Svensk iakttagelse från 2018 klassas som ufo: ”Ovanligt”

2021-01-14 08:10  
"Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen." Så beskriver ett vittne det hon såg en kväll 2018 – som nu klassas som ufo. Arkivbild. Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Under två år har Ufo-Sverige utrett en iakttagelse på himlen från en mamma och hennes dotter en kväll i Vaxholm 2018. Nu har rapporten fått beteckningen ufo – något som är ovanligt. ”Det går enligt vår mening inte att pussla ihop det”, säger Johan Gustavsson på organisationen.

2020 kom totalt 299 rapporter om fenomen på himlen i Sverige in till Ufo-Sverige. Av dessa är 20 fortfarande under utredning, 124 fick bedömningen "ifo"(identified flying objects), 47 bedömdes som "troliga ifon" och 29 som "svårbedömda" vilka därmed inte fått någon förklaring. 79 rapporter saknade viktig information och kunde inte bedömas.

Under året har organisationen även arbetat med en rapporterad iakttagelse från 2018, som till slut fått ufobeteckning.

Läs mer: Liten asteroid i närkontakt med jorden

– Det är ganska ovanligt att vi klassar saker som ufo, det är enstaka fall per år och det är flera gånger det går ett eller två år utan något fall, säger Johan Gustavsson på Ufo-Sverige.

– Vi har ganska strikta kriterier för vad som ska gälla. Det ska gå att utesluta alla alternativa förklaringar till väldigt god sannolikhet.

Runt "fartyg" klassat som ufo

Det som organisationen klassar som ett oidentifierade objektet sågs av en mamma och dotter som var på väg hem i sin bil i Vaxholm vid 23-tiden en septemberkväll 2018:

"Jag såg ett mycket ovanligt ljus på himlen som rörde sig mycket konstigt. Sken mycket starkt, som en klump på himlen, stod stilla, snett uppåt, bland träden. /.../ Det var ett mycket stort runt objekt med blinkande ljus. Vi stannar bilen och öppnar bildörrarna, och det är helt knäpptyst. ”Fartyget” korsar vägen ovanför oss. Det runda fartyget som ”flyter” på himlen har ett konstant vitt/gult sken samt ojämnt blinkande lampor i olika färger (grönt och nån varm ton tror jag)", står det bland annat i vittnesberättelsen.

Läs mer: Så har stealthtekniken utvecklats genom historien

– Vi har kollat med flygtrafik, militär radar över området och det går inte enligt vår mening att pussla ihop det, säger Johan Gustavsson.

Vad tänker ni att det kan ha varit?

– Ja, det är naturligtvis den frågan vi ställer oss också. Det finns en kärna av rapporter som, enligt mig, representerar någon form av genuint fenomen som är outforskat i dagens vetenskapliga läge.

"Stor ljus fågel"

Bland fjolårets berättelser som klassas som svårbedömda och inte har fått någon förklaring finns bland annat ett triangelformat ljusfenomen som "hovrade över Bålsta i fem minuter" och något som liknade en "stor ljus fågel" men som enligt vittnena flög med konstant riktning och hastighet och sedan plötsligt försvann från den blåa himlen i Gröndal.

– Det är ett handfull rapporter som står ut lite grann eftersom att de beskriver lite mer, det är formbeskrivna föremål och inte bara ljusfenomen på himlen. Flera av fallen har också flera vittnen. Vi har försökt finna förklaringar till dem men inte lyckats, säger Gustavsson.

Mer om: Ufo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer