakugn och varför har vi inte börjat göra biobränsle av alger ännu? Podden Stuff You Should Know tvekar inte att ta upp väldigt konkreta frågor, men räds inte heller att försöka svara på de rätt stora och svåra.

Språk: Engelska

Tid: Cirka 15 minuter–strax över en timme

Länk till podden.

Vetenskapsradions nyheter – för dig som snabbt vill få koll på aktuell forskning

Vetenskapsradions nyheter, från Sverige Radios vetenskapsredaktion, finns såklart även som podd och i nedladdningsbar form på hemsidan. Ett avsnitt per dag, måndag till fredag, är bara fem minuter långt. Du blir snabbt uppdaterad om både svensk och internationell forskning. Mycket handlar om naturvetenskap och teknik. På sistone har nyheterna bland annat tagit upp hur sjöfarten vill minska sina bränsleutsläpp, den ökade skogsgödslingen i Norge och nya marknader för solceller. För den som vill fördjupa sig mer i aktuella ämnen finns även Vetenskapsradions Vetandets värld som podd.

Språk: Svenska

Tid: 5 minuter

Länk till podden.

Fler tips:

Forskarpodden: Drygt en halvtimmes långa intervjuer med forskare från Uppsala universitet. Du kan till exempel lyssna på vulkanforskaren Steffi Burchardt berätta om vi kan förutse hur och när vulkaner vaknar eller klimatforskaren Kevin Anderson tala om varför vi måste ändra fler av vanor drastiskt, för klimatet.

Teknikkvinnor: Podden leds av nätverket Teknikkvinnors grundare Maria Paavola och Maria Norberg. I varje avsnitt bjuder de in en expert som lär oss mer om sådant som makerspace, yrkeshögskolan och hur en rekryterare tänker. Finns på SoundCloud och i Itunes.

Startalk: Underhållande podd för dig som älskar allt som har med rymden att göra. Astrofysikern Neil deGrasse Tyson är programledare, han snackar om universum i stort och mer specifikt om till exempel förutsättningar för liv på Mars. Han bjuder in både forskare och kändisar.

The Guardian Science Weekly: Podd från den brittiska morgontidningen The Guardian. Är du nyfiken på senaste vetenskapsnytt, men vill samtidigt ha lite mer djupgående inslag är detta ett tips. Ett avsnitt i veckan.

Ania Obminska

Mer om: Podcast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt