Mystiska Fuchsia ska ge Google större kontroll (och klirr i kassan)

2021-04-09 13:21  

Fuchsia. Det är inte bara en dunörtsväxt utan också ett operativsystem som just nu utvecklas från grunden av Google. Detaljerna om projektet är höljda i dunkel, men vi vet redan nu att det kostar miljarder – och att mycket handlar om makt och kontroll.

Sommaren 2016 släppte Google källkoden till ett helt nytt operativsystem på utvecklarplattformen Github, tillsammans med den kryptiska beskrivningen ”Rosa + lila = Fuchsia (Ett nytt operativsystem)”. Att ett helt nytt operativsystem tas fram är inte något som händer ofta, och det faktum att Fuchsia till skillnad från exempelvis Android eller Chrome OS inte bygger på Linux utan på helt egen arkitektur gör det än mer speciellt.

I mitten av mars ryktades det i amerikanska medier om att en första version av Fuchsia var på väg att släppas. Sedan dess har det dock inte kommit några nyheter från Google. Överlag är det ganska tyst från techjätten när det gäller det nya operativsystemet.

Exakt vad Fuchsia ska bli eller vad det ska användas till vet vi inte ännu. Frågan är om Google själva vet. Men det skulle kunna ersätta det helt dominerande mobiloperativsystemet Android, samt Chrome OS, och användas i en rad andra prylar, som smarta klockor, glasögon, högtalare, och så vidare.

– Det behövs operativsystem av olika storlekar, kan man åstadkomma det med samma kodbas som används på olika plattformar kan det vara en stor fördel. Det behöver inte vara samma konfiguration överallt, utan kan byggas upp modulärt och sedan ha olika delar som installeras dynamiskt, säger Karl Andersson professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska högskola. Foto: Tomas Bergman

Läs mer: Här är tekniken i nästa generations operativsystem

Bygger på öppen källkod

Ny Teknik har varit i kontakt med Google som inte ger några intervjuer om Fuchsia. I ett blogginlägg från december 2020 skriver utvecklaren Wayne Piekarski dock att projektets högsta prioriteringar är säkerhet, prestanda och uppdaterbarhet.

Utvecklingen av operativsystemet bygger på öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan bidra till den. Samtidigt är det Google som håller i taktpinnen.

– Någon måste leda med arkitekturtänket, man kan inte ha full frihet med alla aspekter. Men öppen källkod kan vara en bra lösning för att få det enorma jobbet gjort, genom att allmänheten bidrar med sin tid och kompetens, säger Karl Andersson.

Tanken är att Fuchsia ska kunna ersätta Android som operativsystem för mobiltelefoner. Foto: SipaUSA/TT

När det gäller världens två största operativsystem för mobiltelefoner, Apples Ios och Googles Android, syns en tydlig skillnad i hur öppet systemet är. Apple har, jämfört med Google, betydligt större kontroll över plattformen. Vilken väg Fuchsia väljer här blir viktigt, menar Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola.

– Det som har gjort att Android blivit mer framgångsrikt än Ios är att Google har varit väldigt öppna med systemutvecklingen. Man kan dra en parallell till spelvärlden, där Windows blivit mycket mer framgångsrikt än Mac OS eftersom det är ett mer öppet operativsystem, säger han och utvecklar:

– Den kraftiga öppenheten har använts för att ta marknadsandelar, men till priset av att få mindre kontroll över sin produkt. På lång sikt, vilket Google har råd att jobba utifrån eftersom det är ett så starkt bolag, tror jag att man vill ha mer kontroll och samtidigt vara lagom öppen för att det ska vara attraktivt för utvecklare.

Läs mer: Signal satsar på kryptovaluta – säkerhetsexperter kluvna

"Det handlar om många miljarder"

Kontrollen är viktig för Googles affärsmodell, som bygger på att samla in data för att visa annonser.

– Tittar du på Youtube på din dator kan du enkelt blockera annonser, men det är inte lika lätt på Android där Google har mer kontroll. Jag tror att den viktigaste drivkraften bakom Fuchsia är att stärka den typen av kontroll, säger Björn Regnell.

Björn Regnell, professor i programvarusystem vid Lunds tekniska högskola. Foto: Lunds tekniska högskola

En annan del av kontrollen handlar om att komma bort från Linux, som dagens operativsystem alltså bygger på. Men att bygga allt från grunden är ett enormt projekt. Kärnan i Linux har uppemot 15 miljoner rader kod, medan motsvarande siffra för Fuchsia är fyra miljoner rader. Det är dock inte en helt enkel jämförelse att göra rakt av.

– Linux-kärnan är byggd som en monolit där hårdvarudrivrutiner finns med i kärnan, medan Fuchsia är byggd med en modernare mikrokärna. Där laddas olika delar in dynamiskt efter hand och ingår inte i kärnan på samma sätt som för Linux, säger Karl Andersson.

Att skriva all kod är ett enormt arbete, oavsett om det gäller Linux eller Fuchsia. Och det handlar om mycket stora mängder pengar. 

– Det är många miljarder bara för kärnan, och sedan tillkommer allt runt den. Men Google har en långsiktig plan, som handlar om handlingsfrihet och kontroll, att äga så mycket av infrastrukturen som möjligt, säger Björn Regnell.

Läs mer: RISC-V: ”Öppet kisel standard i processorer inom tio år”

Svårt att säga när Android ersätts

En händelse som kan ha påverkat Google i den riktningen är rättstvisten mot Oracle, som utvecklar programmeringsspråket Java. Tvisten handlade om Google, genom Android, gjort intrång i Javas API:er eller använt dem på ett korrekt sätt. Fallet tog sig ända upp till USA:s högsta domstol, som nyligen avgjorde fallet till Googles fördel. Men i lägre instanser dömdes Google till miljardböter.

– Google vill gå åt sitt håll och bli mindre beroende av Javaplattformen, eftersom man inte har full kontroll över den. Det är ytterligare en förklaring till att man vill bygga ett eget system, säger Björn Regnell.

Linux har utvecklats succesivt under cirka 30 år. Det har nu gått fem år sedan Google berättade om Fuchsia, men det är oklart hur länge de har arbetat med operativsystemet innan det.

– Det är därför lite vanskligt att säga när Fuchsia kommer att ersätta dagens Androic och Chrome OS. Det är troligtvis en lång väg att vandra tills Fuchsia dyker upp i var mans mobiler och laptop, säger Karl Andersson.

Björn Regnell ser framför sig en mjuk övergång från exempelvis Android till Fuchsia, där det ena operativsystemet körs i inne i det andra. Han tror också att det kommer att gå att fortsätta köra Android-appar i Fuchsia när det väl kommit igång. När det kan ske är dock svårt att säga.

– Fuchsia har kommit så långt att det går att ladda ner och köra själv. Men det är långtifrån alla komponenter som är på plats, utöver kärnan behövs ett helt användargränssnitt och appekosystem, säger Björn Regnell.

Läs mer: Med ios 14.5 ökar Apple integriteten: ”Kan ge mindre annonsintäkter”

Fakta: Google vs Oracle

2010 stämde ett av världens största techbolag, Oracle, den ännu större konkurrenten Google. Oracle anklagade Google för att i operativsystemet Android ha kopierat mer än 11 000 rader kod från Java. Java är ett programmeringsspråk som utvecklades på 90-talet av Sun Microsystems, som 2009 köptes av Oracle. 

Fallet dömdes på olika sätt i olika instanser, fram till att det 2020 togs upp av USA:s högsta domstol. För några dagar sedan kom domen: Google har använt Oracles kod på ett rimligt och rättvist sätt. Google undvek därmed böter i miljardklassen, och utmålade domen som en seger för innovation inom mjukvarubranschen. Samtidigt fortsätter Oracle hävda att Google stulit från Java.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt