”Huaweis nästa toppmodell chanslös utan Google”

2019-09-04 06:00  

En Huaweimobil utan Googletjänster är sannolikt chanslös i Europa. Fördjupas handelskonflikten riskerar även andra kinesiska mobiltillverkare att drabbas, säger experter till Ny Teknik.

Det kinesiska teknikbolaget Huawei har just nu hela mobilbranschens ögon på sig. Fokus ligger på den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina, som nu ser ut att få sina första verkliga konsekvenser för Huawei.

Detta efter att Google nyligen bekräftade för Reuters att sökjättens appar och tjänster, som Google Maps, varken kommer att vara förinstallerade eller gå att ladda ner till Huaweis nästa flaggskeppsmobil.

Första toppmodellen sedan svartlistningen

Huawei Mate 30, som ska lanseras 19 september, blir mobiltillverkarens första prestigemodell efter Trumpadminstrationens svartlistning. Den hindrar Huawei från att göra affärer med amerikanska bolag som Google. I praktiken innebär detta att Huawei stoppas från att använda populära Googletjänster i framtida mobilmodeller.

Läs mer: Huawei om nya radiolagen: Inte ett problem för oss

Utåt sett har Huawei inte missat chansen att spela ner betydelsen av att vara en del av Androids ekosystem. ”Vi kan byta ut Android när som helst” var budskapet från Huaweis konsumentchef Richard Yu när det kommande, egenutvecklade operativsystemet Harmony Os presenterades i augusti.

Men bakom kulisserna hos Huawei är tonen sannolikt en helt annan, tror Leif-Olof Wallin, telekomanalytiker hos Gartner.

– Utan Googles tjänster är Huawei inte längre en fullvärdig medlem i Androids ekosystem. Det skapar stora problem på viktiga volymmarknader utanför Kina, som Europa och Indien. På sikt kan det leda till en katastrof för Huawei, och att tillverkaren förpassas till att bli en intern angelägenhet för den kinesiska marknaden, säger Leif-Olof Wallin till Ny Teknik.

”Android avgörande för Huaweis snabba resa”

Han får medhåll av Roberta Cozza, analyschef för avdelningen Technology and Service Providers hos Gartner. Hon lyfter fram den stora betydelse som Android haft för Huaweis snabba resa på den globala konsumentmarknaden. På bara drygt tio år har Huawei gått från att vara ett av många kinesiska lågprismärken, till att bli världens näst största tillverkare av smarta mobiltelefoner.

– En stor del av den framgången är kopplad till Androids ekosystem med välkända appar och tjänster. På sistone har vi också sett att även andra kinesiska Androidtillverkare, som Xiaomi, vinner allt mer mark i exempelvis Spanien och Italien. Utan Google blir det sannolikt tufft för Huawei att behålla sin ställning i Europa, säger Roberta Cozza över telefon från Storbritannien.

Google reagerade blixtsnabbt när Huawei svartlistades i USA i maj. Bara några dagar efter att president Trump utfärdade ett nationellt it-nödläge, hade Google och flera andra amerikanska teknikbolag tagit händerna från Huawei. Det snabba händelseförloppet och kraftfulla agerandet till trots ville Google sannolikt inte klippa banden till Huawei, enligt Leif-Olof Wallin.

– Google hade aldrig agerat på det här viset om det bara hade handlat om rent kommersiella intressen. Man ska inte glömma att detta handlar om en högst politisk situation. Huawei har varit en av Googles viktigaste samarbetspartners under de senaste åren, säger Leif-Olof Wallin.

Läs mer: ”Huawei-lagen” ett slag mot svenska operatörer

Med bara veckor kvar till lanseringen av Huawei Mate 30 pekar mycket på att den nya flaggsmobilen kommer att levereras med en avskalad Androidversion, utan Googletjänster som Gmail, Youtube och webbläsaren Chrome.

– Huawei kommer att fortsätta att använda Androids operativsystem och ekosystem om de amerikanska myndigheterna tillåter oss. Annars fortsätter vi utvecklingen av vårt eget operativsystem och ekosystem, sa en Huawei-representant till Reuters förra veckan.

Dömer ut Huaweis egenutvecklade operativsystem

Skulle Huawei på sikt bli tvungna att lämna Android helt, kommer övergången till det egenutvecklade operativsystemet Harmony Os sannolikt bli mycket tuff, tror Gartneranalytikern Roberta Cozza.

-Huawei är ett handlingskraftigt bolag med stora resurser, men måste kunna övertyga konsumenterna att Harmony Os är en stark plattform, vilket kommer att bli svårt. Dessutom måste man vinna över utvecklarna, som i dag också är beroende av Googles tjänster i allra högsta grad. Ett exempel på det är att Google Maps har blivit standard för kartfunktioner i Android-appar.

Läs mer: Nya lagförslaget – kan hindra Huaweis 5g-satsning i Sverige

Gartnerkollegan Leif-Olof Wallin dömer å sin sida nästan helt ut Huaweis chanser att få ett brett, internationellt genomslag för sitt eget operativsystem.

– Det är mycket möjligt att Harmony Os blir en succé i Kina, men det kommer vara svårt att lyckas med det i resten av världen. I dag domineras mobilvärlden av två plattformar – Android och Ios. Det blir mycket tufft för Huawei att etablera ett tredje trovärdigt plattformsalternativ – i synnerhet utanför kina.

Kommer konsumenterna vilja ha Huaweimobiler utan Googletjänster?

– Nej. Det är som att bara få halva upplevelsen levererad. Användarna kommer sannolikt att uppleva det som att de blir blåsta på konfekten. Det kommer förmodligen också göra det svårt för operatörerna att motivera att de ska ta in nya Huawei-modeller i sortimentet.

Finns det en risk Huawei-konflikten kan få konsekvenser i mobilindustrin i stort?

– Ja. Hälften av världens tio största mobiltillverkare kommer från Kina. Dessutom är många nya aktörer, som Xiaomi och Oneplus, därifrån. Ett scenario där även andra kinesiska tillverkare kan drabbas är inte omöjligt. Det skulle potentiellt kunna vara riktigt dåligt för den globala mobilbranschen om stora delar av den internationella industrin stängs, säger Leif-Olof Wallin.

Kalle Wiklund

Mer om: Huawei Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt