Google stäms för att ha spårat ”anonyma” Chrome-användare

2020-06-03 10:51  
Foto: SOPA Images

Google beskylls för att fortsätta spåra Chrome-användare som tror sig surfa inkognito. Nu stäms techjätten på över 46 miljarder kronor i USA.

Google anklagas för att ha spårat och kartlagt miljontals användare trots att de slagit på privat läge i webbläsaren Chrome, rapporterar Reuters.

I grunden handlar det om hur Google hanterar användare som surfar med webbläsaren Chrome, och valt att starta ett fönster i så kallad inkognitoläge. Där ska du kunna surfa privat utan att någon internethistorik eller kakor sparas.

Men enligt stämningsansökan som lämnades in igår tisdag spårar Google trots detta användarna. Istället för att använda sig av Chromes inbyggda funktioner för datainsamling tar Google till andra knep. Sökjätten samlar in data från exempelvis analysverktyget Google Analytics eller annonsnätverket Google Ad Manager, och kan på så vis trots allt knyta den "privata" internetsessionen till en specifik användare.

När du startar webbläsaren i inkognitoläge framgår att Chrome inte kommer att spara någon data om vilka sajter du besöker. Men webbläsaren varnar samtidigt att en tredje part fortfarande kan se din internetaktivitet, exempelvis din arbetsgivare, din internetleverantör eller de som driver sajterna du besöker.

Läs mer: Experter: Xiaomi samlar in privata surfdata på mobilen

”Framgår tydligt”

Google själva menar att de därmed friskrivit sig. Att de kan hämta in data via funktioner på webbsidorna du besöker framgår, enligt en talesperson för bolaget.

– Som vi tydligt anger varje gång du öppnar en ny inkognitoflik kan webbsidor samla information om din surfaktivitet, säger presstalespersonen Jose Castaneda till Reuters.

Läs mer: Med morgondagens internet blir vår värld aldrig sig lik igen

Stämningsansökan lämnades in vid en domstol i San Jose i Kalifornien och kravet är ersättning på 5 000 dollar per drabbad användare. Antalet påverkade personer bedöms till miljontals, vilket omvandlas till ett skadeståndskrav på minst 5 miljarder dollar, dryga 46 miljarder kronor.

Det här är inte första gången Google stäms för sin datainsamling, men nytt är att motparten hävdar att Google bryter mot en nationell amerikansk lag om övervakning, Federal Wiretap Act. Det rapporterar New York Times.

Simon Campanello

Mer om: Google Chrome

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt