Jag och mitt chip väntar in ett teknikskifte

2018-09-22 06:00  

KRÖNIKA. Ny Tekniks Peter Ottsjö ser en omvärld som inte riktigt än har omfamnat honom som cyborg, även om framstående analytiker har utropat begynnelsen på en ny era för transhumanism.

Det är inte alldeles enkelt att komma ut som cyborg. Så trots att tågkonduktören skulle kunna lägga sin läsare mot min hand visar jag fortfarande den biljett jag har i mobiltelefonen. Annars blir det ju uppståndelse och nyfikna blickar där i vagnen och det undanbedes.

Folk reagerar olika när de får höra att jag har ett chip under huden, placerat mellan tummen och pekfingret. En del bekymrar sig för att jag ska bli hackad eller övervakad, samtidigt som de kramar om sina egna förmodligen högst osäkra mobiltelefoner. Många blir förstås nyfikna och vill veta hur det fungerar och vad man kan använda chipet till.

Läs mer: Här blir Ny Tekniks reporter chippad

Inte mycket, än så länge. När mina kolleger använder passerkort håller jag handen mot kortläsaren. Det är dessvärre inte lika smidigt som det låter. Signalen från chipet under huden är så svag att jag måste trycka lite på det riskornlilla bioglashöljet så att det buktar upp under skinnet. Den lilla bulan som uppstår får en att tänka på en miniversion av en chestburster från Alien-filmerna. Med lite mankemang blir jag och min parasit i alla fall insläppta.

SJ har, om det inte framgick ovan, stöd för chipbiljett. Motionskedjan Sats likaså. Vill man roa sig och har en telefon med NFC-läsare kan man ställa in egna kommandon. Den som lägger sin Android-lur mot min hand skickas direkt till min Linkedin-sida.

Tanken med chip, om man frågar en transhumanist, är att ersätta plånbok, kort och nycklar. Problemet är bara att den teknik vi bär ovan huden är tillräckligt smidig för de ändamålen. En transhumanist skulle då blixtsnabbt replikera att telefoner och smarta klockor är enkla att tappa bort.

Och mycket riktigt hade jag före mitt liv som cyborg en förmåga att glömma eller förlora mitt passerkort. Å andra sidan är det något enklare att byta telefon än att skära upp handen och plocka ut chipet, åtminstone om man skulle få för sig att försöka på egen hand.

Ändå är teknik under huden något du kommer att få bekanta dig med det kommande årtiondet. Faktum är att analysfirman Gartner just utkommit med sin årliga hajpcykelrapport under rubriken ”fem framträdande tekniker som kommer att göra gränsen mellan människa och maskin suddig”. Bland dessa fem nämner Gartner bland annat hjärna-dator-gränssnitt, biochip och konstgjord vävnad. Att det är självaste Gartner och inte någon obskyr teknikblogg som utbrister detta fick Forbes att proklamera att ”det är officiellt: den transhumanistiska eran har börjat”.

Läs mer: Förvara din tågbiljett under huden

”Under det kommande årtiondet...kommer biologin att kunna hackas, beroende på vilka livsstilsintressen eller medicinska behov man har”, skriver Gartner.

Det kan bland annat betyda att små datorer i våra kroppar ger besked om något inte står rätt till, att vi kan klippa och klistra i våra gener, att vi kan förstärka våra sinnen och organ, samt att vi kan kommunicera bara genom att tänka.

Allt det här är tekniker som existerar redan i dag, men som med ett bredare genomslag kan komma att förändra vår definition av vad en människa är.

Den framtiden kan dock fortfarande kännas ganska avlägsen. Inte minst när jag och mitt chip står och trilskas utanför dörren till kontoret.

Peter Ottsjö

Mer om: Cyborg Chip

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt