Teslas laboratorium ska räddas – igen!

Än en gång samlas det in pengar för att göra ett museum av uppfinnargeniet Nikola Teslas mytomspunna laboratorium på Long Island utanför New York. Även elsportbilen Teslas skapare, Elon Musk, har lovat att bidra.

Publicerad Senast uppdaterad

FAKTA

Rusning till insamlingen

Tomten där Nikola Teslas mytomspunna laboratorium ligger är till salu för 1,6 miljoner dollar eller högstbjudande. Ett fastighetsbolag är spekulant på tomten, men får motstånd från den ideella föreningen Tesla Science Center at Wardenclyffe.

Redan 2009 startade en bibliotekarie på Long Island en kampanj för att rädda anläggningen och förvandla den till Teslamuseum och vetenskapspark. President Obama uppvaktades, tydligen till ingen nytta.

Men i förra veckan drog serietecknaren Matt Inman, känd under artistnamnet Oatmeal, i gång en ny insamling, som efter bara några dagar resulterade i en miljon dollar.

– Let´s build a goddamn Tesla museum, skriver Oatmeal i sitt upprop. Före första oktober ska anbuden på Teslatomten vara inne.

Oatmeal får kampanjstöd av en 150 sidor tjock seriebok med titeln ”The Inventor – the Story of Nikola Tesla”. Det ryktas också att det ska göras en spelfilm med Batman­skådisen Christian Bale som Tesla och Nicholas Cage som Thomas ­Edison.

Här är länk till Oatmeals upprop.

Här är Oatmeals hyllning till Nikola Tesla - the greatest geek who ever lived.

Länk till serieboken The Inventor.

En 6-minutersfilm på TED om "the electric rise and fall of Nikola Tesla".

Nikola Tesla, en av det sena artonhundratalets snillrikaste uppfinnare, var med och förändrade världen med sina elektrotekniska innovationer.

Hans mest spektakulära projekt var The World System. Det gick ut på att låta all energi från ett nytt kraftverk vid Niagara ledas till ett torn på Long Island.

Från det höga Wardenclyff Tower skulle energin skickas trådlöst ut över världen till konsumenterna. En antenn på hustaken var allt man behövde för att ta emot energin.

Men inte nog med det. Tornet skulle också fungera som en antenn för fjärrstyrning av maskiner, fartyg och luftskepp världen över, som navigationsfyr för sjöfarten och dessutom som sändare och mottagare av telefon och telegrafi. Det var den djärvaste plan som världen någonsin hört talas om.

Men när Guglielmo Marconi i december 1901 lyckades sända trådlösa telegrafiska meddelanden över Atlanten med en apparat som var både enklare och billigare än Teslas konstruktioner gick luften ur The World System.

Det var början till slutet för Nikola Tesla. Från att ha varit en firad celebritet och rört sig i de finaste kretsarna dog han utfattig på ett hotellrum i New York den 8 januari 1943.

Teslas beundrarskara är stor än i denna dag, vilket bekräftas av den pågående insamlingen för att köpa tomten på Long Island och göra ett museum av laboratoriet som fortfarande står kvar. Själva tornet är sedan länge borta. Det revs redan 1913.

1969 köptes området av den tyska filmtillverkaren Agfa, som drev verksamhet där fram till 1992. Då hade man förorenat marken så kraftigt med kemikalier – silver och kadmium – att man fick krav på att omedelbart sanera området. Detta blev klart 2008, och sedan dess är tomten till försäljning. Den ideella föreningen Tesla Science Center samlar nu pengar för att köpa tomten.