Här är Huaweis nya operativsystem Harmony OS

2019-08-09 10:20  
Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu vid lanseringen av P30 Pro i Paris tidigare i år. Foto: Thibault Camus

Ett distribuerat operativsystem med öppen källkod som bygger på en mikrokärna och ska kunna köras på allt från mobiler och datorer till hemelektronik, iot och bilar. ”Vi kan byta ut Android när som helst”, säger konsumentchefen Richard Yu.

Under fredagen sparkade Huawei igång sin utvecklarkonferens i Dongguan med att dra skynket av sitt nya operativsystem Harmony OS, eller Hongmeng OS som det heter på kinesiska. Till skillnad från exempelvis Android bygger Harmony inte vidare på Linux, utan har skrivits från grunden av Huaweis utvecklare. Men det ska vara kompatibelt med de flesta appar som utvecklats för Android och Linux.

Harmony OS kommer att göra debut i hemelektronikprodukter av Huaweis varumärke Honor. Först ut blir smarta tv-apparater från varumärket Honor. Under nästa år utökas utbudet med bland annat smartklockor och bärbara datorer.

Läs mer: Huawei kan lansera mobil med eget operativsystem redan i år

Det finns också uppgifter om att Huawei är på väg att lansera mobiler med Harmony ombord om de amerikanska sanktionerna mot företaget fortsätter. Huaweis konsumentelektronikchef Richard Yu upprepar flera gånger att de med lätthet skulle kunna byta ut Android mot Harmony OS på sina telefoner, men säger att de kommer att fortsätta med Googles operativsystem så länge det är möjligt.

– Vi kan byta till Harmony när som helst, betonar Richard Yu när han står på scen för att presentera operativsystemet.

Han tar också indirekt upp handelskonflikten med USA genom att hävda att Huawei hade gått om Samsung och blivit världens största mobiltillverkare under 2019 – om det inte hade varit för ”externa omständigheter”.

Vad skiljer Harmony OS från Android?

Huawei kallar Harmony för det första distribuerade operativsystemet som bygger på en mikrokärna. Om vi ska bena upp det betyder distribuerat att det kan köras på flera enheter samtidigt.

Läs mer: ”Det här blev inte riktigt som Huawei hade tänkt sig”

Tanken med det är att olika enheter ska kunna dra nytta av varandras hårdvara. Richard Yu nämner till exempel att din smartklocka kan få tillgång till kameran från din mobiltelefon, om båda kör Harmony OS. Eller kanske att en iot-enhet med begränsad prestanda kan ”låna” processorkraft från en dator i samma nätverk.

En mikrokärna syftar som namnet antyder på att operativsystemet har en mycket mindre kärna som sköter kommunikationen mellan mjukvara och hårdvara. Sedan läggs andra funktioner i operativsystemet i lager utanpå kärnan, istället för exempelvis Android där en monolitisk kärna sköter allt jobb. Förutom att operativsystemet därmed blir mer modulärt och effektivitet, menar Huawei att det blir ett säkerhetslyft eftersom en enskild kärna inte har fulla rättigheter (root access) på enheten.

Även Googles kommande operativsystem Fuchsia OS bygger på mikrokärnor, men är till skillnad från Harmony inte byggt för att köras distribuerat.

Huawei hävdar också att de kunnat minska storleken på operativsystemet radikalt genom att bygga det från grunden. Richard Yu nämner inga specifikationer, men menar att det kan köras på mycket mindre enheter än exempelvis Android.

Vidare säger Huawei att Harmony OS ska vara kompatibelt med de flesta applikationer som utvecklats för Linux och Android. Om det stämmer kan det avhjälpa ett nytt operativsystems stora problem: bristen på ett ekosystem av program som användarna kan köra.

Läs mer: Efter svartlistningen – Huawei storvarslar i USA

Samtidigt släpps också en utvecklarmiljö (IDE) och kompilator för utvecklare som vill börja bygga applikationer för Harmony OS. Richard Yu demonstrerar hur det enkelt ska gå att bygga en app som kan köras oavsett om enheten är en klocka, surfplatta, dator eller mobil. Ett koncept som påminner om Microsofts misslyckade storsatsning Universal Windows Platform som låter utvecklare bygga appar som kan köras oavsett om användaren sitter på en mobil, dator eller spelkonsol som kör Windows.

Slutligen kommer beskedet om att Harmony OS får öppen källkod. Ett drag som Huawei motiverar med att de inte bara bygger ett operativsystem för sina egna produkter – de vill få andra företag med på tåget.

– Vi vill bygga ett global operativsystem, säger Richard Yu från scen.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Harmony OS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt