Ai förutspår risken för hjärt-kärlsjukdom – lika bra som experterna

2020-10-12 17:02  

Genom att analysera bilder av näthinnan kan artificiell intelligens avgöra om någon löper risk för hjärt-kärlsjukdom, lika bra eller bättre än läkare.

Förändringar i näthinnans blodkärl kan avslöja om någon löper risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, och säga något om hur hög den risken är. Det här är något som läkare har känt till och använt sig av vid undersökningar av patienter med högt blodtryck i över hundra år.

Nu har forskare i Nya Zeeland och Australien utvecklat ett system för djupinlärning som kan känna igen samma slags förändringar – med goda resultat.

För att lära ai:n att sålla och känna igen relevanta mönster har forskarna tränat den på över 70 000 fotografier av näthinnan, från människor i olika länder och av olika etnicitet. Genom att analysera blodkärlen har ai:n förutspått risken för hjärt-kärlsjukdomar ungefär lika bra eller bättre än mänskliga experter.

Forskarna: Metoden kan använda kliniskt

I många av de fall där ai:n har flaggat för en sådan risk har människor senare också drabbats av exempelvis en stroke, eller avlidit.

Forskarna menar att deras resultat motiverar utvecklingen av ett kliniskt tillämpbart system för djupinlärning som kan förutse risken för hjärt-kärlsjukdom utifrån bilder av näthinnans blodkärl.

Studien "A deep-learning system for the assessment of cardiovascular disease risk via the measurement of retinal-vessel calibre" har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Biomedical Engineering.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt