Tortyrverktyg årets julklapp 2009

2009-11-12 12:22  
De två vanligaste spikmattorna i Sverige.

Den kontroversiella spikmattan är årets julklapp enligt Handelns Utredningsinstitut. Den sägs ge allt från avslappning till sjukdomsbot.

Många som testar den populära spikmattan upplever det som tortyr.

Andra säger sig ha blivit botade från sjukdomar.

Nu har Handelns Utredningsinstitut utsett spikmattan till årets julklapp 2009.

Förra året skulle tomten komma med en ”upplevelse”.

Men den nya typen av spikmatta som funnits på svenska marknaden ett par år är en kontroversiell produkt. I marknadsföringen har den påståtts kunna bota sjukdomar och lindra mental ohälsa.

Det fick Konsumentverket att tidigare i år reagera och kräva en straffavgift på en halv miljon av en säljare som påstods ha brutit mot marknadsföringslagen.

Ny Teknik har testat spikmattan och den helt subjektiva och ovetenskapliga bedömningen är att den kan ge en djup avslappning och ett allmänt välbefinnande en stund efter användandet.

Det som sägs hända är att spikmattan får kroppen att frigöra smärtstillande ämnen som endorfiner och lugnande oxytocin.

– Det är en sak. Att påstå att det skulle bota är en helt annan, sade Martin Ingvar till Aftonbladet i somras.

Han är professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och hävdar att det inte finns några bevis för spikmattans medicinska effekter.

Men David Ingvar avfärdar inte spikmattan och planerar att göra en vetenskaplig studie av den.

– Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa. Man ska ha stor respekt för dem som använder de här prylarna, men jag saknar respekt för marknadsföringsmetoderna, sade Martin Ingvar till Aftonbladet.

Den traditionella spikmattan med sylvassa metallspetsar är främst känd från Indien där fakirer använt den som ett meditationshjälpmedel, men även som ett bevis på att de är okänsliga för smärta.

De spikmattor som nu ska hamna under julgranen är av plast med ”spikar” vars spetsar är avpassade så de inte tränger igenom huden. Men de första minuterna på mattan kan ändå kännas ganska plågsamma tills endorfinerna börjar verka. Eller vad det nu kan vara som lindrar smärtan.

Årets julklapp sedan 1988

2009 - Spikmatta

2008 - En upplevelse

2007 - GPS-mottagare

2006 - Ljudbok

2005 - Pokerset

2004 - Platt-TV

2003 - Mössa

2002 - Kokbok

2001 - Verktyg

2000 - DVD-spelare

1999 - Böcker

1998 - Datorspel

1997 - Elektroniska husdjur

1996 - Internetpaket

1995 - CD

1994 - Mobiltelefon

1993 - Parfym

1992 - TV-spel

1991 - CD-spelare

1990 - Wok

1989 - Videokamera

1988 - Bakmaskin

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer