Mindre tillverkare hårt drabbade av pandemin

2020-05-18 06:00  

Orderingången sjunker, projekt skjuts på framtiden och personal måste permitteras. Det framkommer i en ögonblicksbild från mindre industriföretag runt om i Sverige. ”Jag har permitterat mig själv på 20 procent” säger Gnosjö-vdn Pia Thulin.

I västerbottniska Vindeln ligger Vimek AB, som tillverkar skogsmaskiner i det lätta till medeltunga segmentet. Omkring 70 procent av produktionen går på export.

När coronapandemin slog till, kände Vimek först av det genom materialbrist och logistikproblem.

–  Men sedan har affärsklimatet blivit betydligt sämre, kunder och potentiella kunder har blivit lite mer försiktiga. I nuläget och på lång sikt är minskad orderingång det största problemet för oss, säger Vimeks vd Johannes Nilsson.

Vimek har tvingats minska sin kapacitet på produktionssidan, genom att korttidspermittera stora delar av personalstyrkan.

Vimek i Vindeln tillverkar skotare, skördare och andra skogsmaskiner. De har i varierande grad tvingats korttidspermittera större delen av personalen. Foto: Tommy Harnesk

– Det är 15 personer som permitterats i varierande grad, av totalt 19 personer här på fabriken. Det är egentligen bara jag som vd och några konstruktörer som fortfarande jobbar heltid, säger Johannes Nilsson.

Möjligheten till korttidspermittering infördes i början av april, och ansökan görs via Tillväxtverket. Det innebär att anställda tillfälligt minskar sin arbetstid med mellan 20 och 80 procent. Samtidigt går staten in med pengar, så att lönen bara minskar med fyra till tolv procent. På detta sätt minskar arbetsgivarens lönekostnad med upp till 72 procent.

”Nu är det upp till oss att förbereda oss så gott det går”

Johannes Nilsson efterlyser egentligen inga ytterligare åtgärder från statens sida.

– Regeringen har nog gjort vad regeringen kan göra i ett sådant här läge, de har dragit sitt strå till stacken. Nu är det upp till oss att planera, följa utvecklingen och förbereda oss för framtiden så gott det går, säger han.

Och trots allt är Johannes Nilsson optimistisk:

– På sikt anser vi oss vara i en bra bransch, de gröna näringarna kommer att finnas kvar även efter coronakrisen. Nu gäller det bara att manövrera oss igenom det här, säger han.

Läs mer: Guide till krisåtgärder under coronapandemin

Movomech i Kristianstad utvecklar och tillverkar lyftutrustning till industrin, och har cirka 50 anställda. Så här långt har coronapandemin inte påverkat företaget i någon större omfattning.

– Vi har haft välfyllda orderböcker, och även om vi märker en viss avmattning i orderingången så klarar vi oss bra än så länge. Men vi jobbar mycket med projektverksamhet, och där har vi i viss mån drabbats av att kunder skjutit fram planerade installationer, säger Movomechs vd Krister Johnsson.

Krister Johnsson, Movomech. Foto: Movomech

Movomech har också många av sina kunder i andra länder, och där har flera projekt blivit dyrare och mer tidskrävande.

– Normalt åker våra egna montörer dit och sköter installationerna, men nu vill vi inte skicka ut folk i onödan. Istället jobbar vi med lokala montörer, och då måste vi lägga tid och resurser på att instruera dem. Med hjälp av telefon och videosamtal går det ju att lösa, men det tar längre tid och blir dyrare, säger Krister Johnsson.

Inga permitteringar nödvändiga

Det har ändå funnits tillräckligt med arbete åt de egna montörerna, så några permitteringar har inte varit nödvändiga.

– Vi har gjort lokala satsningar där vi erbjudit service och uppgraderingar åt befintliga kunder på hemmaplan, säger Krister Johnsson.

Men han tycker det är skönt att veta, att det finns uppbackning att få.

– Jag ser väldigt positivt på stödåtgärderna från regeringen, särskilt då möjligheten till arbetstidsförkortning. Men än så länge har vi inte behövt ta del av det, och vi hoppas såklart att vi slipper göra det framöver också, säger Krister Johnsson.

Med sju anställda formsprutar Thulins plast- och gummidetaljer med tyngdpunkt på gods till fordonsmarknaden. Alla sju är i någon grad korttidspermitterade. Foto: Thulins

I Hillerstorp i Gnosjö kommun återfinns Thulins Rubber & Plastic, som formsprutar i plast och gummi, och har totalt sju anställda. Samtliga är nu korttidspermitterade i högre eller mindre grad, inklusive vd Pia Thulin.

– Jag har permitterat mig själv på 20 procent. Det är inte så kul förstås, men jag måste säga att det gick snabbt och enkelt att få svar på ansökan. Jag trodde det skulle ta längre tid eftersom Tillväxtverket får in så många ansökningar, men det var väldigt smidigt, säger Pia Thulin.

Läs mer: Så ska svenska techbolag förhindra corona-spridningen

Hon anser ändå att regeringens stödåtgärder inte är helt optimala, eftersom Tillväxtverket tvingats anlita specialister från Skatteverket för att upptäcka företag som försöker fuska med permitteringarna. Pia Thulin lyfter istället fram de tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifterna, som låter företagen spara upp till 5 300 kronor per anställd och månad.

– Jag tycker den bästa åtgärden vore att slopa arbetsgivaravgifterna helt och hållet. På det viset går det inte att fuska, och det blir lika för alla, säger hon.

”Orderingången har sjunkit rejält”

Orsaken till Thulins bekymmer är nedgången på fordonsmarknaden, där företaget har sitt huvudsakliga fokus.

– Den här perioden fram till sommaren brukar vara vår mest hektiska tid på året, men så är det verkligen inte i år. Orderingången har sjunkit rejält, säger Pia Thulin.

Nu handlar det mesta om att följa utvecklingen och försöka anpassa sig så gott det går, menar hon.

– Vi gjorde en riskanalys tidigt under pandemin, men den är ett levande dokument i dessa tider, vi får justera den kontinuerligt. Man får vara flexibel, helt enkelt, säger Pia Thulin.

Och förr eller senare vänder det uppåt igen. Det är Pia Thulin övertygad om.

– Man måste vara positiv, och det är vi smålänningar. Vi ger inte upp så lätt, avslutar hon.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt