Här är 7 dataspel för ingenjörer

2019-05-02 06:00  

Optimera fabriker, anlägg rymdkolonier eller konstruera medeltida stridsredskap. Det här är sju dataspel som kräver lite extra av spelaren.

1. Factorio (PC/Mac)

Factorio Foto: Wube Software
 

Ditt rymdskepp har kraschat på en karg planet. Du vill hem. Det enda sättet att göra det är att bygga en robotiserad koleldad monsterfabrik för att bygga en ny raket – och hoppas att lasertornen räcker för att hålla de primitiva men livsfarliga utomjordingarna på behörigt avstånd.

Det är industri 4.0, men ett misslyckande innebär inga arga brev från aktieägarna utan total utplåning.

I Factorio gäller det att förädla järnmalm, koppar och råolja till alla de komponenter och material som krävs för att bygga en ny rymdfarkost. Det är ett slitsamt arbete, det kräver tålamod och planering och en oändlig uppsättning transportband – och rentav tåg! – för att frakta material över planetens yta så effektivt som möjligt.

Läs mer: Här är spelnördarna som knäckte Moores lag

Det är också ett spel där det alltid finns bara en sak till att göra. Du sätter dig ned vid datorn för att utöka produktionen av kretskort, men upptäcker snabbt att koppargruvorna börjar sina. Fyra timmar senare vaknar du upp ur en trans och inser att du har designat tågstationer i stället för att plocka ur diskmaskinen – igen. Testa på egen risk.

2. Satisfactory (PC)

Satisfactory Foto: Coffee Stain Studios
 

Satisfactory är byggt i samma anda som Factorio, men spelas ur förstapersonvy och har betydligt trevligare grafik att titta på. Men grundkonceptet är detsamma: utforska en öde planet, bygg en fabrik, automatisera den och optimera den.

Spelet har utvecklats av svenska Coffee Stain Studios, kända för sitt superknäppa spel Goat Simulator (där du, som namnet antyder, spelar som en get).

3. Kerbal Space Program (PC/Mac, PS4, Xbox One)

Kerbal Space Program Foto: Squad
 

Är du mindre intresserad av järnmalm och logistik men brinner för själva konstruktionen av rymdraketer och andra flygfarkoster känns Kerbal Space Program som det självklara valet.

Hjälp dina små gröna utomjordiska vänner att designa rymdskepp och försök få dem att ta sig upp i omloppsbana, eller kanske rentav utforska närliggande planeter.

Läs mer: Här är Stadia – Googles Netflix för spel

Spelet har en avancerad fysikmotor som klarar av att simulera många av de krafter som påverkar en verklig raket. Men mest av allt lyckas spelet simulera känslan av att växa genom sina misslyckanden. Din raket kommer att explodera, flyga i bitar eller bara välta gång på gång innan den alls når en respektabel höjd. Men bit ihop och fortsätt iterera den mot storhet.

4. Space Engineers (PC)

Space Engineers Foto: Keen Software House
 

Vill du kombinera det bästa av två världar är Space Engineers det ultrakomplexa svaret. Vare sig du vill snickra ihop rymdstationer, bryta mineraler från asteroider eller försöka anlägga rymdkolonier på främmande världar finns något att hämta.

Föredrar du lera och lepra över fusionskraft har samma utvecklare också släppt spelet Medieval Engineers som fokuserar på att bygga medeltida städer – eller konstruera trebucheter för att förstöra dem.

5. Besiege (PC/Mac)

Besiege Foto: Spiderling Games
 

På temat mekanik och medeltida stridsredskap måste Besieged nämnas. Upplägget är lite som i Angry Birds, fast i stället för att kasta fåglar på grisar får du bygga en specialkonstruerad katapult, kanon eller murbräcka för att lösa uppdraget och krossa motståndarnas borg.

Eftersom det finns hundratals komponenter att sammanfoga på alla tänkbara vis och en lagom knasig fysikmotor kan den med lite experimentlusta bygga nästan vilken anordning som helst. När spelet först släpptes svämmades nätet över av klipp på de mest majestätiska mördarmaskinerna – och de fånigaste vapen som skådats.

6. Stellaris (PC/Mac, PS4, Xbox One)

Stellaris Foto: Paradox Interactive
 

Svenska Paradox Interactive är (ö)kända för sina hyperkomplexa historiska strategispel från europeiska kungahus på medeltiden fram till andra världskriget. Men rymdspelet Stellaris kan nog falla många teknikintresserade science fiction-entusiaster på läppen.

Spelet tar vid precis när längre rymdresor blir en teknisk möjlighet, och det gäller att utforska och kolonisera så stor del av galaxen som möjligt. Du kan antingen utgå från jorden eller starta din egen art av rymdödlor, hyperintelligenta björnar eller cyniska robotar på jakt efter nya intelligenta varelser att assimilera.

Läs mer: ”Playstation 5 kan bli den sista konsol du köper”

Så småningom stöter du så klart på annat intelligent liv, och då kommer nästa dilemma: ska vi plocka fram kärnvapnen eller dela med oss av tekniska framsteg? Det slutar nästan aldrig lyckligt.

7. Cities: Skylines (PC/Mac, Xbox One, PS4, Switch)

Cities: Skylines Foto: Paradox Interactive
 

När den klassiska spelserien Simcity inte längre levererade kom Cities: Skylines som en skänk från ovan. Spelet är helt enkelt en stadssimulator på steroider, och har puttat ned sin föregångare från tronen. Så plocka fram din inre stadsplanerare och bered dig på att bolla infrastruktur med sophämtning och behovet av äldrevård.

Och materialet att bygga städer med är aldrig sinande. Sedan lanseringen för fyra år sedan har hela nio expansioner utökat innehållet, och fler lär det bli.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt