Beammwave tror sig ha löst 5g-nätets antennproblem

2020-06-26 06:00  

Med små digitala antenner tror sig Beammwave ha löst problemet med 5g på millimeterbandet. Det svenska startupbolaget tar nu in 6,5 miljoner kronor för att förverkliga konceptet.

Sveriges första 5g-nät har precis öppnat, och den breda utrullningen lär ske under hösten när viktiga frekvenser auktioneras ut till operatörerna. Men den riktigt stora ökningen i hastigheter är några år bort.

Det handlar om 5g på de riktigt höga frekvenserna i radiospektrumet, de så kallade millimeterbanden. Här finns stora frekvensomfång och möjlighet att nå hastigheter på uppåt tio gigabit per sekund. Men innan dess finns det tekniska utmaningar att övervinna.

En sådan handlar om antennteknik. I dagens mobilnät har radiovågorna god täckning och master och mobiler använder rundstrålande antenner. För kommunikation över millimeterbandet krävs istället många antenner i både terminalen och på basstationen för att rikta radiovågarna mellan dem. Det kallas för beamforming, eller lobformning.

Läs mer: Telenor sågar konkurrenterna: ”Vilseledande kalla det 5g”

Grundarna av Lundabolaget Beammwave insåg tidigt att det teknikskiftet skulle behövas. De senaste åren har de därför jobbat med att ta fram en ny typ av mobilantenn anpassad för 5g på millimeterbandet med beamforming i åtanke.

– Vi är långt komna i arbetet på vårt första chip. Vi räknar med att ha ett klart under nästa år, och vi siktar på att vi ska finnas i telefoner runt 2023, säger Beammwaves vd Stefan Svedberg.

Små digitala antenner

De beskriver sitt koncept som ett skifte i hur man bygger antenner för mobila enheter.

För att få beamforming att fungera i dag krävs flera centimeterstora antennelement med 4x2 eller 8x2 antenner i varje. De analoga signalerna kombineras i antennen och sedan skickas en sammanslagen analog signal vidare till en central radioenhet där de digitaliseras.

Detta kallas för analog beamforming. Beammwaves patenterade lösning går ut på att digitalisera signalen redan i antennen, alltså digital beamforming.

– Vi integrerar radiomottagare och sändare i varje antennelement till ett radiochip. Så att varje antenn får ner informationen digitalt, sedan kombinerar vi den i den digitala domänen, säger Bengt Lindoff som är systemarkitekt på Beammwave.

Läs mer: De bygger datacenter som drivs med bränsleceller

Genom att digitalisera i antennen, innan signalerna skickas vidare till basbandschipet på mobilens systemkrets, går det att höja prestandan. Samtidigt blir antennerna betydligt mindre, vilket underlättar för mobiltillverkarna.

Det går också mycket snabbare att följa de riktade radiostrålarna från mobilmasten. Då minskar risken att tappa den ultrasnabba överföringshastigheten när användaren rör på sig, något som annars skulle kunna ställa till exempel vid en vr-applikation som streamas över mobilnätet.

Måste övertyga mobiltillverkarna

Eftersom Beammwave inte har något färdigt chip har tekniken än så länge bara kunnat verifieras i simuleringar. Men bolaget menar att det inte är tekniklösningen med digitala aktiva antenner som är kruxet.

– Vår idé är inte riskfylld i sig. Våra utmaningar är snarare om vi fixar strömkraven och tillverkningskostnaden när vi har fler aktiva radiokomponenter. Vi tror att vi har receptet för det, säger Stefan Svedberg.

Läs mer: Det här krävs om du vill 5g-surfa i Sverige redan i dag

Sedan återstår bara att övertala mobiltillverkarna att Beammwaves lösning är den bästa för 5g på millimeterbandet.

För att klara utvecklingskostnaden har bolaget nyligen tagit in 6,5 miljoner i kapital från Almi Invest, Lunds Universitets holdingbolag och från flera affärsänglar. Bland annat Thomas Rex med bakgrund på Fingerprint. Samtidigt kliver Fredrik Rosenqvist som tidigare haft chefsjobb på Saab och Eon in som ny styrelseordförande.

Beammwave

Gör: Utvecklar en typ av digitala antenner för 5g-applikationer.

Grundades: 2016 av Per-Olof Brandt (i dag teknikchef) och Markus Törmänen som är forskare vid Lunds Universitet.

Anställda: 5.

Omsättning: 234 000 kronor (2018).

Simon Campanello

Mer om: 5g Startup

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt