Grafen, som i sin mest renodlade form består av ett enda skikt kolatomer, kallas ofta för ett supermaterial. Skälet? Det är lättare än bomull, starkare än stål och har elektriskt ledande egenskaper.
Att framställa grafen i stor skala har dock visat sig vara svårt, och har hejdat materialets verkliga genomslag. De flesta som försöker hitta en lösning på problemet utgår från grafit, som bryts i gruvor. Svenska Bright Day Graphene har i stället utvecklat en metod för att framställa grafen i få lager av lignin, vilket ska underlätta uppskalning och göra tillverkningen mer hållbar.
Nyligen stod det klart att Bright Day Graphene är ett av tre svenska företag som får 75 000 euro, drygt 813 000 kronor, via det nya initiativet Women Tech EU.
– Vi har fått pengar till ett projekt på affärssidan, som innebär att vi ska jobba vidare med vår affärsmodell och prisstrategi, berättar Malin Alpsten, vd och medgrundare av Bright Day Graphene, för Ny Teknik.
Planen: Storskalig produktion av grafen
Via Women Tech EU vill EU-kommissionen lyfta kvinnoledda nystartade bolag och organisationer med banbrytande hållbara innovationer inom deeptech, och stötta deras tillväxt. Deeptech bygger på avancerad teknik som har potential att lösa stora samhällsproblem. Totalt 50 bolag och organisationer från 15 länder får medel via det nya pilotprogrammet, samt tillgång till mentorskap och nätverk.
Bright Day Graphene har tidigare berättat att deras material kan användas som elektroder i solceller och superkondensatorer, för att göra dessa mer effektiva och miljövänliga. Det är fortfarande planen i dag, liksom att snart ha en storskalig produktion av grafen.
– Vi jobbar på finansiering kring uppskalningen och planerar att komma igång med projektet i år. Alla våra projekt, inklusive det som kretsar kring solceller, fortsätter, säger Malin Alpsten.
De andra två svenska bolag som får anslag via Women Tech EU är Enphasys, som har utvecklat ett verktyg för utvärdering av läkemedelsformuleringar, och Vivideye, som har en teknik för av- och påfärgning av textilier utan att förstöra basmaterialet.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.