Här är nyheterna från Google I/O 2022: Android 13 och Pixel Watch

2022-05-12 14:28  
Öppningen av Google I/0 2022 bjöd på nya telefoner, en surfplatta, hörlurar och en klocka, bland annat. Foto: Google

Flera färska prylar, nya säkerhetsfunktioner och “framtidens sök”. Teknikjätten spände bågen rejält när årets upplaga av konferensen Google I/0 öppnade.

I går onsdag drog årets upplaga av utvecklarkonferensen Google I/O i gång på teknikjättens högkvarter i Mountain View i Kalifornien.

I sedvanlig ordning presenterade Google en diger palett av nyheter på både hård- och mjukvarufronten under öppningsdagen. Nedan följer en genomgång av det mest intressanta som lanserades.

Pixel Watch, Pixel 7 – och Pixel Tablet

Det har snart gått åtta år sedan LG G Watch, världens första Android Wear-smartklocka, såg dagens ljus. Sedan dess har en diger hop av Androidklockor från olika tillverkare följt – men satsningen har aldrig blivit lika framgångsrik som storkonkurrentens Apple Watch.

Den nya smarta klockan Pixel Watch. Foto: Google

Nu gör Google en omtagning på klockfronten. Pixel Watch har omgärdats med rykten i flera år, och i går blev klockan officiellt lanserad. Det handlar om en helt rund klocka med vad som ser ut att vara en vridbar krona i mitten av höger sida.

Pixel Watch har en sportig look, vilket osökt får tankarna att vandra till Googles uppköp av Fitbit, känt för bland annat aktivitetsklockor och -armband.

via GIPHY

Klockan ska gå att styra med såväl pekinmatning som röstkommandon, och funktionsmässigt ligger fokus på mätning av olika typer av fysiska aktiviteter, samt puls och sömn. Ombord på Pixel Watch finns också två (!) hälsoplattformar: Google Fit och Fitbit. Förklaringen till detta är att Google, i och med uppköpet, har lovat att hälsodata från Fitbit ska hållas separat från annan Google-data.

Frågan: Vad kostar Pixel Watch?

Interoperabilitet är ett ord som dyker upp alldeles för sällan när tech-jättarna visar upp nya prylar. Operativsystemet Wear Os har länge haft stöd för Iphone/Ios, men nu blåser det nya vindar. Pixel Watch kommer därför enbart kunna användas med Androidtelefoner.

I dagsläget vet vi inte hur mycket Pixel Watch kommer att kosta, men Google marknadsför klockan som en ”premiumprodukt”, så priset kommer sannolikt att ligga i linje med Apple Watch. Det är också osannolikt att Pixel Watch kommer till Sverige, men vi får se hur det blir när klockan släpps i höst.

Pixel 6A och Pixel 7 Pro

För drygt ett halvt år sedan kom telefonerna Pixel 6 och Pixel 6 Pro. Nu spänner Google bågen igen. Uppföljarna blir två nya mobiler.

Lilla Pixel 6A är billigare än höstens modeller, med ett startpris på motsvarande drygt 4 500 kronor. Tidigare Pixel A-lurar har använt Qualcomm-kretsar, men på insidan av färska Pixel 6A finns Googles egenutvecklade 5nm-chip Tensor, som vi har sett förut i Pixel 6 och 6 Pro.

Google har dock sparat på krutet när det gäller övrig prestanda. Telefonen har en 6,1-tumsskärm med en uppdatering på 60 bildrutor/sekund (60 Hz). Pixel 6A har färre kameror än övriga modeller i Pixel 6-serien, och får nöja sig med en huvudkamera på 12 MP, ackompanjerad av ett vidvinkelobjektiv. Tensor-chipet ska dock ge telefonen alla ai-baserade fotofunktioner som Pixel 6 och 6 Pro stoltserar med.

Lyxigare flaggskeppslurar

I övrigt kommer Pixel 6A med 6 GB i ram, 128 GB i lagringsminne, fingeravtryckssensor under skärmen och ett 4 400-mAh-batteri. Försäljningen böjar 21 juli, och telefonen kommer till 13 länder – men Sverige är inte ett av dessa.

Gårdagens stora lansering på mobilfronten var dock Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Eller lansering och lansering – det rörde sig egentligen om ett smakprov i form av en bild på de nya mobilerna.

Kommande Pixel 7 och Pixel 7 Pro. Foto: Google

Fotot avslöjar en del detaljer om de kommande prylarna. Det svarta liggande, avlånga kamerahuset på baksidan av Pixel 6 och 6 Pro har bytts mot ett med en finish i återvunnen aluminium på Pixel 7 och 7 Pro.

Uppdaterad ai-chip

Inte mycket är känt om Pixel 7-seren i nuläget, förutom att telefonerna körs med Android 13 och ska vara utrustad med ”nästa generations” Tensorchip, som för med sig förbättringar inom fotografi, säkerhet och röstbearbetning, till exempel. Pixel 7 och Pixel 7 Pro väntas få en ordentlig lansering i höst.

Lanseringens stora skräll stod Pixel Tablet för. Jodå, Google har tillverkat surfplattor tidigare. Många Androidfans minns fortfarande Google Nexus 7 med värme. Den senaste Google-plattan, Pixel C från 2015, blev ingen större framgång. Det ska Pixel Tablet ändra på, hoppas sökjätten.

Pixel Tablet. Foto: Google

Nya Google-surfplatta

Surfplattan kommer först 2023, men enligt Google rör det sig om en ”större platta” i premium-prisklass med ett Tensorchip på insidan. Google har inte, till skillnad från Apple, ett skräddarsytt operativsystem för surfplattor.

I stället satsar bolaget på att optimera systemet även för större skärmar, något som kommande Android 13 ska vara vassare på än föregångarna.

Pixel Buds Pro och ar-glasögon

Inget lanseringsevent 2022 utan att tillverkaren pratar om:

 1. Trådlösa hörlurar (in-ears).
 2. Ar-teknik.

Google I/0 är inget undantag. Pixel Buds Pro är en uppdatering av fjolårets trådlösa hörlurar Pixel Buds A. De nya lurarna kostar motsvarande drygt 2 000 kronor, och i år har Google byggt in aktiv brusreducering.

Pixel Pro Buds. Foto: Google

Inuti hörlurarna finns ett sexkärnigt ljudchip som använder Googleutvecklade algoritmer för att sortera bort oönskat bakgrundsljud som trafik, vind och annat stök.

Kan växla mellan flera enheter

Multipoint Connectivity är en ny funktion som ska göra det enklare att växla mellan flera enheter som anslutits till hörlurarna.

Enligt Google ska du kunna lyssna på musik i Pixel Buds Pro via datorn, svara i telefonen och prata i hörlurarna – och sedan fortsätta att lyssna på musik från datorn efter samtalet utan att behöva parkoppla lurarna till laptopen igen. Det låter smidigt, men det återstår att se hur väl det här fungerar i praktiken.

Pixel Buds Pro styrs med pekkontroller på sidan av lurarna, är IPX4-klassade (vatten- och svettåliga) och kommer i ett etui som kan laddas trådlöst. Batteritiden ska ligga på elva timmar utan aktiv brusreducering, och sju timmar med den funktionen påslagen.

Ar-glajjor med direktöversättning

Google avslutade gårdagens presentation med en smygtitt på en prototyp av ett par augmented reality-glasögon (ar) som är under utveckling.

I en presentationsvideo visade Google upp hur prototypen, som ser ut som ett par konventionella glasögon fast med tjockare skalmar, kan användas för automatiska realtidsöversättningar av vad som sägs till bäraren på ett främmande språk.

Om någon talar till användaren på språk som glasögonbäraren inte förstår, så projiceras en översättning av vad som sägs direkt på glasen.

Det är dock oklart hur långt Google har kommit i utvecklingsarbetet, eller om dessa ar-glasögon ens kommer att lanseras som en skarp produkt. Å andra sidan är det intressant att se vilka typer av applikationer och användningsområden som Google ser för ar-teknik.

Här är Googles mjukvarunyheter

Ny hårdvara kräver färsk mjukvara. Förutom ett gäng nya produkter, visade Google också upp nyheter på programvarufronten under gårdagen evenemang.

Tema-anpassade ikoner i Android 13. Foto: Google

 • Nya funktioner till Android 13. Den första förhandsversion av Android 13 släpptes i april, men det uppdaterade operativsystemet kommer först i höst.
  Den andra betaversionen, släppt i går onsdag, ger en lite tydligare bild av vad Google vill att Android 13 ska bidra med.
 • Satsar på integritetskontroll. Fokus just nu ligger, precis som hos Apple, på personlig integritet och nya funktioner som ger användare större kontroll över hur personliga data hanteras, och vilka data som ska delas ut till olika appar.
  Som exempel behöver användarna inte längre ge apparna som Instagram eller Tiktok tillgång till hela bildbiblioteket utan att kan i stället välja ut enstaka foton och bilder.
 • Krypterade gruppmeddelande. Meddelandetjänsten Google Messaging ges också utökat stöd för rich communication services (rcs), en standard som ska fungera som en mer mångsidig ersättare till sms. Det innebär bland annat att Google Messaging i Android 13 får stöd för end-to-end-kryptering även i gruppmeddelanden.
  Dessutom ska tjänstens interoperabilitet förbättras för att göra den enklare att kunna ta del av Google Messaging-meddelanden på flera olika enheter.
  Android 13 ger också stöd för Matter, en ny öppen standard för smarta hem-prylar. Standarden ska exempelvis kunna användas för att enklare kunna visa upp bilder från bilder eller video från din Androidmobil på tv-apparater och andra skärmar med stöd för Matter.

”Nästa generations sök”

Googles sökmotor är fortfarande teknikjättens kanske viktigaste tjänst. Förra månaden visade den nya sökfunktionen ”multisearch” upp. I grund och botten handlar det om användarna kan kombinera text och bild på samma gång i sökningen.

Foto: Google

Den nya finessen Near Me ska göra det möjligt att även lägga till lokala sökträffar, exempelvis på restauranger, när man gör en kombinerad text- och bildsökning. Multisearch-funktionen betatestas just nu i USA, och ska släppas globalt senare under året.

Smartare röstassistent

Ett annat intressant område är Googles digitala röstassistent. Löftena på denna front har varit många och ambitiösa under åren, men har inte riktigt kunnat infrias. Nu menar Google att den senaste tidens utveckling inom naturlig språkbehandling (NLP) och chip-tillverkning möjliggör ”en ny era” inom röststyrning.

Genom att använda large language learning models (llms), maskininlärningsmodeller med enorma mängder språkdata, ska Googles röstassistent bli bättre på att förstå och bearbeta röstdata. På så sätt ska systemet bli kapabelt att ge mer naturliga, människolika svar under ett samtal, samt vara bättre på att tolka även språkliga felaktigheter när ett röstkommando ges.

Skippa ”Hey Google”

Röstassistenten ska också bli bättre på vad som skulle kunna kallas för kontextuell förståelse. Som ett exempel på det nämndes att systemet ska kunna förstå kommandon som ”Hey Google, beställa pizzan som jag köpte förra fredagen”.

På tal om ”Hey Google” – i framtiden ser Google att den frasen inte längre behövs för att aktivera röstassistenten. Åtminstone på vissa typer av enheter. Telefonen Pixel 6 har redan stöd för vissa ”snabbfraser” för att exempelvis svara på samtal eller stänga alarm utan att använda ”Hey Google”.

Röstassistenten ”ser dig”

Nästa steg handlar om att kunna starta röstassisteten med hjälp ansiktsigenkänning på prylar som Google Nest Hub Max.

Google är dock medvetet om att ansiktsigenkänning är ett känsligt ämne, och inskärpte därför att funktionen inte kommer att vara aktiverad som standard, och att all biometridata hanteras lokalt på enheten och inte i molnet, till exempel.

Kalle Wiklund

Mer om: Google Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt