Elon Musk om Neuralink: Ladda upp dig själv till en biologisk varelse

2020-05-08 14:36  
Elon Musk. Foto: John Raoux, AP / TT

Elon Musk-bolaget Neuralink – som utvecklar hjärnimplantat – flyttar fram sin prognos. Tester på människor kan ske tidigast 2021. Det säger Musk i en ny intervju.

Föreställ dig att du kunde spara all aktivitet i hjärnan – allt det som gör dig till den du är – vid en given tidpunkt. Ungefär som när man sparar framsteg i ett dataspel.

Det är i alla fall sådant Tesla-entreprenören Elon Musk går och klurar på.

– Och sedan kunde du ladda upp det tillståndet till en biologisk varelse, säger Musk i en ny intervju med podcastvärden Joe Rogan.

Det här Elon Musk-karaktäristiska citatet kom under en längre passage i samtalet där Joe Rogan ville veta allt om Neuralink, det Musk-grundade bolaget som utvecklar hjärnimplantat.

Neuralink var länge omgärdat av hemlighetsmakeri, men höll ifjol en lång presskonferens där företaget redogjorde för sin teknik och sina ambitioner.

Läs mer: Musk visade försöksråttan med en uppkopplad hjärna

Det rör sig om ett implantat från vilket det hänger elektrodförsedda trådar som ska lyssna på och hämta information från – eller skicka information till – nervimpulser i hjärnan. Elektroniken implanteras med hjälp av en speciell kirurgisk robot som kan föra trådarna till specifika regioner i hjärnan, fysiskt nära de neuroner som ska avlyssnas eller stimuleras.

Neuralinks bmi-system (brain machine interface) sägs vara mer högupplöst och mindre invasivt än det utbud som finns på marknaden.

Ambition att tankekommunicera med radioteknik

Startupens mål i ett första skede är att hjälpa människor med ryggmärgsskador att återfå rörlighet. Det kräver dock först och främst kliniska studier på människor. Neuralinks optimistiska målsättning var att vara igång med tester redan i år, men Elon Musk säger till Joe Rogan att det nu sker tidigast 2021.

Neuralink tror att deras implantat på sikt kan användas för att lindra eller bota en rad neurologiska åkommor. Det kan röra sig om att återställa delar av synen, återställa minne för människor som drabbats av Parkinsons eller lindra besvären för folk som plågas av depressioner eller tvångssyndrom.

Läs mer: Musk storsatsar på att göra oss till ai

Men medan företaget är ganska så återhållsamt i sina prognoser så är dess grundare desto mer frispråkig. Elon Musks ambition är att göra implantaten så avancerade att de kan tillåta icke-verbal kommunikation mellan människor. Alltså att man tankekommunicerar över radioteknik som till exempel bluetooth.

Det slutgiltiga målet är dock, enligt Musk, att vi ska ges övermänskliga förmågor med hjälp av direktkontakt till den typ av artificiella superintelligens som Tesla-entreprenören tror är oundviklig, och vars utveckling han länge varnat för.

– Om du vill förstås. Implantaten kommer ju inte att vara obligatoriska, säger han till Joe Rogan.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt