Kvarlämnat bränsle bakom explosioner som orsakar mer rymdskrot

2020-10-13 13:42  
Bild från ESA:s animation av rymdskrot runt jorden. Foto: Esa

Över 130 miljoner bitar rymdskrot finns i omloppsbanan. På senare år har framför allt explosioner bidragit till nedskräpningen.

Om de två inaktiva satelliterna faktiskt hade krockat i januari i år var experternas farhåga att de skulle gå sönder i bitar och orsaka skador på andra objekt i omloppsbanan. Nu var de bara nära att kollidera. Och den internationella rymdstationen ISS har vid flera tillfällen tvingats genomföra undanmanövrar för att undvika kollision med rymdskrot.

Den europeiska rymdorganisationen ESA beräknar att människan i nuläget ligger bakom 130 miljoner bitar rymdskrot, större än en millimeter, i omloppsbanan. Trots att vi har blivit allt mer medvetna om problemet och jobbar på att förhindra det väntas läget förvärras, berättar Science Alert.

Ett skäl är att allt fler objekt rör sig nära jorden, vilket ökar risken för kollisioner. Men det är något annat som är det största problemet, förklarar Holger Krag, ESA:s chef för rymdsäkerhetsprogrammet.

– Den största orsaken till det nuvarande problemet med rymdskrot är explosioner i omloppsbana, orsakade av bränslen och batterier som har blivit kvarlämnade ombord på rymdfarkoster och raketer, förklarar han i ett uttalande.

Läs mer: Grafik: Rymdskrotens tio i topp

Det finns olika riktlinjer som syftar till att minska rymdskrotet, men utmaningen har enligt ESA varit att få alla att tillämpa dessa. Många länder står i dag bakom bestämmelser som säger att satelliter som skickas upp i omloppsbana ska lämna denna inom 25 år efter att de har slutat användas. Satelliterna kan då skickas upp till en ”kyrkogårdsbana”, högt ovanför jorden där det inte finns så många andra satelliter.

Ett annat sätt att minska risken för att mer rymdskrot uppstår är att utveckla tåligare farkoster, och farkoster som släpper iväg sitt bränsle och sina batterier för att förhindra att en explosion sker. Återanvändbara raketer är också en möjlighet, som Space X har som affärsidé.

ESA jobbar också för att börja samla in rymdskrot. Ett koncepttest är planerat för lansering 2025. Rymdorganisationen försöker även utveckla teknik som gör det möjligt att automatiskt undvika kollisioner i rymden.

”Rymdskrot utgör ett problem för miljön nära jorden på global skala. Det här är något som alla rymdnationer har bidragit till och något som endast en lösning med globalt stöd kan fixa”, skriver ESA i sin rapport.

Rymdskrot i omloppsbana

Förra året uppgav den europeiska rymdorganisationen ESA den här mängden rymdskrot i omloppsbanan:

> 1m: 5 400 objekt

> 10 cm: 34 000 objekt (varav 2 000 aktiva satelliter)

> 1cm: 900 000 objekt

> 1mm: 130 000 000 objekt

Källa: ESA

Ania Obminska

Mer om: Rymden Rymdskrot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt