Jättesatsningen: Fossilfritt stål redan 2024 

2021-02-23 16:21  

Sverige har fått en ny spelare inom fossilfri stålproduktion. H2 Green Steel ska tillverka fem miljoner ton om året senast 2030, med hjälp av vätgas. Så här ska det gå till. 

Ytterligare ett svenskt gigantprojekt knutet till industrins gröna omställning klev på tisdagen ut i rampljuset. Investmentbolaget Vargas Holding presenterade sina planer på att starta upp fossilfri ståltillverkning i Norra Svartbyn utanför Boden.  

Målet är att kapa utsläppen från ståltillverkning från dagens cirka 2 ton koldioxid per ton stål, till 100 kilo. Det som ska lämna fabriken är platta stålprodukter för världsmarknaden.

Vargas Holding, med styrelseordföranden Harald Mix och vd:n Carl-Erik Lagercrantz, grundades 2014 och äger 10 procent av batteritillverkaren Northvolt. En av nyckelfaktorerna är snabbhet till marknaden.

– Man kan göra en analogi till Tesla om att industrin nu går fossilfri. Vi vill vara spjutspets, accelerera och röra oss så snabbt som möjligt, säger Carl-Erik Lagercrantz.

Läs mer: Northvolts väg mot att bli en batterijätte

Fem miljoner ton fossilfritt stål

Produktionen ska starta i mindre skala redan 2024. Första fasen av utbyggnaden ska vara i full drift i slutet av 2025. Senast 2030 ska den årliga tillverkningen av stål ha nått upp till fem miljoner ton. 

Scanias vd Henrik Henriksson har rekryterats som vd för bolaget som heter H2 Green Steel, eller H2GS kort och gott. 

– Han har visat ett exceptionellt starkt ledarskap på Scania och är en ledare inom hållbarhet. Vi är extremt glada över att ha honom ombord, säger Carl-Erik Lagercrantz. 

H2 Green Steel ska tillverka järnsvamp från malm med hjälp av direktreduktion med vätgas, på samma sätt som LKAB satsar på och som ska demonstreras i pilotskala i Hybrit-projektet.

Läs mer: Elektrolysörer blir nyckeln i LKAB:s omställning

Läs mer: Så ska stålindustrin minska sina utsläpp

Idén uppstod under ett styrelsemöte hos Northvolt, där största ägaren Volkswagen berättade att deras fokus i omställningen till elbilar inte enbart handlar om vad som kommer ut ur avgasröret. Stålets klimatpåverkan var minst lika viktig.  

– Det fick oss att börja tänka på värdekedjan. Ett år senare kom Europas gröna giv med tydligt fokus på att med reglering minska industrins koldioxidutsläpp.

800 MW elektrolyskapacitet

Vätgasen ska tillverkas av elektrolysörer drivna av förnybar energi från vatten och vind. Harald Mix påpekade under presskonferensen att läget i Svartbyn är optimalt, inte långt från där kraftledningen från Luleälvens vattenkraftverk ansluter till det svenska stamnätet. Runt 2025 räknar bolaget med att behöva 12 TWh el per år, vilket motsvarar knappt 8 procent av vad Sverige producerade i fjol. 

– Vi har sett många artiklar om elbrist den sista tiden. Men det är ett regionalt bekymmer. I norra Sverige finns massor av energi som vi just nu exporterar till Finland i väntan på att deras kärnkraftverk drar igång, säger Harald Mix. 

– I stället för att sälja elen till Facebook och Googles serverhallar tror vi mer på att raffinera den för att skapa jobb och välfärd, fortsätter han. 

Elektrolysanläggningen byggs upp av moduler om 100 MW till en total elektrisk effekt om 800 MW, vilket därmed gör den till världens förmodligen största anläggning för produktion av grön vätgas.  

För att producera fossilfritt stål måste varenda steg i värdekedjan elektrifieras, konstaterar teknikchefen Maria Persson-Gulda. Hon har rekryterats från konsultbolaget McKinsey och har en doktorsexamen i tillämpad fysik från Harvard.

Konventionell ståltillverkning överst, elektrifierad underst. Foto: H2GS

Stålskrot blir viktig ingrediens

Hon berättar att en viktig del av H2GS affärsidé handlar om att sluta kedjan mellan järnmalm och färdigt stål. I dagens svenska ståltillverkning måste stålämnen (slabs) som fraktas från SSAB i Luleå till valsning i Borlänge först svalna och senare återupphettas, vilket kostar stora mängder energi och utsläpp. 

Till en början blir skrot den viktigaste ingrediensen i det stål H2GS ska producera, inte jungfruligt järn tillverkad av malm. Maria Persson-Gulda säger att fördelningen blir ungefär 60 procent skrot till en början. Framöver kommer skrot från bolaget egna kunder bli en allt viktigare del. 

– Biltillverkare skrotar ofta runt 40 procent av plåten som går in i deras produktion, säger Maria Persson-Gulda.

Närhet till Malmbanan viktig

I närheten av Svartbyn finns också Malmbanan som H2 Green Steel kan bygga ny bana för att koppla upp sig mot. Och nyligen fattade Luleå Hamn beslut om en rejäl utbyggnad som lämnar kapacitet för H2 Green Steels produkter. 

Bolaget håller just nu på att stänga en första finansieringsrunda (serie A) på 50 miljoner euro, motsvarande en halv miljard kronor. Bland investerarna finns Scania, Christina Stenbeck, Spotifygrundaren Daniel Ek och Imas Foundation, en stiftelse i samma struktur som de flesta Ikeavaruhusen i världen sorterar under. 

I nästa runda som ska vara klar under fjärde kvartalet i år behöver bolaget ta in ytterligare 2,5 miljarder euro. 

H2GS siktar på att kunna sälja stålet för 10-15 procent mer än vad konventionellt stål kostar.

Fakta: H2 Green Steel

Grundades 2020 med målet att etablera fossilfri stålproduktion i Norra Svartbyn utanför Boden.

Siktar på att producera 5 miljoner ton stål innan 2030.

Ska använda sig av direktreduktion av malm med vätgas för att producera järnsvamp, som senare blir stål i en elektrisk ljusbågsugn.

Investmentbolaget Vargas är grundare och största ägare. Vargas är även medgrundare av batteritillverkaren Northvolt.

Investerare i första finansieringsrundan på en halv miljard kronor är: Vargas, Scania, SMS Group, Bilstein Group, EIT Innoenergy, Christina Stenbeck, Daniel Ek, Altor Fund V, Imas Foundation.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt