Populärteknik

Vattenånga hittad på lovande jordlik planet

Illustration av planeten K2-18b. Foto: M. Kornmesser

Vattenånga i atmosfären väcker hopp om att K2-18b kan ha flytande vatten. Exoplaneten ligger dessutom den beboeliga zonen. Det ger den bästa potentialen för liv som har hittats hittills.

Publicerad

En rad intressanta exoplaneter har kartlagts den senaste tiden, men nu har University College London analyserat data om den mest lovande kandidaten för liv hittills.

K2-18b ligger 111 ljusår från jorden. Hubbleteleskopet har detekterat vattenånga i atmosfären, och det är den första planeten utanför vårt eget solsystem som har detta – vilket ger hopp om flytande vatten.

Planeten ligger i den beboeliga zon, sett till avstånd från den röda dvärgstjärnan i solsystemet, där vatten kan ha en flytande form.

Det är ingen ”andra jord” säger astronomen Angelos Tsiaras, huvudförfattare till studien, enligt Washington Post. Men också att den är ”den bästa kandidat vi har för beboelighet just nu”.

Stryker inte planeten från bostadsmarknaden

Även om temperaturen på planeten stödjer uppkomsten av liv så skulle det livet ha behövt utveckla en tolerans för den röda dvärgstjärnans ultravioletta ljus, som är skadligt för oss.

Med en mer än dubbelt så stor radie och massa som är åtta gånger tyngre än jorden känns K2-18b kanske inte som en god kandidat för kolonisering – om vi nu någonsin skulle klara att ta oss dit, på grund av avståndet. Men forskare utanför studien vill ändå inte stryka planeten från bostadsmarknaden.  

– K2-18b är en av de potentiellt beboeliga planeterna i vår Habitable Exoplanets Catalog, men inte bland topp 21. Om det är möjligt att bo på planeten avgörs av sådant som fortfarande är okänt, säger Abel Mendez, chef för the Planetary Habitability Laboratory vid University of Puerto Rico-Arecibo till Popular Mechanics.

Förhoppningsvis får vi svar om två år. Då är James Webb-teleskopet i drift, och kommer förhoppningsvis att kunna avslöja mer fakta om K2-18b.

Forskarnas arbete har publicerats i Nature Astronomy.