Kinesiska vindkraftsparken ska bli störst i världen

2022-10-28 07:00  

Kina står i dag för 45 procent av all installerad vindkraft i världen – och mycket mer blir det, om planerna förverkligas.

Uppdaterad

Kina färdigställde nyligen ett vindkraftverk som kommer att få världens största rotordiameter till havs – och landet står i dag för 45 procent av världens installerade vindkraft till havs. Det skriver Offshore Wind.

Bara förra året kopplades 17 GW från havsbaserad vind till Kinas elnät. Nu kommer staden Chaozhou bidra till att det blir ännu mer.

Enligt den lokala femårsplanen ska staden bygga en enorm vindkraftspark med en total installerad effekt på 43,3 GW, skriver Electrek.

Vindkraftsparken byggs 75 till 185 km utanför kusten, och där råder förmånliga förhållanden för vindkraft med vindhastigheter på 9,4-10 m/s.

Enligt kalkylen kommer turbinerna att vara i rörelse mellan 3 800 och 4 300 timmar om året vilket motsvarar 43-49 procent av tiden. Bygget ska inledas inom fem år.

Världens största vindkraftsparker

Hornsea

Storbritannien har i dagsläget de största anläggningarna offshore. Öriket siktar på att ha 50 GW havsbaserad vindkraft till 2030, och världens i dag största park är placerad 89 km utanför Yorkshire. Hornsea 2 togs i full drift under slutet av sommaren 2022, och enligt ägaren Örsted har anläggningen en maxkapacitet på 1,3 GW.

Sammantaget består parken av 165 vindkraftverk från Siemens Gamesa, fördelade över en yta på 462 kvadratkilometer.

Läs mer: Rekord för världens mest kraftfulla vindturbin

Moray East

Tvåa på topplistan är Hornsea 1, med 174 verk som har en effekt om 1,2 GW – och längre fram tillkommer Hornsea 3, med en effekt om 2,8 GW. I dagsläget tillhör dock tredjeplatsen Moray East utanför Skottland, där 100 vindkraftverk från Vestas har en effekt om 850 MW.

Dogger Bank

Framledes utmanas Hornsea 3 av Dogger Bank Wind Farm, som ska ligga 130-190 km utanför Englands östkust. Etapperna A,B och C har en vardera en effekt om 1,2 GW, vilket sammantaget ger 3,6 GW. Bygget till havs av etapp A inleddes under våren 2022, och man räknar med att A ska leverera el under 2023. För etapp B ska inkoppling till elnätet ske 2024 och för etapp C planeras inkoppling 2025.

Många svenska projekt väntar

Som jämförelse har Sveriges största havsbaserade anläggning Lillgrund en total effekt på 110 MW. Anläggningens 48 vindkraftverk i Öresund levererar årligen cirka 330 GWh.

Sverige har totalt fem havsbaserade vindkraftsanläggningar byggts: Bockstigen utanför Gotland, Lillgrund utanför Öresund, Vindpark Vänern i Vänern och Kårehamn utanför Öland. Totalt 191,2 MW.

Utgrunden som byggdes 2000 utanför södra Öland monterades ned 2018.

Just nu pågår inga nya byggen. Enligt Svensk Vindenergi ligger dock projekt i tillståndsfasen som kan ge 67 TWh. Som tidigast skulle något av dem kunna vara i drift inom sex år.     

 

Uppdaterad: I en tidigare version uppgavs fel avstånd från land för Dogger Bank Wind Farm.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt