”Apple offrade teknisk innovation för rekordvärdering”

2020-08-20 15:52  

På vägen till Apples nya rekordvärdering har teknisk innovation försakats till förmån för tjänster som App Store. Nu ifrågasätts tech-jättens ekosystem av allt starkare krafter, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

2 000 miljarder dollar. Siffran är svindlande. Apple blev nyligen det första amerikanska bolaget att nå ett astronomiskt börsvärde på motsvarande över 17,4 biljoner kronor.

Det är en värdering som ingen förmodligen ens skulle drömma om 1997, när Apple var uträknat och nära en konkurs.

Teknisk innovation på sparlåga

Beskedet om Apples nya milstolpe innebär också att teknikbolaget har fördubblat sitt marknadsvärde på två år. Anmärkningsvärt, med tanke på att Apple knappast har presenterat några innovativa produkter under den perioden.

Läs mer: Här är allt vi vet om 2020 års nya Iphone 12

Succén med Iphone banade väg för Applevärderingen på 1 biljon dollar år 2018. Nu är det i stället utvecklingen av ekosystemstjänster som App Store som ligger bakom Apples nya rekordvärdering.

Tillverkarens senaste flaggskeppsmobil, Iphone 11 Pro, är en kompetent mobil med en av marknadens bästa kameror. Emfas här ligger dock på att Apples kamerasystem är ett av marknadens bästa. Konkurrenter som Huawei och Samsung har sprungit ifrån Iphone-tillverkaren för länge sedan.

Samtidigt har allt mer upprörda röster hörts om brister i ios, Apples operativsystem.

Även om Apple inte missar en chans att utmåla sig som världens mest innovativa hårdvarubolag är det uppenbart att den senaste tidens fokus har legat på annat håll.

Jättarnas dominans kritiseras

Ifrågasättandet av Apple som en teknisk innovatör är knappast ny. Men i ljuset av den pågående globala pandemin blir det allt mer uppenbart varför Apple har offrat den tekniska utvecklingen till förmån för att bygga ett starkare ekosystem med App Store, betalfunktionen Apple Pay och prenumerationstjänster som Apple Arcade.

Läs mer: Här hamnar Amazons svenska lager

Om det är några som har tjänat på hemmaarbete och social distans är det just Apple, tillsammans med Facebook, Googles moderbolag Alphabet, Microsoft och Amazon (två bolag som också är på väg mot värderingar på 2 000 miljarder dollar).

I dagsläget är Apple den enda betydande mobiltillverkaren som inte har lanserat en telefon med stöd för 5g. Övergången till nästa generations mobilnät är enormt viktig, inte bara för Apple. I en tid när fler konsumenter väntar allt längre med att skaffa ny telefon, kan 5g-stöd vara det som blåser liv i en mobilmarknad som stannat av rent tillväxtsmässigt.

Utbyggnaden av 5g-nätverken i USA och Europa har dock försenats i kölvattnet av covid-19.

App Store och Apple Pay EU-granskas

Samtidigt ifrågasätts Apples dominans nu av allt starkare krafter. I juni kom beskedet att EU-kommissionen ska utreda om Apple Pay och Apples villkor för apputvecklare bryter mot konkurrensregler.

– Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler, sa EU:s digitaliseringsminister Margrethe Vestager när beskedet kom.

Drygt en månad senare ställdes Apples vd Tim Cook mot väggen i den amerikanska kongressen tillsammans med vd:arna för Amazon, Alphabet och Facebook. Utfrågningen var en del av en större utredning i USA där landets konkurrenslagar granskas. Även här var Apples kritiserade villkor för apputvecklare under lupp.

Läs mer: Därför vill Apple tillverka egna chip: ”Full kontroll”

I App Store tar Apple 30 procent av pengarna för prenumerationer, vilket har fått bland annat svenska Spotify att ryta ifrån.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, har Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez sagt till TT.

”Mycket står på spel för Apple”

Nu har även Fortnite-studion Epic gett sig in i fajten mot Apple. Efter att Iphone-tillverkaren slängt ut Fortnite från app store valde Epic att stämma Apple för vad man anser är brott mot amerikanska konkurrenslagar.

Mycket står på spel för Apple. Skulle politiker i USA och inom EU tvinga fram nya konkurrenslagstiftningar kan Apple börja förlora kontrollen av kassakor som App Store.

Läs mer: USA-topp: "Apple begår rena rama rånet"

Storkonkurrent Google, med operativsystemet Android, har valt en lite annorlunda väg. Androidanvändare har nämligen möjlighet att ladda ner program från andra källor än den officiella app-butiken Google play, ett förfarande som Apple strikt förbjuder.

På sätt och vis har App Store och de andra prenumerationstjänsterna blivit både en välsignelse och ett potentiellt besvär för Apple.

Att Apple har valt väg framåt, som innebär fokus på just tjänster, är tydligt. Den stora frågan är vad det kan innebära för företaget på sikt, när innovationen går på sparlåga.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple IOS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt