Deras batterier övervakas via internet

2020-02-04 15:56  

Via en app eller webbläsare ska det gå att följa hur batteriet mår även om det står på en avlägsen bergstopp. Det är målet när batteritillverkaren Saft i Oskarshamn utvecklar ett molnbaserat batterihanteringssystem.

Sedan drygt 100 år tillbaka tillverkas nickelkadmiumbatterier i fabriken i Oskarshamn. Främst används batterierna som reservkraft i till exempel sjukhus och processindustrier.

I litiumjonbatterier måste ett batterihanteringssystem, så kallad BMS, se till att cellerna inte överhettas eller överladdas. Systemet kan styra upp- och urladdning och dra igång kylning vid behov.

Även i blysyrabatterier förekommer BMS, särskilt i industriella tillämpningar, för att undvika att batterierna plötsligt slutar fungera.

Men i nickelkadmiumbatterier behövs egentligen inte ett sådant system. Ändå är det precis vad Saft har utvecklat.

Laddtillstånd och hälsotillstånd beräknas i molnet

Enligt utvecklingschefen är bolaget först med att ta fram BMS för just den batteritypen.

– Våra batterier kan stå långt ute i en öken, på en oljerigg eller högt uppe på ett berg. Kan man ta bort ett antal fysiska besök och i stället se i sin app eller laptop hur batteriet mår kan kunden spara pengar, säger Björn Mårlid, utvecklingschef på Saft.

Nickelkadmiumbatterier förbrukar sin elektrolyt och behöver därför fyllas på med vatten med jämna mellanrum. Det är till exempel sådant underhåll som ska kunna planeras bättre genom fjärravläsning.

Safts nya BMS. Här syns batterierna utan täcklocket över kabelanslutningarna. Foto: Saft

Safts BMS består av sensorer i cellerna som rapporterar spänning, ström, temperatur och elektrolytnivå. Via kabel överförs informationen till en särskild enhet som sedan skickar den vidare till molnet. Där sker beräkningar av laddtillstånd och hälsotillstånd som sedan kunden kan se i app eller dator.

Kunder ska hjälpa till att hitta barnsjukdomar

För Saft i Oskarshamn, som endast tillverkar nickelkadmiumbatterier, har arbetet inneburit att kompetensen har behövt förstärkas på elektronik- och programvarusidan. Genom penetrationstester har bolaget försäkrat sig om att systemet har tillräcklig cybersäkerhet.

– En utmaning har varit elektromagnetisk påverkan som stör signalerna. Det kan man tycka att ett enkelt system ska klara sig ifrån. Det byggde vi bort genom att skärma av vissa komponenter, säger Björn Mårlid.

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2018. Nu har några utvalda kunder just börjat använda det nya systemet. Tanken är att de ska hjälpa till att identifiera barnsjukdomar innan systemet lanseras brett i slutet av året.

Till skillnad från BMS, som står för battery management system, kallar Saft sitt system för BMD, battery monitoring device. Det är för att markera att systemet inte styr utan övervakar batterierna.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt