Danska vindkraftsjätten Vestas satsar på Modvions trätorn

2021-02-19 13:49  

Den stora vindkraftstillverkaren Vestas går in som delägare i svenska Modvion. Nästa år ska det första fullstora vindkraftstornet i trä stå klart.

Göteborgsbaserade Modvion utvecklar vindkraftstorn i laminerat trä som byggs i moduler och väger mindre än konventionella torn. Det här ska göra det lättare att bygga högre, mer kostnadseffektiva torn och öka produktionen av el till en lägre kostnad. Tornen ska också ha en lägre klimatpåverkan än de traditionella, enligt Modvion. 

Nu står det klart att danska Vestas, som tillverkar vindkraftsturbiner, investerar i Modvion och går in som delägare. Den sammanlagda finansieringsrundan låg på 11,5 miljoner, varav Vestas gick in med fem miljoner kronor för en ägarandel på drygt 2 procent av bolaget. 

Vestas vill inkludera vindkraftstornen i trä i sina produktlinjer och avsikten med investeringen är att snabbare få ut Modvions torn på marknaden, till Vestas och andra turbiner, och påskynda uppskalningen av produktionen.  

– Vi är förstås jätteglada över att Vestas investerar i Modvion. De är världens största tillverkare av vindkraftsturbiner och det är stort för oss att kunna hjälpa dem att nå sitt mål om klimatneutralitet. Vi ser trätorn som ett viktigt steg på vägen mot klimatneutral vindkraft, säger Otto Lundman, vd på Modvion, till Ny Teknik. 

Läs mer: Modvion har rest sitt första vindkraftstorn i trä

I april 2020 reste Modvion sitt första trätorn på Björkö i Göteborgs skärgård, en prototyp på 30 meter. Syftet har bland annat varit att undersöka om materialet rör sig på samma sätt som i bolagets tidigare simuleringar, sett till exempelvis töjningar och fuktrörelser, och att verifiera beräkningar. 

Modvions modulära vindkraftstorn görs i laminerat trä. Foto: Modvion

Arbetet hittills har gått bra, berättar Erik Dölerud, teknisk chef på Modvion. Det har inte blivit några överraskningar, och tornet har klarat fukt och kyla. 

– Det vi har mest data på hittills är fuktsituationen i tornet, där har vi kontinuerlig loggning och styrning av klimatet i tornet. Det fungerar att med relativt enkla medel hålla fuktighetsnivåerna i tornet för träet på en ideal nivå, och det var vad vi också hade väntat oss, säger han till Ny Teknik. 

Modvion har inte kunnat göra alla planerade undersökningar på Björkö ännu eftersom turbinen är monterad men inte driftsatt. Turbinen står Chalmers för, och driftsättning pågår. 

Nu bygger Modvion också det första kommersiella tornet till ett vindkraftverk på 150 meter. Beställare är Varberg Energi, och tornet ska stå klart under 2022.  

– Vi jobbar med att försöka ytterligare accelerera uppskalningen av vår produktionskapacitet för att kunna förse det kundintresse som finns. Den första volymproduktionen, där vi vill tillverka uppåt 200 torn per år, beräknar vi få igång 2023. Fram till dess har vi en utvecklingsfabrik med kapacitet att tillverka ett dussintal torn per år, berättar Otto Lundman. 

Vilka utmaningar finns? 

– När vi nu bygger det första kommersiella projektet med Varberg Energi, med ett torn som är över 100 meter högt, behöver vi större volymer trä än tidigare. Då har vi ändå hållit nere dimensionerna, som höjden, och turbineffekten ligger på två megawatt, för att kunna hålla nere tiden det tar att tillverka tornet. Mängden trä är ändå så stort att vi behöver automatisera produktionen i högre grad, säger Otto Lundman. 

Modvion grundades 2016 med stöd från Chalmers Ventures. 

Ania Obminska

Mer om: Modvion Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt