Malmöbolaget som gör det smarta hemmet säkrare

2018-06-19 07:00  

De tre bröderna bakom Animus Home höjer säkerheten ett snäpp i sitt styrsystem för det smarta hemmet – som nu börjar säljas på bred front.

När otaliga prylar ska kopplas upp i våra smarta hem gäller det att inte tumma på säkerheten. Ett av bolagen som jobbar på en enkel lösning för att skydda kameror, sensorer och smarta högtalare från angrepp är det Malmöbaserade startupföretaget Animus Home.

– Jag ser det som en självklarhet att vi ska arbeta med säkerhet. Särskilt när det gäller våra privata hem – de ska förbli privata, säger Animus Homes vd Fidan Bytyqi.

Animus Heart grundades av de tre bröderna och LTH-ingenjörerna Fidan, Vatan och Vigan Bytyqi. För två år sedan lanserade de styrsystemet Animus Heart via en crowdfundingkampanj där de fick in drygt 52.000 dollar från ett par hundra backare.

Animus Heart fungerar som en hubb som kopplar ihop smarta prylar från olika tillverkare. I dagsläget har den stöd för över 1.000 olika produkter.

Malmöbolaget ökar säkerheten

Nu tar Animus ett nytt steg för att öka säkerheten. Som första svenska styrsystem blir bolaget certifierat för den nya säkerhetsstandarden S2 som infördes i höstas för produkter som kommunicerar med hjälp av z-wave.

S2 löser flera säkerhetsproblem som funnits i z-wave sedan tidigare. Bland annat genom ett säkrare sätt att utbyta krypteringsnycklar mellan en styrenhet som Animus Heart och de smarta glödlampor, lås eller vitvaror som ska kopplas upp. Processen för att para ihop enheter blir också säkrare.

– Det blir ett extra skyddslager för att ingen utomstående ska kunna komma åt systemet, säger Fidan Bytyqi.

”Vill se Animus Heart i varje hushåll”

Animus kunder kommer att få en automatisk uppdatering med den nya standarden inom kort.

I dag finns Animus Heart bara i några hundra hem, kunder som Fidan Bytyqi klassar som betatestare. Men förhoppningen är att snart nå ut på bred front. Under juni har företaget lanserat styrsystemet på riktigt och nu finns det att köpa hos flera svenska elektronikkedjor. En internationell lansering finns också i sikte.

– De kommande åren vill vi se att Animus Heart finns i varje hushåll. Det är det den är ämnad för, säger Fidan Bytyqi.

Läs mer: Tekniken låter kameror prata med din mobil – anonymt

Vad skiljer Animus Heart från andra styrsystem på marknaden?

– Allt körs lokalt på Animus Heart. Skulle internet falla fungerar alla dina smarta prylar fortfarande. Sedan är produkten väldigt vänlig för slutkonsumenten, du behöver inte vara tekniskt lagd för att använda den.

Resan har hittills finansierats via crowdfunding och riskkapital från Telavox medgrundare Gustav Olsson som gick in med en dryg miljon kronor i bolaget i slutet av 2016. Under året siktar Animus på att genomföra en andra investeringsrunda.

Animus Home

Gör: Styrenheten Animus Heart som kontrollerar olika uppkopplade enheter i hemmet.

Grundades: 2015.

Ort: Malmö.

Anställda: Runt 10.

Omsättning: 441 000 kronor (2016).

Simon Campanello

Mer om: Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt