Därför behövs respiratorer i coronapandemin

2020-04-01 06:00  

Världen över oroas samhällen över att antalet respiratorer inte ska räcka till i coronakrisen. Men hur drabbas lungorna av covid-19 och varför behövs respiratorerna? Så här svarar en professor.

Över 780 000 personer har konstaterats smittade av sars-cov-2 i världen och drygt 35 000 personer har dött. Men nära 170 000 personer har också tillfrisknat efter att ha smittats av viruset.

En del som drabbas av coronaviruset utvecklar allvarliga lungproblem och behöver andningshjälp via respirator.

Det beror på att ett enzym som hjälper till att reglera blodtrycket också är virusets ingång till kroppen. Enzymet heter Ace 2 och sitter utanpå celler i tarmar och lungor. Det fungerar som en receptor, ett slags dockningsstation, för viruset.

– Viruset kapar cellen och får cellen att göra en enda sak: producera nya viruspartiklar. Så småningom kommer cellen själv att spricka av alla viruspartiklar. Samtidigt sätts en inflammatorisk reaktion i gång i lungan som orsakar celldöd och ökad slembildning, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

"Infektionsprocessen kan gå väldigt raskt"

Den inflammatoriska reaktionen sker som ett svar på att något främmande har kommit in i lungan. Men den kan leda till problem i de tunna luftblåsorna och blodkärlen (som kallas alveoler respektive kapillärer) längst ut i lungan.

– I luftblåsorna längst ut i lungan är väggen en cell tjock, och blodkärlen mellan dem är jättesupertunna, det är det som gör att utbytet av syrgas och koldioxid kan ske. Om det ligger en massa skrot i vägen, döda eller inflammatoriska celler, då minskar möjligheterna för gaserna att gå över. Det är då man får problem, berättar Björn Olsen.

De röda och gula områdena visar var lungorna har påverkats av covid-19. Färglagd bild från datortomografi (CT). Foto: Science Photo Library

Insjuknandet verkar kunna gå snabbt för covid-19-patienter, enligt Björn Olsen.

– En person som har en infektion kan må väldigt bra och komma in på akutmottagningen för att tre timmar senare ligga i en respirator. Infektionsprocessen i lungorna kan gå väldigt raskt, säger han.

"Otroligt viktigt att skydda vårdpersonal"

Viruset kan också ta sig vidare i kroppen så att det orsakar svikt i flera organ. Då är prognosen dålig.

Orsaken till att en del människor med covid-19 får svåra andningsproblem medan andra bara upplever en förkylning är ännu oklar. Receptorn Ace 2 finns i hela luftvägssystemet och kan inte förklara varför en del bara får lättare symptom i de övre luftvägarna.

Björn Olsen tror att det kan handla om virusdosen som patienten utsätts för.

– Det kan vara så, och det kan vara så att processen går fortare om man får i sig en hög dos. Därför är det otroligt viktigt att skydda vårdpersonal, säger han.

Sjukvårdspersonal kontrollerar intensivvårdsutrustning på ett sjukhus i Ungern. Foto: Zoltan Balogh

En respirator kan ge hjälp åt en covid -19-patient med svåra andningsproblem. Utifrån mätningar av syrgasmättnaden i blodet kan tryck, hastighet och gasinnehåll i den luft som skickas ned i lungan regleras. Även innehållet av andra gaser än syrgas, till exempel kvävgas, kan kontrolleras.

"Det kommer att bli en del offer på vägen"

En del patienter kan få problem med att lungorna blir styvare och mindre eftergivliga när vätska bildas. Då måste andningshjälpen justeras så att lungorna inte drabbas av bristningar och förstörs.

– Det är en enormt delikat balansgång. Man får inte trycka på för hårt men ska ändå få syrgasmättnad, säger Björn Olsen.

Om en patient blir så sjuk i covid-19 att den läggs i respirator, kan personen ändå tillfriskna?

– Ja, de allra flesta gör det, om de inte är för gamla eller sjuka av någon annan anledning. De allra flesta kommer att tillfriskna. En del behöver bara ett eller ett par dygn i respirator för att ta sig över puckeln. Men det kommer även att bli en del offer på vägen, säger Björn Olsen.

Snabbutbildning har dragits igång

Under coronautbrottet rapporteras antalet respiratorer inte ha räckt till i Kina, Italien och Iran.

I Sverige fanns 2018 cirka 570 respiratorer, enligt TT. Den svenska sjukvårdskapaciteten har rustats ned sedan millennieskiftet, vilket har kritiserats efter pandemiutbrottet.

Nu jobbas intensivt på att öka kapaciteten igen. Socialstyrelsen har avtalat att köpa 200 nya respiratorer av den svenska tillverkaren Getinge. Fabriken i Solna förbereder för att öka produktionen med 60 procent.

Men det behövs också personal som kan sköta respiratorerna. Södersjukhuset i Stockholm har dragit igång en snabbutbildning i intensivvård för läkare och sjuksköterskor. Hittills har 38 personer gått fyradagarskursen.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt