Populärteknik

Svenskt bombsikte blev en världshit

KTH-ingenjören och jaktflygaren Erik Wilkenson gjorde livet lättare för de svenska bombpiloterna under andra världskriget. Samtidigt gav han det unga företaget Saab en formidabel exportprodukt.

Publicerad

Erik Wilkenson har gått till historien som uppfinnaren av världens första kastbombsikte, som gjorde bombfällningen träffsäker utan att piloterna behövde utföra den livsfarliga störtbombtekniken. Erik Wilkenson var en av de första unga ingenjörer som kom till det nystartade företaget Saab med utbildning i modern flygteknik. Han hade den perfekta bakgrunden – civilingenjörsexamen från KTH och utbildad jaktflygare vid F8 Barkarby.

Saab hade på beställning från det svenska försvaret konstruerat och byggt den enmotoriga störtbombaren B17. Störtbombning var då den mest träffsäkra metoden att fälla bomber – rakt på mål. Samtidigt var det en livsfarlig metod sett ur pilotens synvinkel. Piloten måste dyka rakt ned mot målet, mitt i fiendens luftvärnseld och efter bomfällning stiga brant för att rädda sitt eget skinn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här