Bright Day Graphene får över 800 000 kronor av EU

2022-03-08 15:18  

Svenska Bright Day Graphene gör ett ”grönt” grafen, av lignin i stället för grafit. Nu har bolaget fått ett EU-anslag för kvinnliga innovatörer och grundare på över 800 000 kronor för sin banbrytande metod.

Grafen, som i sin mest renodlade form består av ett enda skikt kolatomer, kallas ofta för ett supermaterial. Skälet? Det är lättare än bomull, starkare än stål och har elektriskt ledande egenskaper. 

Att framställa grafen i stor skala har dock visat sig vara svårt, och har hejdat materialets verkliga genomslag. De flesta som försöker hitta en lösning på problemet utgår från grafit, som bryts i gruvor. Svenska Bright Day Graphene har i stället utvecklat en metod för att framställa grafen i få lager av lignin, vilket ska underlätta uppskalning och göra tillverkningen mer hållbar. 

Nyligen stod det klart att Bright Day Graphene är ett av tre svenska företag som får 75 000 euro, drygt 813 000 kronor, via det nya initiativet Women Tech EU. 

Läs mer: 33-listan 2021: Här är Sveriges bästa teknikstartups

– Vi har fått pengar till ett projekt på affärssidan, som innebär att vi ska jobba vidare med vår affärsmodell och prisstrategi, berättar Malin Alpsten, vd och medgrundare av Bright Day Graphene, för Ny Teknik.

Planen: Storskalig produktion av grafen

Via Women Tech EU vill EU-kommissionen lyfta kvinnoledda nystartade bolag och organisationer med banbrytande hållbara innovationer inom deeptech, och stötta deras tillväxt. Deeptech bygger på avancerad teknik som har potential att lösa stora samhällsproblem. Totalt 50 bolag och organisationer från 15 länder får medel via det nya pilotprogrammet, samt tillgång till mentorskap och nätverk. 

Bright Day Graphene har tidigare berättat att deras material kan användas som elektroder i solceller och superkondensatorer, för att göra dessa mer effektiva och miljövänliga. Det är fortfarande planen i dag, liksom att snart ha en storskalig produktion av grafen.

– Vi jobbar på finansiering kring uppskalningen och planerar att komma igång med projektet i år. Alla våra projekt, inklusive det som kretsar kring solceller, fortsätter, säger Malin Alpsten.

De andra två svenska bolag som får anslag via Women Tech EU är Enphasys, som har utvecklat ett verktyg för utvärdering av läkemedelsformuleringar, och Vivideye, som har en teknik för av- och påfärgning av textilier utan att förstöra basmaterialet.

Ania Obminska

Mer om: Grafen 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt