Ericsson: ”Vi tror mycket på 3d-internet”

2020-01-17 12:00  
Med hjälp av smarta glasögon kommer vi att kunna ta nästa kliv in i en digital upplevelse av världen. Magnus Frodigh är forskningschef på Ericsson.Foto: Ericsson Foto: Ericsson

Ett tankestyrt och tredimensionellt internet? En värld där vi inte skiljer på det fysiska och virtuella? Så kan kommunikation se ut år 2030, enligt Ericssons forskningschef.

Artikelserie i fem delar om framtidens teknikskiften: Hur kommer vi att resa, äta och kommunicera 2030? Hur ser våra energisystem ut, och vilka it-hot väntar? Ny Teknik har frågat fem experter. Del 1: Anna Pernestål, fordonsforskare. Del 2: Mohammad Taherzadeh, professor. Del 3: Daniel Akenine, säkerhetschef Microsoft. Del 4: Johanna Lakso, Power Circle. Del 5: Magnus Frodigh, Ericsson.

Ett tredimensionellt internet. Ett internet som berör alla våra sinnen. En digital tvilling av jordklotet. Spegelvärlden.

Vad vi än väljer att kalla det handlar det om en tillvaro där gränsen mellan det fysiska och det virtuella suddas ut. Det är kort sagt augmented reality – eller förstärkt verklighet – taget till sin fulla potential.

– Om du tänker dig en stad så finns det en digital representation av hela staden. En digital tvilling av alla vägar, hus och träd. Allt som är hyfsat stationärt. Men personer, bilar, hundar – alla objekt som rör sig – kommer också att ha en digital tvilling. Man kan tänka sig att du som individ vill besöka Stockholm, men bara i form av din digitala representation. Så ja, ett tredimensionellt internet tror vi jättemycket på.

Läs mer: ”Smarta glasögon kommer att ersätta smarta telefoner”

Den som säger det här är ingen storögd startup-vd som läst för många science fiction-romaner, utan en eftertänksam man vid namn Magnus Frodigh. Han råkar också vara forskningschef på Ericsson.

Det här kommer att kräva en infrastruktur med snabb trådlös överföring, stor beräkningskraft i lokala, regionala och nationella datacenter. Samt artificiell intelligens. Alltså det vi med 5g, djup maskininlärning och molnteknik lagt grunden för redan under 10-talet. Och som år 2030 kommer att vara av en helt annan kaliber jämfört med i dag.

Röra varandra med känselsignaler

Vi människor kommer att kunna mötas oavsett det geografiska avståndet mellan oss. Vi kommer till och med att kunna ”röra” vid varandra, med teknik som kan framkalla känselsignaler. Vi kan ses på en plats vi båda är bekanta med, eller i en främmande miljö som känns lika verklig som verkligheten.

En stor konferens om expeditioner till Mars kan äga rum på en virtuell version av Mars. Dyra kontorslokaler i städernas centrum kan inte konkurrera med cyberkontoren där medarbetare möts och samarbetar utan att lämna hemmet.

Ett tredimensionellt internet där alla har sin egen realistiska digitala avatar kommer att omkullkasta den redan hårt prövade fysiska handeln.

– Vill du köpa en lampa vill du se hur den passar hemma. Vad det gör för beslysningen och hur skuggorna faller. Du vill inte åka till en butik där du bara kan gissa hur lampan kommer att passa i hemmet. Med en digital avatar kan du se hur bra ett plagg passar och vill du köpa en tröja sys den upp baserad på din avatar.

Läs mer: Tio frågor (och svar) om framtidens teknik från CES 2020

Vi är bara några veckor in i det nya årtiondet och än så länge har vi bara ett antal protoversioner av denna sköna nya värld. Framför allt saknar vi den teknik som ska göra allt det här möjligt: glasögonen.

”Ett mer intuitivt och rikare sätt att kommunicera”

Visst, det finns vr-headsets och ar-glasögon och de ger fingervisningar om morgondagen. Men ingen kan påstå att det existerar teknik vi kan bära framför ögonen med samma självklarhet som vi använder en smarttelefon.

Magnus Frodigh och Ericsson ser dock smarta glasögon som ett ”mer intuitivt och rikare sätt att kommunicera”.

Glasögonen kommer, tror Frodigh, först att styras med hjälp av ögon (med hjälp av exempelvis svenska Tobiis eyetrackingteknik) och med röst. Men Ericssons vision stannar inte där.

– Du kommer att kunna tänka på något, fånga upp den tanken och få den elektronisk för att kunna överföra den. På det här området finns redan forskning, nystartade bolag och prototyper. Det här ligger förstås lite längre bort i tiden. Men det är inte helt science fiction, säger Magnus Frodigh.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt