Apples vd dissar RCS-tekniken – men vad är det han säger nej till?

2022-09-12 10:20  
Apples vd Tim Cook. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

Det kallas ofta för framtidens sms. Google har redan omfamnat RCS, men Apple vägrar styvnackat att öppna Imessage för nästa generations meddelandeteknik.

Tekniken bakom sms har många, många år på nacken vid det här laget. En sannolik ersättare som universell standard för meddelanden är kommunikationsprotokollet RCS, Rich Communication Services.

Läs mer: Här är Iphone 14 – Apple lanserar nya mobiler

I dag används tekniken av 473 miljoner mobilägare och över 80 operatörer i olika delar av världen – exempelvis Telia, som kallar funktionen för ”Sms plus”. Även teknikjättar som Samsung och Google har redan hoppat på RCS-tåget.

”Köp henne en Iphone”

Apple då? Sena till festen, i vanlig ordning. Iphonetillverkarens vd Tim Cook framträdde nyligen på utvecklarevenemanget Code Conference i USA. På eventet fick han en fråga från publiken om varför Apple dröjer med att börja använda den nya meddelandestandarden.

Svaret som kom är väldigt typiskt Apple:

– Jag tror inte att våra användare vill att vi lägger energi på det just nu. Däremot skulle jag gärna övertyga dig om att byta till en Iphone, sa Tim Cook, rapporterar The Verge.

Apples vd Tim Cook under bolagets utvecklarkonferens i juni 2019. Arkivbild. Foto: AP Photo/Jeff Chiu

Frågeställaren i publiken gav sig inte, och förklarade att hans mamma, som är Androidanvändare, har svårt att se videor han skickar till henne får sin Iphone.

Tim Cooks lösning på problemet?

– Köp henne en Iphone, svarade Apples vd självsäkert under konferensen.

Vad är egentligen RCS? Nästa generations sms

Men vad är egentligen RCS – och varför verkar  en av mobilbranschens viktigaste chefer vara så skeptisk till tekniken?

RCS kan kortfattat beskrivas som ett mer flexibelt och mångsidigare system för sms (och mms). Till skillnad från sms är RCS-standaren inte begränsad till textmeddelanden. I stället har den också stöd för funktioner som gruppmeddelanden, videosamtal – samt överföring av filer och bilder.

Läs mer: Huawei släpper första mobilen som kan skicka sms via satelliter

Google som byggde in tekniken i Android år 2018, har vidareutvecklat standarden, och lagt till end-to-end-kryptering för meddelanden och tillhörande bilagor – vilket sms och mms saknar.

Brist på interoperabilitet

En av de största fördelarna med tekniken är interoperabilitet, det vill säga förmågan hos olika system att fungera och kommunicera med varandra.

Ett tydligt exempel på bristen på interoperabilitet idag är hur besvärligt det kan vara att skicka videofiler i mms från en Iphone till en Android-telefon, och vice versa. Videofilerna kommer fram, men upplösningen är ofta mycket låg.

RCS-standarden skulle kunna åtgärda detta – men Apple är inte intresserat i dagsläget. Teknikjätten vill i stället fortsätta att fokusera på den egna tjänsten Imessage, som ersatt konventionella sms och mms som skickas mellan Apples-prylar. 

Iphone 14 Foto: Apple

Imessage-meddelanden skickas över internet, och inte via mobiloperatörernas sms-centraler (SMSC). Meddelandena är krypterade – men det gäller enbart om man skickar till en annan Apple-användare. Sms som skickas till Android, som visas mot grön textplatta i Imessage, är inte det.

Läs mer: Nu kan du kräva tre års uppdateringar av mobilen – eller häva köpet

Tjänsten finns till Iphone, Ipad, Macdatorer samt Apple Watch – och Apple ser det som en för viktig del av sitt ekosystem för att släppa tjänsten.

EU vill motverka digital dominans

Men EU pressar på Apple, och andra techjättar, för att bryta plattformarnas dominans. I somras klubbades två nya lagpaket, DSA och DMA, med regler för handel och uppträdande på nätet

DMA, digitala marknader, handlar mycket om att de stora bolagen behöver hantera mindre företag på ett rättvisare sätt. Bland annat genom att användare enkelt ska kunna avinstallera techjättarnas egna, förinstallerade appar på nyinköpta mobiler. Användare ska också kunna få välja vilka tjänster de vill, oavsett plattform. I praktiken skulle en Iphone-användare då exempelvis kunna installera appar utanför Apples appbutik.

Det talas också om att de nya lagarna kan driva på en ökad interoperabilitet mellan plattformarna – men det är fortfarande oklart vad det kan betyda för exempelvis Imessage på sikt.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple SMS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt