Boom för solparker – tre tävlar om att vara störst

2022-08-26 06:00  

Solcellsinstallatören Svea Solar bygger två stora solparker om 20 MW vardera i egen regi. Men det är en annan park som ser ut att bli störst i Sverige redan i höst.

De två nya solparkerna ska Svea Solar bygga i Nyköping respektive Sölvesborg. Båda två ska vara i drift under våren 2023.

– Solparkerna byggs i de två elområden som har allra högst efterfrågan, där priserna är som högst. Sol kan byggas ut snabbt och med parkerna får vi skala på solenergin, det är precis vad som behövs i dag, säger Pieter Godderis, chef för solparker på Svea Solar, i ett pressmeddelande.

Med 20 MW vardera skriver företaget att parkerna tar en delad förstaplats som Sveriges största solparker. Men det är troligen inte sant.

Solcellsparken vid Tågra utanför Sjöbo heter formellt Sparbanken Skånes Solcellspark. Foto: Svea Solar

Visserligen kommer Svea Solars nya parker att slå de två som är störst i dag, Martin & Serveras park i Skurup om 18 MW, och Sparbanken Skånes park i Sjöbo med 18 MW.

Ska ge omkring 40 GWh per år

Men i Strängnäs finns en annan tuff utmanare om titeln Sveriges största solcellspark. Där bygger Energiengagemang ut HSB:s park om 16 MW till 22 MW. Enligt Energiengagemangs vd Johan Skördare beräknas den utbyggda parken tas i drift redan i september i år.

HSB:s solcellspark utanför Strängnäs. Foto: Energiengagemang

Svea Solar har hittills byggt ett 20-tal solparker runt om i Sverige och satsar nu på att bygga i egen regi.

– Att själva ha möjlighet att utveckla, bygga och driva solparker och dessutom sälja energi till energiintensiva företag är ett viktigt nästa steg för att utveckla vår solparksverksamhet. Med dagens höga energipriser ser vi att fler och fler intresserar sig för liknande lösningar, säger Pieter Godderis.

Företaget räknar med att de två nya parkerna tillsammans ska ge omkring 40 GWh per år, vilket ska räcka för att försörja cirka 8 000 hushåll.

Elen från parkerna köps via Bixia av två energiintensiva företag. Sågverskoncernen Vida köper från parken i Sölvesborg och nöjesparksägaren Parks & Resorts från parken i Nyköping.

Stod för 0,6 procent 2020

Även privatpersoner intresserar sig för solceller, vilket har lett till långa väntetider. Branschorganisationen Svensk Solenergi konstaterar att det finns för få elektriker och montörer samtidigt som leveranstiderna för växelriktare och solpaneler är långa.

– Man ska vara glad om man får upp sin solcellsanläggning inom ett halvår om man beställer nu, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi, på organisationens webbsida.

Hittills finns det solceller om totalt 1 587 MW installerade i Sverige, enligt SCB:s siffror från slutet av 2021. Ungefär hälften utgörs av anläggningar under 20 kW och finns sannolikt på privata villatak. Resten är troligen uppsatta av företag.

Solceller i Sverige producerade totalt 1 035 GWh el år 2020, enligt SCB, vilket motsvarar cirka 0,6 procent av den totala elproduktionen i landet.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solenergi Solel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt