Nasa hoppas skjuta upp jätteraketen SLS om två månader 

2022-07-04 12:05  
Space Launch Systems rullades i lördags tillbaka från avfyrningsrampen till monteringshallen. Foto: SipaUSA/TT

SLS är raketen som återigen ska ta människan till månen – och därefter till Mars. Den har blivit försenad ett otal gånger men nu säger Nasa att den första uppskjutningen kan ske redan om två månader. 

Space Launch System, förkortat SLS, är en enorm bärraket som i slutlig version ska mäta 111 meter från topp till botten. Den blir därmed något högre Saturn V-raketen som tog människor till månen på 1960- och 1970-talet och är den kraftfullaste pjäsen som Nasa någonsin utvecklat. 

Utvecklingen har pågått i mer än ett decennium och den ursprungliga planen var att den första uppskjutningen skulle ske redan 2016. Men Nasa har tvingats revidera schemat åtskilliga gånger. 

Läs mer: Nasa rullar ut jätteraketen som ska få människor till månen

"Fantastiska framsteg"

Men nu kan det vara dags. Till Ars Technica säger Nasas seniora utforskningschef Jim Free att myndigheten siktar på att skjuta upp SLS någon gång mellan den 23 augusti och 6 september.  

– Det är fönstret vi siktar på. Vi vore korkade om vi inte siktar på det nu. Vi har gjort fantastiska framsteg den senaste veckan, säger han enligt publikationen. 

Uppdraget heter Artemis 1 och är alltså det första i Artemisprogrammet med målet att sätta människor på månen igen. Den nu planerade uppskjutningen kommer dock att vara obemannad och syftar bara till att utgöra en testflygning för SLS och en tom Orionkapsel.

Läs mer: Nasas nya raketmotor kördes 500 sekunder i testriggen

Artemis 3 blir första månpromenaden

Med Artemis 2, som är planerad till maj 2024, ska astronauter flyga runt månen. Tidigast 2025 hoppas Nasa kunna skicka iväg Artemis 3 där astronauter faktiskt sätter sin fot på månen igen. 

SLS har nu åter rullats in i monteringshallen på Kennedy Space Center i Florida för de sista förberedelserna efter att ha genomgått tester på avfyrningsplattan.

Läs mer: Supertunga rymdtransporter – här är startfältet

Block 1, 1B och 2

SLS utvecklas i tre olika faser kallade Block 1, Block 1B och Block 2 som dessutom utformas olika beroende på om de ska frakta människor eller gods. Förmågan att bära nyttolast ut till omloppsbana ökar för varje fas. Block 2 kommer att kunna föra mer än 43 ton till månen.  

Huvudsteget drivs av flytande väte och syre och byggs av Boeing. Fyra RS-25 raketmotorer från Aerojet Rocketdyne skapar kraften.  

Vid sidan av huvudsteget finns två boosterraketer som under uppskjutningens första två minuter bidrar med mer än 75 procent av den momentana lyftkraften. Northrop Grumman är huvudansvarigt för boosterrakterna som drivs av ett fast raketbränsle kallat PBAN, en form av sampolymer. 

Raketens andrasteg skiljer sig åt mellan de olika faserna. SLS Block 1 ska användas för Artemis 1, 2 och 3 och får två typer av mindre kraftfulla andrasteg. Block 1B och Block 2, som ska användas från och med Artemis 4, får ett andrasteg kallat Exploration Upper Stage som möjliggör att 40 procent mer last kan tas till månen jämfört med Block 1. 

 

Artikeln är uppdaterad.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt