Därför satsar Ikea stort på högtalare

2018-11-01 06:00  

Låga priser. Inte bara funktionella möbler, utan också uppkopplade. Så vill Ikea göra alla hem smarta. Och nu väntar en storsatsning på ljud.

Om någon frågar Ikeas Björn Block varför företaget satsar på tekniska prylar och internet of things kan han alltid peka på företagets senaste möbel: ett nattduksbord.

Läs även våra andra två artiklar om Ikeas produktutveckling:

Läs mer: Ikea har fördubblat antalet ingenjörer på fem år

Läs mer: Efter solceller – Ikea kan börja sälja elbilsladdare

Ingen kommer att kalla den ett nattduksbord, eftersom detta samarbete mellan Ikea och amerikanska ljudbolaget Sonos också är en högtalare, döpt till Symfonisk. Högtalaren, som får premiär 2019, kan placeras liggande eller ställas på högkant. Och om den i stället monteras på väggen ska det vara praktiskt att lägga saker på den.

Läs mer: Här är Ikeas smarta eluttag

Utöver att Ikea gör smarta hemmet-produkter billigare så tillför giganten också en annan dimension till den annars så teknikfokuserade branschen, nämligen funktionella möbler. Det är svårt att föreställa sig att Amazon, Nest eller just Sonos kommit på tanken att kombinera en högtalare med ett sängbord.

– När det gäller teknikutveckling är vi inget forskningsföretag, men vi är duktiga på att jobba tillsammans med andra. Vi är också duktiga på att vara kritiska när det gäller funktionalitet. Vi ifrågasätter allt och ställer ganska många kundrelaterade frågor som teknikbolag kanske inte gör, säger Björn Block, ansvarig för Ikeas produktutveckling inom det smarta hemmet.

Snart kan smarta hem-produkter vara vardag

För sex år sedan hade Ikea ingen strategi för det smarta hemmet. Om sex år kanske vi inte ens använder begreppet längre, när dagens uppkopplade hemapparater, fortfarande exotiska, hunnit bli lika självklara som kylskåp och mikrovågsugnar.

– Det här ingen kortsiktig trend utan en förändring av hur livet i hemmet kommer att vara, hur hemmet kommer att fungera. Det finns inget som säger, exempelvis, att inte all belysning skulle kunna vara smart framöver. Det är bara en fråga om hur lång tid det kommer att ta, säger Björn Block.

Några av deras tidigaste smarta hem-produkter var uppkopplade glödlampor. Det var förmodligen ingen tillfällighet.

– Hösten 2012 jobbade jag som sortimentschef på belysningsavdelningen. Då fick vi frågan av vår vd om vi tyckte att det kändes relevant att börja utforska integrering av teknik och digitala lösningar. Jag är industridesigner från början och har en stark fascination för teknik och plattformar. För mig var det självklart att heminredningsbranschen kan göra skillnad här. Så jag svarade, ”ja, absolut!”.

Läs mer: ”Sonos Beam kan bli den enda högtalaren du behöver”

Samtidigt undrade Björn Block varför just belysningsavdelningen fått frågan. ”För att ni kan elektricitet”, löd svaret.

– Det var en ganska charmig start. De flesta företag inom iot eller hemautomation går nog inte till killarna och tjejerna som jobbar med lampor.

Sedan dess har Ikea lanserat plattor för trådlös laddning av mobiltelefoner. Några av dem är integrerade i bordslampor, i samma funktionella anda som högtalaren Symfonisk. Ett trådlöst uttag kom i oktober. Men skulle man göra ett tårtdiagram av Ikeas smarta hem-sortiment skulle den uppkopplade belysningen fortfarande stå för den största biten.

– När vi valde att satsa på smart belysning så var det kittlande att ha en glödlampa som har 16 miljoner färger. Det vi dock insåg var att kunder tycker att det räcker med tre vita toner. Det gäller att skala bort onödig teknik, att göra det enklare och kunna erbjuda det lägsta priset. Det är så vi jobbar med allt annat. För oss är det naturligt att fråga vilka komponenter som är onödiga, vilka material som inte behövs, säger Björn Block, utan att nämna konkurrenten Philips Hue vid namn, men vars glödlampor stoltserar med just 16 miljoner färger.

Ljud viktigt för en komplett stämning

Tidigare i år lanserade Ikea en färgglad blåtandshögtalare som släpptes i begränsad upplaga, designad tillsammans med svenska bolaget Teenage Engineering. Två andra högtalarvarianter finns fortfarande i sortimentet. Samarbetet med Sonos lär dock inte bli lika flyktigt. Faktum är att Ikea först på senare år begripit hur mycket det har att vinna på en satsning på ljud.

– Man kan göra väldigt mycket med ljus, med smart belysning. Men för en komplett stämning behöver man också jobba med musik och ljud. Vi kände att vi var tvungna att utforska det området. Och för oss, som inte kan ljud och högtalare, gällde det att hitta en riktigt bra partner. Skulle vi gå in i det här skulle vi göra det med den som är bäst i världen, den som är marknadsledande. Därmed kontaktade vi Sonos och frågade om de ville jobba med oss, säger Björn Block.

Läs mer: Kolla in Ikeas nya ljudsystem från Teenage Engineering

Vad hände sedan?

– Det som hände var att vi träffade dem på våren 2016 och har sedan dess lärt känna varandra. Vi har samma värdegrund och vision för livet hemma, att skapa ett bättre liv hemma. Hade vi bara letat efter en högtalarleverantör hade vi inte sökt upp Sonos. Men vi ville hitta en långsiktig partner inom ljud. Den passion de har för ljud och musik är samma som vi har för livet hemma. Det är en väldigt trevlig kompis vi träffat.

Sonos har redan släppt flera smarta högtalare. Är Symfonisk också en smart högtalare?

– Det vill jag inte gå in på just idag.

Vad kan du gå in på?

– Vi har inte pratat så mycket om specifikationerna. Men produkten är kompatibel med Sonos existerande ljudplattform. För oss är det precis som med den trådlösa laddaren: det var självklart att integrera laddaren i befintliga möbler som ett nattduksbord eller en bordslampa. Man sparar utrymme och den är på den plats du alltid kan förvänta dig att den är. Allt fler människor lever på en liten yta men vill ändå kunna ha snygga heminredningslösningar. Ju färre pryttlar, desto vackrare blir det.

Vill spara både på miljö och pengar

Belysning. Ljud. Stämning. Till skillnad från många andra aktörer på den här marknaden, som också satsar på larm, lås, övervakning och säkerhet.

– Det är många delar inom det smarta hemmet som är intressanta, generellt sett, men vissa delar ligger givetvis Ikea varmare om hjärtat. Just nu är vi fokuserade på att skapa atmosfär. Men det är ett långsiktigt spännande område. Hur kan man leva ett mer hälsosamt liv? Hur lever man ett liv där man sparar både miljö och pengar? Vi utforskar alla områden inom det smarta hemmet.

Läs mer: Ikea-chefen: Förbjud fossila bränslen i Sverige

Det var någon som noterade att Ikea, som en gång demokratiserade design, nu demokratiserar teknik. Delar du det synsättet?

– Det är väl ett ganska trevligt sätt att se på det. Framförallt hoppas jag att vi kan bidra med att demokratisera det smarta hemmet. Det ska inte vara ett fåtal aktörer som dikterar hur det ska vara och som sätter villkoren. Utan vi försöker genom våra partnerskap och våra dialoger med företag samsas om standarder och göra produkterna kompatibla över företagsgränser och varumärkesgränser.

Ikeas uppkopplade ekosystem

Ikeas uppkopplade produkter använder protokoll som Zigbee (med vilket uppkopplade lampor kan kommunicera med varandra i ett meshnätverk) och CoAP (Constrained Application Protocol). CoAP kan ses som ett kommunikationsprotokoll i stil med HTTP, men specialbyggt för enheter som saknar en dators förmåga. Både Zigbee och CoAP passar bra för enheter som har ont om minne och måste köras på låg energi. Ytterligare ett protokoll, DTLS (Datagram Transport Layer Security), används tillsammans med CoAP för säkerhet.

Informationen skickas från och till Ikeas lampor via en Ikea-nätsluss (gateway) som kopplas till hemmets router.

Ikeas uppkopplade produkter kan styras via fjärrkontroll, en app i telefonen eller med hjälp av röstassistenter, som exempelvis Google Assistant via den i Sverige nyss lanserade smarta högtalaren Google Home. De är också kompatibla med den öppna hemautomationsplattformen Home Assistant.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt